Barcelona instal·la tres sistemes innovadors per crear ombra a l’espai públic : Servei de Premsa

Barcelona instal·la tres sistemes innovadors per crear ombra a l’espai públic

29/07/2024



Temps estimat de lectura: 8 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona testarà fins el mes d’octubre els tres prototips guanyadors del repte d’innovació urbana “Generació d’ombratge efímer a l’espai públic” llançat al juny del 2023 per l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat i la Fundació BIT Habitat en el marc de la convocatòria d’ajuts a la innovació “Reptes urbans”. L’objectiu d’aquesta crida és crear noves propostes i solucions innovadores que no existeixen en el mercat i que poden constituir en el futur nous productes que contribueixin a la resiliència urbana. Concretament, en aquest cas, generar ombres estacionals amb caràcter modular, temporal i sostenible als espais on no es pot plantar vegetació.

Es tracta d’una de les actuacions incloses en el Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI), una de les potes principals del Pla Clima que el Govern municipal desplega com a principal estratègia de transformació de la ciutat per abordar les causes i les conseqüències del canvi climàtic en la vida de les persones.

Les noves estructures d’ombra contribuiran a reduir la calor i millorar les condicions de confort tèrmic a l’espai públic per garantir la salut de la ciutadania, especialment de la més vulnerable, davant les onades de calor derivades del canvi climàtic, i reduir l’impacte de l’efecte illa de calor. A més a més, la intenció, a través d’aquestes estructures de gran format, és crear nous espais de socialització per a la població; especialment per a aquelles persones o col·lectius que romanen a la ciutat durant l’estiu. De fet, el caràcter social de la crida s’ha fet palès al llarg de tot el procés d’innovació a través de diverses col·laboracions amb universitats i centres educatius de la ciutat que han contribuït a enriquir el projecte.

Els tres prototips instal·lats a l’espai públic corresponen als projectes: “Oasis. Ombra per a tothom”, “Mar d’ombres” i “A l’ombra del Trencadís”. Amb caràcter general, són estructures d’ombra modulars, flexibles i adaptables a diferents entorns urbans, principalment, carrers convencionals, àrees de jocs infantils i grans espais. En la producció de les solucions s’ha tingut en compte l’increment de la circularitat, durabilitat i comportament ambiental i saludable dels seus materials. Així com la facilitat en el muntatge, desmuntatge, manteniment i emmagatzematge de les estructures al llarg del temps. També es garanteixen les condicions de seguretat i accessibilitat dels espais ombrejats.

Els tres prototips es monitoraran durant 4 mesos. Concretament, “Oasis. Ombra per a tothom”  a la plaça Comercial al districte de Ciutat Vella; “Mar d’ombres”, el Parc del Fòrum al districte de Sant Martí; i, “A l’ombra del Trencadís” a Rambla Badal al districte de Sants-Montjuïc. Les proves pilot permetran mesurar paràmetres com la irradiació i la reflectància solar, el risc d’estrès tèrmic, la velocitat del vent, les temperatures de superfície, el comportament dels materials, la logística del muntatge i desmuntatge i el transport i manteniment.  A més, també s’avaluarà la part social de la solució proposada, a través d’indicadors de confortabilitat en l’ús dels espais amb ombra per part de la ciutadania i del nombre de persones usuàries  en les diferents franges horàries i els usos que se li donen.

Per la tinenta d’alcaldia, els tres prototips innovadors ajuden a donar resposta a un dels reptes més importants que afronta la ciutat, que és “la necessitat de poder-nos adaptar a l’emergència climàtica”. “El programa d’ombres és una de les prioritats del full de ruta per desplegar l’urbanisme climàtic en el marc del Pla Clima. Tot i que sempre  prioritzem les ombres generades amb verd, hi ha espais on no es possible i hem de garantir zones d’estada i de joc de qualitat amb instal•lacions innovadores com les que avui presentem,” ha afegit Bonet.

Aquesta convocatòria ha suposat una inversió de 300.000 € per al confinançament del 80% del pressupost total dels projectes. Cadascuna de les solucions ha rebut un suport aproximat de 100.000 € per al desenvolupament de la solució.

 

 

 

 

 

 

Les estructures que es testejaran a l’espai públic són:

 

 

Oasis. Ombra per a tothom

Projecte liderat Denvelops juntament amb Eurecat.

Oasis és un sistema industrialitzat de revestiments calats, basat en peces de petit format que es mouen amb el vent i que es poden combinar en diferents densitats i patrons segons les necessitats de cada espai. Aquest teixits híbrids són 100% reciclables i recuperables, només amb tres components. Dos d’ells, cables i connectors, són d’acer inoxidable, perfectes per garantir la durabilitat i resistència del sistema. El tercer component està format per les plaquetes d’ombratge d’alumini plegat, amb un alt índex de reflexió solar i de color blanc per la part superior, un color fresc i fàcil d’integrar en qualsevol tipologia d’espai urbà.

Les principals característiques del sistema són:

Més informació (PDF)

 

 

Mar d’ombres

Projecte presentat per BATEC un pol cooperatiu integrat per Lacol, Aiguasol, Societat Orgànica i SEBA.

El sistema es fonamenta en un mòdul bàsic estructural estandarditzat provinent de la construcció industrialitzada del món agrícola, els hivernacles, amb unes dimensions (3 x 6,4 x 6 metres) que permeten adaptar-se als diversos espais públics de la ciutat, presentant una gran versatilitat, no tan sols en les operacions de muntatge i desmuntatge, sinó en aquesta adaptació dimensional i funcional.

El projecte es fonamenta en quatre elements claus per a generar ombres efímeres a l’espai públic:

Més informació (PDF)

 

 

A l’ombra del trencadís”

Projecte presentat per Arquitectura de Contacte amb un acord de col·laboració amb Tall fusta i IASO.

L’estructura base de la proposta està generada per dos panells prefabricats i tecnificats; un de terra i un d’ombra, amb quatre pilars -també tecnificats- que fan de suport vertical. Aquests tres elements clau configuren el sistema de “A l’ombra del trencadís”. Un sistema clar, senzill -que no simple- i reproduïble, amb una escala molt humana que serveix de refugi de descans, de relació i climàtic per a qualsevol entorn urbà de la ciutat.

Els trets principals del projecte són:

Més informació (PDF)

 

 

Programa d’Espais de Proximitat i Interiors

Aquests prototips innovadors formen part del Pla d’Ombres, la vertical del Programa d’Espais de Proximitat i Interiors que té com a objectiu desplegar fins a 216 nous espais d’ombra a la ciutat, amb diverses línies d’actuació que s’estan acabant de concretar. Entre les accions previstes hi haurà, a més dels prototips, la instal·lació d’ombres en patis d’escoles, en àrees de joc infantil i en altres àmbits de la ciutat.

El PEPI té per objectiu bàsic la millora de la qualitat de l’espai públic i de dignificació dels entorns urbans de proximitat de tota la ciutat i espais en desús, desaprofitats o desapercebuts. Es tracta d’un programa marc que preveu actuacions a tots els districtes agrupades en tres programes específics d’actuació, un dels quals és el programa d’ombres. Aquest programa vol dotar la ciutat d’espais i sistemes que redueixin la calor i millorin les condicions de confort tèrmic per garantir la salut de la ciutadania, especialment de la més vulnerable, davant les onades de calor derivades de l’emergència climàtica, cada cop més freqüents, així com reduir l’impacte de l’efecte illa de calor en els mesos d’estiu.

 

 

Més informació: https://bithabitat.barcelona/projectes/ombratge/





Paraules clau

ombra a l’espai públic/