Acord amb el Gremi de Constructors per potenciar les actuacions de regeneració urbana a la ciutat : Servei de Premsa

Acord amb el Gremi de Constructors per potenciar les actuacions de regeneració urbana a la ciutat

23/06/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU), i el Gremi de Constructors de Barcelona i comarques han signat un conveni per potenciar les actuacions de Regeneració Urbana a través de la figura dels agents i gestors de la rehabilitació de la ciutat. L’acord s’emmarca en els ajuts finançats per la Unió Europea i, en concret, a l’aplicació de subvencions Next Generation a les actuacions de Regeneració Urbana. Unes subvencions destinades a les actuacions en tres programes: rehabilitació en l’àmbit de barri; millora de l’eficiència energètica en habitatges; i elaboració del llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació de diferents barris de Barcelona.

 

 

Així, per poder aconseguir un accés més ampli dels particulars a aquestes subvencions,  les dues parts posaran en marxa uns mecanismes que facilitin als ciutadans accedir a empreses constructores, respectant el marc d’un sistema de lliure mercat i competència.

En aquest sentit, l’IMU i el Gremi contemplen la possibilitat de confeccionar una borsa d’empreses associades susceptibles de realitzar les accions necessàries que estiguin a disposició dels ciutadans.  Aquestes empreses actuarien com a agent o gestor de la rehabilitació i podrien dur a terme actuacions d’impuls, seguiment, gestió i percepció d’ajuts públics, mitjançant mecanismes de cessió de drets de cobrament o similars, accés al finançament, elaboració de documentació o projectes tècnics o altres actuacions necessàries per al desenvolupament de les actuacions de rehabilitació o millora que puguin ser objecte de finançament a través d’algun dels programes d’ajuts en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social.

El conveni entre l’IMU i el Gremi de Constructors serà vigent fins al 30 de juny de 2026, i  ha estat signat per Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament i presidenta de l’IMU; i Josep Antoni Martínez, president del Gremi de Constructors de Barcelona i comarques.

Laia Bonet afirma que l’acord és un pas endavant molt important que permetrà fer un salt d’escala en la rehabilitació d’habitatges a la ciutat. Col·laborar amb el Gremi de Constructors i implicar les empreses que en formen part és clau per accelerar i agilitzar la regeneració dels habitatges i de l’espai públic als barris i per fer que Barcelona sigui més resilient al canvi climàtic.

 

Objectiu del conveni

Aquests són alguns dels punts més importants del conveni de col·laboració entre l’IMU i el Gremi de Constructors:

 

El desplegament del programa de Regeneració Urbana a la ciutat

El Programa de Regeneració Urbana de Barcelona és una estratègia global unitària i multidisciplinària d’actuacions que afecten tant edificis com teixits urbans quan existeixin situacions d’insuficiència o degradació dels requisits bàsics de funcionalitat, seguretat i habilitat de les edificacions, i tenen caràcter integrat per tal de desenvolupar-hi mesures socials, ambientals i econòmiques.  Una regeneració i rehabilitació urbanes que, en aquest cas, tenen la seva línia de finançament vinculada al Fons Next Generation europeu.

Per aquest motiu, l’Ajuntament, a través de l’IMU, es proposa aconseguir un desenvolupament urbà que vagi més enllà de les consideracions habituals de la rehabilitació integral (millores en habitabilitat, accessibilitat i eficiència energètica), tot donant solucions específiques per promoure la inclusió, l’ús eficient dels recursos, la mitigació i adaptació del canvi climàtic i la resiliència.

En aquest sentit, el desplegament estratègic d’aquest programa es defineix en cinc grans eixos, tant en l’àmbit global com local:

Actualment, l’Ajuntament de Barcelona està desplegant aquestes millores en sis barris: el Besòs i el Maresme i La Pau, a Sant Martí; Canyelles i Can Peguera, a Nou Barris; i Trinitat Vella i el Congrés i els Indians (Jardins de Massana), a Sant Andreu.

En aquest enllaç, més detalls sobre el Programa de Regeneració Urbana a Barcelona:
https://ajuntament.barcelona.cat/instituturbanisme/ca/actuacions/regeneracio-urbana

 





Paraules clau

regeneració urbana/ urbanisme/