Barcelona reflexiona sobre l’educació davant la post veritat en l’era digital al IV Cicle de Debats “En clau d’Educació” : Servei de Premsa

Barcelona reflexiona sobre l’educació davant la post veritat en l’era digital al IV Cicle de Debats “En clau d’Educació”

06/03/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dijous 7 de març de 2024 comença la quarta edició del Cicle de Debats “En clau d’Educació” que organitzen el Consell Educatiu Municipal de Barcelona, el Consell de l’FP de Barcelona i l’Associació de mestres Rosa Sensat, amb la col·laboració del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta quarta edició, els debats reflexionaran sobre l’educació davant la post veritat en l’era digital. Seran tres sessions dedicades a aprofundir sobre el paper d’educació davant d’una realitat canviant i en la qual els avenços tecnològics en general i la intel·ligència artificial (IA) en particular, estan alterant la manera de conèixer i entendre el món.

En aquestes sessions, doncs, es formularan i es reflexionaran qüestions com ara quines habilitats, capacitats i valors s’han de desenvolupar a través de l’educació per ser capaços de discernir i destriar la informació que arriba simplificada, manipulada i intencionada. O bé, si  és intel·ligent la Intel·ligència Artificial.

El debat també girarà al voltant de les humanitats, i es preguntarà si són una aportació imprescindible davant els riscos de la IA. Què cal aprendre que les màquines no poden saber? Quins riscos ètics, socials i democràtics pot comportar la IA? Serem capaços d’establir sistemes de governança per controlar-ne els riscos? Quina educació cal per abordar totes aquestes temàtiques que han irromput en la nostra realitat quotidiana? Aquestes són algunes de les qüestions centrals que abordaran les tres sessions de debat amb persones expertes de rellevància internacional.

A la primera sessió que se celebra demà sota el títol “La irrellevància de la veritat”, el convidat és l’escriptor, hel·lenista, professor, traductor i cineasta Pedro Olalla. Establert a Atenes des del 1994. Pel conjunt de la seva obra i per la promoció de la cultura grega ha rebut, entre molts altres reconeixements, els títols d’Ambaixador de l’Hel·lenisme (Grècia), Cavaller de l’Ordre del Mèrit Civil (Espanya) i membre associat del Centre d’Estudis Hel·lènics de la Universitat de Harvard.

L’acte el conduirà Milagros Pérez, periodista, directora de la revista Barcelona Metròpolis, membre de l’equip editorial del diari El País i professora universitària. Ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya en la modalitat de Periodisme, el premi Grifols de Bioètica i el de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres. Col·labora amb nombrosos mitjans de comunicació i entitats del tercer sector de la ciutat.

Les següents sessions de debat se celebraran en el mateix espai del MACBA i en el mateix horari els dies 21 de març i 11 d’abril i els temes que abordaran seran: “Una resposta humanística als reptes de la intel·ligència artificial”, per una banda, i “L’educació per la democràcia i la intel·ligència artificial”, per l’altra.

Trobareu més informació en aquest enllaç.





Paraules clau

educació/