[INCLOU MATERIAL DOCUMENTAL] L’Ajuntament de Barcelona impulsa prop de 3.000 actuacions per mantenir, renovar i transformar l’espai públic de la ciutat : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL DOCUMENTAL] L’Ajuntament de Barcelona impulsa prop de 3.000 actuacions per mantenir, renovar i transformar l’espai públic de la ciutat

15/03/2024Temps estimat de lectura: 12 minuts

 

Barcelona ha començat ja a desplegar el Pla de manteniment integral (PMI) que inclou prop de 3.000 actuacions que es realitzen des d’ara i fins al 2028, emmarcades en el Pla Endreça Barcelona. Actuacions que es faran als 73 barris i que serviran per mantenir, renovar i transformar l’espai públic. Són actuacions de renovació dels diferents elements que hi ha en places, carrers i parcs i jardins i també actuacions de transformació.

El PMI està dotat amb 435 milions d’euros dels quals 180 els gestionaran directament els districtes, de fet, el barri esdevé l’eix vertebrador d’aquest pla. És el pla de manteniment, renovació i transformació més ambiciós que ha tingut la ciutat els últims 15 anys i s’executarà de forma organitzada i agrupada a cada territori per minimitzar l’impacte de les obres i que alhora té per objectiu augmentar la qualitat i l’excel·lència del seu espai públic.

Per a l’execució de totes aquestes actuacions s’ha fet una reorganització de les àrees municipals sota una única gerència responsable del manteniment de l’espai públic que treballa de forma estreta amb les gerències de cada territori i amb un reforç específic a BIMSA, que és qui executarà les obres previstes i que incorporarà 20 persones a l’equip. L’Ajuntament ha treballat aquest pla amb la màxima eficiència administrativa i optimització dels processos.

El Pla de manteniment integral permet, fins a 2028 actuar per millorar i renovar el 12% dels parcs i jardins de la ciutat i amb intervenció en 200 instal·lacions com àrees de joc infantil, circuits esportius i àrees d’esbarjo de gossos. Pel que fa a la senyalització i pavimentació, preveu renovar 620.000 metres quadrats de paviment i el 35% de la senyalització horitzontal de tota la ciutat. Però també s’inclouen altres elements com la renovació del 24% de les escales mecàniques, el 56% dels ascensors, actuacions en 3.500 fanals per millorar l’enllumenat i en 4.500 semàfors, entre altres actuacions.

 

 

 

 

 

Actuacions a cada barri de la ciutat

El PMI preveu actuacions a tot el territori. De les prop de tres mil actuacions previstes n’hi ha de transversals a tota la ciutat, renovació de tanques, senyalització, arranjament de voreres, pavimentació, etc. i d’específiques agrupades als barris, àrees de joc infantil, xarxes de reg, millores a les àrees d’esbarjo de gossos i renovació d’ instal·lacions esportives en parcs i jardins. També millores al clavegueram, a la xarxa d’aigua freàtica, les fonts de beure i les ornamentals, l’enllumenat, les escales i els ascensors, les estructures vials, els semàfors, l’estabilització de talussos i altres actuacions relacionades amb la millora de l’accessibilitat a l’espai públic.

El PMI s’ha concebut per empoderar els districtes, posar al centre cada territori i treballar de la mà perquè es produeixi un salt en la qualitat de l’espai públic al servei de la ciutadania. Aquesta mirada territorial permet executar unes actuacions que en el curt i mitjà termini aconsegueixen un impacte molt positiu als barris.

El districte de Ciutat Vella ha prioritzat dins el Pla de Manteniment Integral les actuacions per consolidar i estendre l’impacte positiu a l’espai públic de les reformes de vies principals que estan en marxa al districte. Aprofitant la reforma de la Rambla, s’actuarà també a la plaça Vila de Madrid i al carrer Arc del Teatre entre avinguda Drassanes i avinguda Paral·lel. El Parc de la Ciutadella és una altra de les prioritats d’actuació amb la rehabilitació de l’Umbracle i la renovació de tot el sistema de reg i les fonts ornamentals. Els carrers Princesa, Comerç o el passeig Picasso renovaran l’enllumenat.

A l’entorn de la ronda de Sant Antoni, el carrer de Sant Antoni Abat veurà finalitzada una nova urbanització i es crearà una zona verda als carrers de Sant Martí i Sant Rafael. En aquest àmbit també es renovaran els carrers de Cendra i Requesens.

De la mateixa manera, a l’àrea d’influència de la Via Laietana, es realitzaran actuacions de manteniment integral al carrer Julià Portet, el carrer Ortigosa, entre Jonqueres i Trafalgar, i es treballarà en la reurbanització del carrer Tomàs Mieres.

També al passeig de Lluís Companys, que es millorarà la permeabilitat al passeig des de la plaça Vicenç Albert. I a la Barceloneta s’actuarà al Parc de la Barceloneta i a la pista poliesportiva de la Maquinista.

Al districte de l’Eixample les actuacions s’han definit a partir de l’auditoria que va detectar les voreres amb més deficiències, sobretot al carrer Diputació i als barris de Sagrada Família i el Fort Pienc. En el cas de Sagrada Família l’actuació també ve motivada per la necessitat de retirar línies aèries de companyia, amb la voluntat de millorar l’accessibilitat.

Altres actuacions importants al districte són la renovació de la plaça de Pablo Neruda, interiors d’illa com els Jardins d’Emma i també la pavimentació de trams de carrers com per exemple Balmes, Mallorca, Castillejos, Rosselló o València, entre d’altres. Es preveu la construcció d’un tram de 100 metres de nou clavegueram al carrer Rocafort, la rehabilitació integral del Pont de Marina, la renovació de l’enllumenat de l’avinguda Roma, el carrer Nàpols i el de Roger de Flor i la millora d’alguns entorns escolars.

Al districte de Sants-Montjuïc es prioritzen actuacions que responen a llargues demandes veïnals, com la transformació del Turó de la Font de la Guatlla i la millora de l’enllumenat i soterrament de línies elèctriques. Al barri de Sants Badal, es farà l’arranjament integral de la plaça de l’Olivereta i el carrer d’Elkano, el de la Constitució i el del Tenor Massini compten també amb projectes de millora urbana al llarg del mandat.

A Montjuïc s’actua en l’estabilització i millora dels talussos del carrer del Polvorí, la Font Florida del barri de la Font de la Guatlla i la Pedrera del Mussol del barri de Can Clos.

Altres actuacions importants al Pla de Manteniment Integral al districte són la pavimentació de carrers com Nicaragua, Moianès, Violant d’Hongria o Font Florida, la construcció de nou clavegueram als carrers Concòrdia, Sancho Marraco, Roger o Demòstenes, diferents actuacions de millora en fonts ornamentals entre les quals destaca la Font Màgica de Montjuïc i les millores a la xarxa de reg de molts parcs i jardins del districte. A més també es preveu la millora de diferents entorns escolars.

Al districte de les Corts es prioritzen les actuacions de pavimentació de l’avinguda Diagonal a la cruïlla dels carrers Doctor Marañón, plaça Pius XII, carrer Martí Franquès, Numància, plaça Maria Cristina i el lateral mar entre el carrer Entença i la plaça Francesc Macià.

També es prioritza el projecte de remodelació del carrer de Bordeus, entre la travessera de les Corts i el carrer de Gelabert, que preveu millorar l’accessibilitat a partir d’actuacions com ara eixamplar les voreres, recuperar posicions d’arbrat viari i incorporar nou mobiliari urbà. Altres actuacions destacades són la remodelació dels Jardins Keynes, els Jardins Bacardí, les millores al barri de la Mercè i la remodelació del carrer d’Europa entre els carrers del Doctor Ibáñez i Gandesa així com la reforma exterior del Pavelló Illa.

Al districte de Sarrià – Sant Gervasi destaca el  soterrament de les línies aèries dels barris de les Tres Torres, Vallvidrera i el Peu del Funicular. També és important la reordenació de la cruïlla del carrer Tuset amb la Travessera de Gràcia amb l’objectiu de guanyar espai i seguretat per al vianant, evitar indisciplina i donar continuïtat als recorreguts que es generen, millorant els usos d’aquesta cruïlla. Alhora, es posarà l’èmfasi en les millores dels entorns escolars per garantir la seguretat i l’accessibilitat de les persones i es continuarà amb les obres d’estabilització de talussos, afegint-ne un de nou a Elisa Moragas, a l’àmbit de Vallvidrera.

A nivell d’intervencions de reurbanització cal destacar l’actuació que es farà al carrer Moragas, per dotar-lo de clavegueram i la millora de la plaça Adrià, que pacifica l’àmbit i dignifica el monument a Manuel Carrasco i Formiguera, reurbanitzant alhora tot l’espai. També destacar l’ampliació de voreres als carrers Jesús i Maria i Císter per garantir un millor accés als centres escolars, la pacificació de Major de Sarrià fins a la plaça Borràs o la reforma de l’àrea d’esbarjo de gossos als Jardins Doctor Samuel Hahnemann.

Altres actuacions importants que es preveuen al districte són la pavimentació de carrers com Santaló, Horaci o el passeig de Manuel Girona, la construcció de nou clavegueram als carrers Dominics, Tavern, Calaf o Espinoi, millores a la xarxa de reg dels jardins de la Vil·la Amèlia per optimitzar els usos de l’aigua i la renovació de l’enllumenat dels Jardins de Moragas i de Vil·la Cecília.

Al districte de Gràcia les actuacions previstes s’encaminen a una millora de la qualitat de l’espai públic i de la mobilitat. Pel que fa al manteniment de l’espai públic es preveu una intervenció de pavimentació de la plaça de Lesseps aquest 2024. Quant a actuacions destacades, hi ha la renovació dels Jardinets de Gràcia, que tindrà més espais d’estada i millorarà la connexió en bicicleta de la Vila de Gràcia amb l’Eixample. D’altra banda, s’està treballant en la solució d’un problema històric com és el coll d’ampolla d’accés al barri del Coll des del Carmel, amb l’ampliació de la via d’entrada a la confluència dels carrers de Ceuta, Tirso i Santuari. En aquest àmbit coincideixen a més dos centres escolars que es veuran beneficiats de la intervenció.

També hi ha prevista la renovació de l’enllumenat de la plaça Alfonso Comín, l’avinguda de Vallcarca o la plaça Joanic i la pavimentació del carrer Bonavista, passeig de la Mare de Déu del Coll, carrer de Sant Lluís o la travessera de Gràcia.

El districte d’Horta-Guinardó ha prioritzat entre les actuacions previstes al Pla de Manteniment Integral algunes millores de l’accessibilitat en l’espai públic. Es tracta d’un districte amb una orografia complexa, en el qual les actuacions per reduir i minimitzar les barreres arquitectòniques generades pels desnivells, tenen un gran impacte en la població que hi viu i que transita per aquests barris.

Així doncs, destaquen actuacions d’instal·lació de rampes i ascensors als carrers Poesia, Natzaret i Idumea. En concret, l’actuació prevista al carrer de la Poesia, al barri de Montbau, serà la construcció de la primera rampa mecànica situada en un carrer de la ciutat. Aquesta instal·lació permetrà pujar sense esforç des del passeig de la Vall d’Hebron fins al carrer de Vayreda, un tram de més de 200 metres amb un pendent constant del 10 %. Als carrers de Natzaret i Idumea, al barri de Sant Genís dels Agudells, s’opta per la instal·lació d’un ascensor.

Altres intervencions destacades a Horta-Guinardó relacionades amb la millora de la mobilitat a peu abordaran la retirada dels pals de cablejat aeri, obstacles que sovint fan intransitables els carrers. Es farà la renovació de les escales mecàniques de Feijóo, Murtra, Hortal, Sant Dalmir, Agudells, la Manxa, Santa Gemma i Juan de Mena i la modernització dels ascensors de Fastenrath – La Manxa, Passatge Tossa – Lisboa, Alguer i Ronda Guinardó,

També destaquen les actuacions de transformació dels espais públics de l’entorn del carrer Juan de Mena, al barri de la Vall d’Hebron, també enfocats a millorar l’espai per als vianants i construir itineraris més accessibles en una zona amb topografia de desnivells pronunciats.

En aquest districte es preveu la pavimentació de carrers com Padilla, carretera del Carmel, passeig de la Mare de Déu del Coll, Camèlies, Tajo, Sardenya, Conca de Tremp, Castillejos o Dante, entre altres. També la construcció de nou clavegueram al carrer Rosalía de Castro, Polònia, Xiprer o Gran Vista, la renovació de l’enllumenat del passeig de la Vall Hebron o el parc de les Aigües.

El districte de Nou Barris, com bona part dels barris de muntanya, posa el focus en la renovació d’escales i ascensors, la qual cosa permetrà millorar la mobilitat del veïnat en un districte de muntanya i amb importants desnivells, sobretot en barris com Ciutat Meridiana i Roquetes. Destaquen la renovació de les escales mecàniques de Ballot, Mina de la Ciutat i Aiguablava – Vila-real i la modernització dels ascensors d’Alcántara, les Agudes, Ballot, Pont del Congost, Canfranc, Federico Garcia Lorca, Parc Trinitat Nova, Rosari Pi – Passatge Grau, Vallcivera, Costabona i el Pont de Sarajevo. També es preveu la rehabilitació del Pont de Vallbona i del pont de Via Favència – avinguda Meridiana.

Pel que fa al clavegueram, s’executaran 32 actuacions diferents, sobretot al voltant dels barris de Ciutat Meridiana i la Guineueta.

El pla també assegura la reforma integral de 17 espais de joc infantil, alguns dels quals amb una rellevància molt important com són els que hi ha a les places Garrigó, Álvaro Cunqueiro i Harry Walker, a banda de la reposició del cautxú a nou parcs infantils del districte. També cal destacar la renovació de l’enllumenat, especialment en espais com el parc de Josep Serra Martí, la pavimentació d’alguns trams de carrer com Escòcia, passeig Valldaura o carrer de les Agudes i la construcció de nou clavegueram als carrers Castor, Gasela, Costabona, les Agudes i Pedraforca.

El districte de Sant Andreu està centrat en grans intervencions en les zones d’estada pròximes a àrees de joc i zones d’arbrat, per exemple  al carrer de Joan Torres, el parc de la Maquinista/Barcelonesa, Trinxant/Juan de Garay, plaça de la Primavera, Can Portabella i l’accés al Parc de la Trinitat.

També s’ha posat especial èmfasi en la millora de zones properes als equipaments del districte, com la plaça de Mossèn Clapés, carrer Costa Daurada o la carretera de Santa Coloma. I, a més, s’ha prioritzat la millora de l’accessibilitat de les voreres, les reparacions d’escocells i paviments aixecats per arrels d’arbres.

Al districte també s’impulsen altres actuacions de pavimentació d’alguns trams de carrer com Felip II, Ramon Albó o el passeig de Torres i Bages, la construcció de nou clavegueram al carrer Renart, Portugal, Francesc Tàrrega i Juan de Garay i millores a l’enllumenat dels carrers Palència, Garcilaso, Torroella de Montgrí i el passeig de Santa Coloma.

Al districte de Sant Martí es prioritzen actuacions com l’ampliació i millora dels jocs infantils de la plaça del Maresme així com el manteniment de diferents places del barri de La Pau.  També es posa de relleu la renovació integral del carrer de Taulat per tal de pacificar el carrer i la reconfiguració de les places que uneixen els carrers de Freser, Heroïnes de Girona i Sant Josep de Calassanç.

Destaca igualment la reurbanització del carrer d’Alfons el Magnànim en el tram Llull-Jaume Fabré, a l’entorn del casal de gent gran de Joan Maragall. En el carrer d’Alfons el Magnànim també està prevista la construcció d’una nova àrea de jocs infantils, que estarà situada entre el passatge de Prim i Jaume Fabré.

A Sant Martí també es preveu la millora del clavegueram dels carrers de Gabriel y Galán, Robles, Cristóbal de Moura o Espronceda i la millora de la xarxa de reg dels parcs de la Nova Icària, el Port Olímpic i del Poblenou. A més, també es farà la pavimentació d’alguns trams del carrer Llull, Mallorca, Bac de Roda, passeig Maragall i el passeig Taulat.

Algunes de les accions més destacades al territori formen part de les actuacions de transformació en espais concrets que cada districte ha identificat, en total en seran 73 arreu de la ciutat.

 

 

Actuacions en marxa

Aquest 2024 ja s’han iniciat les primeres actuacions en el marc del PMI i també s’ha començat la redacció de les memòries i els projectes específics dels propers anys.

Aquest any 2024 s’actuarà en els següents àmbits:

 

 

Campanya informativa  a la ciutadania

El desplegament del Pla de manteniment integral també comportarà una comunicació intensa cap a la ciutadania. L’objectiu és que qualsevol veí o veïna de Barcelona conegui de primera mà les actuacions que s’estan fent al seu barri. Per aquest motiu, durant les diferents fases d’actuacions es farà una comunicació de més proximitat que inclourà material divers, sessions informatives i es desplegaran persones informadores en aquelles actuacions que es consideri necessari.

També està previst que ens els pròxims mesos es posi en marxa el nou web del Pla Endreça que permetrà fer el seguiment de les actuacions.

 

 

Material relacionat

Dossier “Pla de manteniment integral (PMI)” (PDF)

Plànol actuacions 2024-2028 (PDF)

Paraules clau

Pla de manteniment integral (PMI)/