Drets culturals: com i per a qui? 12 propostes urgents 

..
16/10/2023 - 19:04 h

Dotze propostes urgents per al trencament de barreres en l’exercici de drets culturals per part de col·lectius migrants i racialitzats de la ciutat.

Les propostes són fruit de la sessió de treball feta en el marc del Festival #AccióMigrant i el projecte Fes! Cultura celebrada el 6 de maig de 2023 a la Fabra i Coats amb el suport de Cultura Viva i l’Espai Avinyó.

Durant tot el matí, artistes i agents culturals de col·lectius migrants i racialitzats, van reflexionar i debatre sobre el contingut i les condicions a l’aplicació real dels drets culturals per part de les institucions, fundacions, associacions i equipaments culturals públics i privats de la ciutat.

A partir d’aquest espai, es fa una crida a través de 12 propostes urgents que impliquen mesures concretes que cal prendre segons el vostre context i àmbit d’actuació. Si voleu recuperar els debats, consulteu la crònica amb el podcast de l’activitat.

També us convidem a mirar el vídeo Drets culturals: com i per a qui?, de Denise Duncan on relata el llarg camí que ha de recórrer una artista migrant i racialitzada en l’àmbit de la cultura de la ciutat.

Drets culturals: com i per a qui? 12 propostes urgents

Nosaltres, persones migrades i racialitzades que fem cultura a Barcelona, llancem 12 propostes urgents per garantir els nostres drets culturals:

  1. Garantir l’aplicació de la perspectiva intercultural i antiracista de forma transversal en tots els àmbits de la cultura.
  2. Respectar i donar suport a les diferents expressions culturals i religioses no institucionals.
  3. Acabar amb la invisibilització i tokenització de la nostra presència en els espais culturals.
  4. Trencar amb les classificacions jeràrquiques i les inequitats en les dotacions de recursos vinculades a “cultura”, “cultura popular” i “interculturalitat”.
  5. Donar suport proactiu a iniciatives jurídiques per a la regularització de les persones migrants en l’àmbit cultural.
  6. Adoptar mesures contra la precarització, fixar honoraris justos i facilitar el procés de pagament.
  7. Generar formes alternatives de reconeixement institucional als nostres coneixements i experiències en l’àmbit cultural més enllà de l’acadèmia.
  8. Promoure la nostra incorporació com a programadores i dinamitzadores culturals en espais de presa de decisions.
  9. Donar suport a l’obertura i continuïtat d’espais i programes autogestionats per col·lectius migrants.
  10. Situar el plurilingüisme en el centre de la programació cultural.
  11. Amplificar l’abast de les beques de creació artística, dels programes de residències i de professionalització de la gestió cultural i reduir les barreres burocràtiques a l’hora d’accedir a recursos públics.
  12. Impulsar la creació d’una xarxa autònoma d’acompanyament i recursos a la creació de nous projectes artístics i culturals.

Agraïm a totes les artistes, activistes, gestores culturals, col·lectius i espais autogestionats que van contribuir d’alguna forma en aquestes propostes: