Barcelona desactiva la fase d’alerta diürna del Pla Calor i manté la fase d’emergència per nits tòrrides : Servei de Premsa

Barcelona desactiva la fase d’alerta diürna del Pla Calor i manté la fase d’emergència per nits tòrrides

01/08/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha desactivat la Fase d’Alerta per avisos de calor interna diürna, per perill alt, en previsió que a partir d’avui i en les properes jornades durant el dia no se superin els 31º, ja que aquesta fase s’activa quan les temperatures sobrepassen els 34 graus. Malgrat la desactivació d’aquesta fase, continua vigent la fase preventiva per temperatures d’estiu, sense perill, fins el 15 de setembre.

Pel que fa a les nits, es manté activada la fase emergència per calor nocturn molt intens, perill molt alt, (fase iniciada dimarts) donat que es preveu que les temperatures nocturnes dels propers dies se sostinguin entre els 27º i 28º. En el marc de la fase d’emergència per nits tòrrides, ell Departament d’Urgències i Emergències Socials (CUESB), en coordinació amb el servei de Protecció Civil municipal i en col•laboració amb la Creu Roja, manté un operatiu específic a la via pública per informar persones en situació de vulnerabilitat sobre els refugis climàtics i per repartir material preventiu com ara gorres i cantimplores d’aigua.

La intervenció social en el marc del Pla Calor s’inicia moltes setmanes abans de les onades de calor i s’emmarca en una tasca de detecció duta a terme al llarg de l’any pels diferents serveis d’intervenció social a l’espai públic, que tenen 115 professionals, a més de l’equip del CUESB.

Barcelona té un gran ventall de serveis que fan vincle amb les persones al llarg de tot l’any i que culminen amb l’activació de les diferents fases. Per exemple, el servei de teleassistència arriba a més de 100.000 persones grans de la ciutat identificant població en situació de vulnerabilitat; el Servei d’Atenció a Domicili (SAD) arriba a 21.000 persones en situació de dependència de la ciutat amb difusió de recomanacions davant la calor i suport directe; els Serveis d’allotjament temporal per a persones sense llar, que al mes de juny ha atès 2.508 persones de niti 3.878 en els serveis diürns persones (amb provisió d’aigua freda i informació, entre altres), i els Menjadors socials, que al mes de juny han atès 751 persones.

L’operativa del CUESB prevista en el Pla Calor està definida de la següent manera:

 

 

L’operativa definida per a cadascuna de les fases contempla les següents actuacions a nivell municipal:

 

Fase preventiva

Comunicació a la població general sobre què és una onada de calor i quines són les recomanacions generals per afrontar-les mitjançant la distribució de fulletons informatius als centres de serveis socials i altres equipaments municipals per a la gent gran com centres de dia o residències, entre d’altres. Igualment, s’informa a la població del llistat d’espais de refugi climàtic activats.

El CUESB adapta el seu servei telefònic permanent (900.70.30.30) per facilitar aquesta mateixa informació i activa la valoració social urgent d’aquelles situacions que presentin indicadors de vulnerabilitat relacionats amb una possible calor excessiva per a una millor coordinació amb els serveis sanitaris. Igualment, el CUESB fa seguiment diari de les previsions meteorològiques.

L’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) impulsa també la divulgació de mesures per prevenir els efectes de l’onada de calor entre les persones vulnerables, especialment entre les beneficiàries dels serveis d’atenció domiciliària municipal, com poden ser el servei d’àpats en companyia, la teleassistència i el servei d’ajuda a domicili (SAD).

 

Fase alerta

El CUESB, com a Refugi Climàtic, habilitarà una sala d’espera amb climatologia de confort i font d’aigua per a persones. Si és necessari ampliarà aquest espai, farà desplaçaments a domicili per fer valoracions de risc i, entre d’altres.

Es podrà valorar la conveniència d´establir un operatiu específic a la via pública durant la franja més calorosa del dia dirigit a persones vulnerables i persones sensellar, en coordinació amb els serveis d’espai públic, per tal d’informar a la població de l’existència de la xarxa de refugis climàtics i d’altres mesures de prevenció. En cas de detectar-se cap persona que pugui estar en risc s’avisarà el 061 o bé el 112 i, si s’escau, es procedirà a fer un acompanyament d’aquesta persona fins a un centre d’acollida climatitzat com pot ser el CUESB. Tanmateix, de moment, en ser una activació per calor nocturna, no ha calgut activar aquest operatiu.

 

Fase emergència

A banda de les actuacions previstes en la fase d’alerta, es proposarà el trasllat a centres habilitats com a refugis climàtics per aquelles persones que ho puguin requerir i, en cas que sigui necessari, també s’activarà el CUESB com a lloc de pernocta per a persones que presentin una gran fragilitat.

 

Pla Calor

Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla Calor municipal, actiu en fase preventiva des del 15 de juny fins al 15 de setembre. Durant aquest període els equips tenen tots els dispositius a punt per si s’activen alertes específiques de calor i es posen en marxa els recursos municipals per a la ciutadania en general.

L’excés de calor i la calor sostinguda tenen efectes negatius provats sobre la salut de les persones, especialment les més vulnerables, els nadons o les persones que tenen algun tipus de malaltia crònica. És per això que el consistori desplega un pla amb recursos per a la ciutadania durant els mesos d’estiu.

És per això que el consistori deplega un pla amb recursos per a la ciutadania durant els mesos d’estiu i la Xarxa de Refugis Climàtics.





Paraules clau

pla calor/