Festival #AccióMigrant 2024 | Cultura popular: de qui?

  • 21/06/2024
  • 10:30 h - 13:30 h
  • Fabra i Coats (C/ de Sant Adrià, 20)
  • Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat

En el marc del Festival #AccióMigrant 2023, es va fer una crida oberta a una trobada i una sessió de treball amb l’objectiu de compartir sabers i estratègies per al trencament de barreres a l'exercici de drets culturals per a iniciatives comunitàries, projectes artístics i culturals, impulsats i protagonitzats per professionals, artistes i col·lectius de persones migrades i racialitzades de la ciutat. El resultat de la jornada van ser 12 propostes urgents dirigides a les institucions i empreses de l’àmbit cultural que funcionen com a possible full de ruta i de treball en aquest àmbit.  

Aquest any, el Festival #AccióMigrant 2024 es proposa continuar debatent i proposar mesures concretes per poder donar contingut i sortida als punts (2) Respectar i donar suport a les diferents expressions culturals i religioses no institucionals, i (4) Trencar amb les classificacions jeràrquiques i les iniquitats en les dotacions de recursos vinculades a “cultura”, “cultura popular” i “interculturalitat”. En aquest sentit, us proposem aprofundir en el debat sobre: Què entenem per cultura(es) popular(s)? Què implica en l'àmbit material i simbòlic que algunes iniciatives, expressions culturals i religioses protagonitzades per persones migrades i racialitzades siguin, o no, reconegudes dins la categoria “cultura popular”? Quines accions s'estan portant a terme des de diversos espais i iniciatives per trencar amb classificacions jeràrquiques dins l’àmbit cultural de la ciutat? 

 ******* 

Activitat dirigida especialment a gestores culturals, artistes i professionals vinculats al món de la cultura i les expressions religioses comunitàries no institucionals.  

Cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a espaiavinyo@bcn.cat explicant el teu interès i la teva relació amb la temàtica. 

Amb:

  • Fátima Taleb: llicenciada en lletres modernes i experta en interculturalitat i mediació comunitària intercultural. Assessora de diferents administracions per a introduir la perspectiva intercultural en els seus plans d'acció de diferents àmbits. Excoordinadora del Servei d'Interculturalitat de Sant Andreu de l'Ajuntament de Barcelona 2021-2024. Exregidora de participació, mediació i convivència de l'Ajuntament de Badalona 20215- 2018. Coautora del Llibre El Velo Elejido (El Roure, 2004). Activista Antiracista i Anti-Islamofòbia.
  • Mabel Llevat: llicenciada en Història de l'art. Amb més de dues dècades de treball en l'àmbit de la memòria patrimonial tradicional, participa de l'anàlisi de les estructures nostàlgiques o performances de colonialitat que amaguen un passat d'opressió, com ara, les celebracions commemoratives tradicionals, les festes populars i les pràctiques de monumentalitat ciutadana. Ha treballat per institucions com la Casa de les Américas i la Fototeca de Cuba, així com a esdeveniments i festivals arreu del món tal com la Biennal de l'Havana, el Festival Paiz de Guatemala, el Mes de la Foto a París, Fotología a Colombia i el Centre Cenav de Veneçuela, entre d'altres. Més recentment ha desenvolupat una sèrie de rutes amb el tema de Barcelona i l'esclavitud transatlàntica obtenint una residència per iniciatives culturals a Fabra i Coats i la subvenció per a projectes puntuals de l'any 2023 de l'ICUB.
  • Lucia Egaña: es dedica a l'art, l'escriptura, la recerca, la pedagogia i les pràctiques autoinstituyentes entre el regne d'Espanya i Llatinoamèrica Abya/Yala. És coeditora del llibre La cultura no es una autopista, los museos podrían ser jardines; un llibre que explora estructures institucionals, especialment relacionades amb la presa de decisions en l'àmbit de la producció cultural i artística i la distribució de recursos.
  • Khalid Ghali Bada: llicenciat en Psicologia, Antropologia Social i Cultural, Comunicació Audiovisual i Publicitat i Relacions Públiques. Ex-Comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós i actualment Coordinador de l'Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona.
  • Sentimiento Cimarrón: companyia de dansa tradicional colombiana fundada l'any 2007 a Barcelona per Katerine Olivares i Jose Luis Zambrano, ballarins i coreògrafs amb més de trenta anys de trajectòria. Des de llavors, treballen per transmetre els valors de les pràctiques i sabers tradicionals i populars, per mitjà de la dansa i la música de diverses regions de Colòmbia, resultats del llegat històric de la confluència de cultures indígenes natives, expressions negres provinents de diversos indrets d'Àfrica i l'espanyola en el procés de colonització i sincretisme. A més de companyia professional de dansa, treballa com a associació de difusió cultural i de promoció de la cultura de pau i autogestiona un espai per a cultura en la migració en el barri Sant Martí, tot això és el fruit d'una construcció col·lectiva i l'aportació de moltes artistes i professionals que hi han participat al llarg de més de gairebé vint anys.
  • Diego Salazar: gestor cultural. Expert en el disseny de projectes culturals d’impacte social. És cofundador i director de Connectats Cooperativa, entitat on ha dirigit més de 25 projectes d’innovació social i cultural com En Palabras i Fes Cultura!. Va treballar com a realitzador de programes per a la Xarxa de televisions locals de Catalunya, també ha dirigit peces documentals per a televisió i plataformes de continguts per a Internet. Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i MA en Gestió cultural per la Universitat de Barcelona. Va realitzar estudis de Direcció cinematogràfica a Bogotà, Colòmbia. 

Modera:
João França: periodista i antropòleg, treballa sobre moviments socials, organització col·lectiva i memòria. És graduat en Humantats per la UPF i actualment treballa com a investigador al departament d'Antropologia Social de la UB, on desenvolupa una tesi doctoral sobre la construcció d'aliances entre moviments. És autor dels llibres Habitar la trinxera. Històries del moviment pel dret a l'habitatge a Barcelona (Octaedro, 2018), Retrats de la Barcelona comunitària (Ajuntament de Barcelona, 2019), i La PAH: Manual de uso (Fundación Rosa Luxemburg, 2021) i també del documental El Fil Rosa. Memòria dels moviments LGTBI (2018). També ha codirigit pels programa 30 Minuts de TV3 els reportatges "Plegar la manta" (2017), "Aïllament: la presó dins la presó" (2019), "Vides deportades" (2021) i "Drets vulnerats" (2023).

Coorganitza:

Fes! Cultura 


Col·labora: