Què és la perspectiva intercultural?
La mirada intercultural pren com a punt de partida la constatació d’una realitat social i cultural diversa, on conviuen persones de diferents contextos culturals. Efecte d’aquesta diversitat és la conformació d’una identitat rica i plural, en tant que la ciutat actua de punt de trobada entre persones i col·lectius amb una àmplia diversitat d’identitats sociocultural, tal és el cas de Barcelona.
Incorporar la mirada intercultural a la tasca diària implica contribuir al canvi en les dinàmiques d’exclusió, discriminació, invisibilització i desigualtat. En aquest sentit, és necessària l’emergència d’una mirada intercultural per contribuir a revertir les relacions jeràrquiques instaurades en les maneres de pensar, comunicar i actuar que hi conviuen a Barcelona, a fi que la diversitat existent no quedi exclosa dins dels processos de transformació social de la ciutat i tingui la mateixa capacitat d’incidir en aquests canvis que la resta de la societat.
La interculturalitat, des de l’òptica de les polítiques públiques, l’entenem com un procés transformador i dinàmic que es troba en permanent procés d’aprenentatge i construcció. Com a procés transformador, implica que vol un canvi profund en les relacions que es donen als diferents àmbits de la ciutat, i per tant ha de ser capaç d’anar més enllà del mer reconeixement i de l’intercanvi entre cultures.
En definitiva, la interculturalitat és un procés dinàmic i en constant aprenentatge, orientat a la transformació social, on es respecti la pluralitat cultural, on el racisme i la discriminació no tinguin cabuda a fi de donar resposta a les necessitats d’una societat en constant canvi.
Els principis de la interculturalitat
No existeix una manera única d’explicar la interculturalitat. Això forma part de la pròpia complexitat i dinamisme dels marcs conceptuals que volen inspirar les polítiques públiques. Des de 2010, l’Ajuntament de Barcelona ha optat per explicar la perspectiva intercultural a partir de tres principis que permeten traslladar de manera relativament sintètica què significa adoptar una mirada intercultural.
Cal mencionar que la interculturalitat no és una plantilla preestablerta d’aplicació social, sinó que és fonamental atendre al context, ja que ofereix la informació necessària per obtenir el coneixement i actuar en funció d’aquest.
En aquest sentit, els principis de la interculturalitat són la guia que orienten l’adquisició de coneixement sobre el context, així com en la definició d’un abordatge que permeti la construcció d’una ciutat realment intercultural, tenint en compte les particularitats de cada territori i l’heterogeneïtat de cada situació. A més, els principis ni són immutables ni homogenis, sinó que tenint en compte la realitat social, aquests permeten generar unes preguntes claus que orienten l’acció intercultural.
Reconeixement de la diversitat cultural
Algunes preguntes...
- Quina és la realitat social, econòmica i cultural de la població que s’atén?
- S’està treballant per eliminar els mecanismes que generen exclusió i discriminació?
Algunes respostes...
- Identificar els mecanismes d’exclusió i discriminació.
- Visibilitzar les estructures de desigualtat i violència.
- Generar mecanismes de lluita contra la discriminació.
Igualtat de drets i equitat
Algunes preguntes...
- S’ha facilitat espais per a la creació de narratives basades en la pluralitat?
- Es reconeixen les aportacions de la migració i les diàspores en la construcció de la ciutat?
Algunes respostes...
- Construir un marc cultural basat en la diversitat.
- Incorporar les memòries històriques de la ciutat.
- Respectar els llocs i canals d’autorepresentació.
Diàleg intercultural i interacció positiva
Algunes preguntes...
- S’ha facilitat l’accessibilitat als espais de diàleg?
- Els temes i termes del diàleg responen als interessos de tots els participants?
Algunes respostes...
- Reconèixer les relacions de poder.
- Generar les condicions d’horitzontalitat.
- Crear aliances en la diferència.