Servei de Premsa
17/01/2025
L’Ajuntament celebra unes jornades de reflexió sobre el vincle entre festa, religió i pluralitat cultural a Barcelona
17/06/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” tindran lloc els dies 18, 19 i 20 de juny a la sala d’actes de La Casa dels Entremesos
- Consistiran en una sèrie de taules rodones, rutes i activitats gratuïtes sobre la diversitat religiosa i les festivitats populars que se celebren a Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), organitza aquesta setmana les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona”, un espai de reflexió sobre la diversitat religiosa i les festivitats populars que se celebren a la ciutat.
Les jornades compten amb el comissariat del grup de treball Cultural Popular i Conflicte, de l’Institut Català d’Antropologia i se celebren els dies 18, 19 i 20 de juny a la sala d’actes de la Casa dels Entremesos.
El calendari festiu de qualsevol comunitat és un fonament de la seva identitat compartida, en tant que les festes esdevenen espais de trobada i participació. Qualsevol celebració té, per tant, un component també ritual, que s’acusa encara més en el cas de les festivitats amb motiu explícitament religiós, on l’espiritualitat s’articula amb la tradició, l’experiència quotidiana i les bases socials de cada comunitat.
Les jornades reflexionaran sobre aquest vincle, posant la realitat de Barcelona al centre, una ciutat que es caracteritza per la seva pluralitat que no sempre es veu reflectida en el calendari festiu de la ciutat.
Per a la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, aquestes jornades representen “un espai essencial per a la reflexió sobre la diversitat religiosa i les festivitats que enriqueixen la nostra ciutat. Barcelona, amb la seva rica pluralitat cultural i religiosa, necessita espais de diàleg com aquest per reconèixer i celebrar la diversitat que la defineix”. La comissionada ha afegit: “estic convençuda que aquestes jornades contribuiran a fomentar una comprensió més profunda i a generar un debat necessari per establir un calendari festiu més divers i inclusiu, que posi en valor tota la riquesa cultural i religiosa de la nostra ciutat. Us convidem a participar activament en aquestes jornades per continuar construint una Barcelona que reconegui totes les seves diversitats.”
Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” abordaran diferents qüestions relacionades amb aquestes dinàmiques, obrint un espai de debat sobre les celebracions ja consolidades, i visibilitzant les pràctiques que es podrien introduir per a caminar cap a un reconeixement real de la realitat confessional i cultural a la ciutat, i l’exercici ple dels drets culturals per part de les diferents comunitats de la ciutat.
Tot això es farà amb una programació que contemplarà diversos formats. Arrencaran amb una conferència inaugural a càrrec d’Amadeu Carbó en què s’abordaran les diferents línies de debat en les que aprofundiran les diverses taules previstes. Així, al llarg dels tres dies tindran lloc quatre taules rodones amb ponents de perfils tant acadèmics com de les comunitats religioses, espirituals i confessionals presents a Barcelona. En primer lloc, la taula “Barcelona, ciutat plurireligiosa”, reunirà diverses institucions interreligioses o que treballen en l’àmbit del diàleg religiós per reflexionar sobre les implicacions de la pluralitat religiosa de la ciutat. La segona taula, “Vers un nou calendari festiu?”, comptarà amb la participació de representants institucionals dels diversos departaments interpel·lats per les qüestions discutides a les jornades, tot prenent com a eix de debat les passes fetes cap a l’elaboració d’un calendari festiu intercultural. Una tercera taula, “Expressions religioses a l’espai públic”, tindrà intervencions de diverses comunitats que troben o han trobat dificultats a l’hora de traslladar i fer visibles les seves celebracions al carrer. I una darrera taula, “Experiències vers un calendari festiu intercultural”, incorporarà una pluralitat d’entitats que han treballat en l’elaboració de calendaris festius interculturals, en àmbits més locals i de districte.
Una part de les jornades es dedicarà també a diverses activitats que permetran reflexionar sobre la diversitat festiva de la ciutat de Barcelona. En primer lloc, un cinefòrum en què diverses comunitats ens parlaran de la imatge de la ciutatque es trasllada arreu del móna través dels vídeos i imatges que fan circular de les seves celebracions a la ciutat. En segon lloc, dues rutes pels carrers de Barcelona que convidaran les persones assistents a apropar-se al patrimoni i les comunitats religioses presents a la ciutat des d’una perspectiva tant actual com històrica.
Aquestes sessions tancaran amb una revetlla a la plaça del Pou de la Figuera.
Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” s’emmarquen en una sèrie d’activitats organitzades amb l’objectiu d’impulsar i treballar per garantir la defensa dels drets culturals a Barcelona. En aquest marc també se celebrarà el debat “Cultura popular: de qui?”, una activitat coorganitzada per Espai Avinyó i Fes! Cultura, amb la col·laboració de l’Oficina d’Afers Religiosos, en el marc del Festival #AccióMigrant2024. El debat tindrà lloc el21 de juny a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.
El programa de les jornades es pot consultar aquí.
Paraules clauJornades OAR/