Servei de Premsa
02/01/2025
La soledat no desitjada, a les Festes de Gràcia 2024
20/08/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- Una estructura interactiva a la plaça Joanic conscienciarà el veïnat i els visitants d’aquesta problemàtica
- Aquesta acció s’emmarca en l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 que treballa per estudiar-la, detectar-la i actuar-hi per pal·liar-la
- Per a la regidora Marta Villanueva aquestes activitats serveixen per a conscienciar al nostre entorn poden existir situacions de soledat no volguda, i saber com actuar
La Festa Major de Gràcia se suma enguany a l’Estratègia municipal contra la soledat no volguda amb la instal·lació els dies 20 i 21 d’agost d’una estructura interactiva a la plaça de Joanic per tal de conscienciar i a veïnat i visitants d’aquesta problemàtica. L’estructura consisteix en un panell efímer amb el test UCLA, un test per reconèixer la soledat, amb l’objectiu de sensibilitzar i desestigmatitzar sobre el sentiment de la soledat, fruit de la iniciativa de la Fundació de la Festa Major de Gràcia per arribar a les persones que se senten soles.
Alhora, la programació de la festa preveu activitats específiques tant dirigides a la gent gran que viu sola com al públic en general per crear consciència a la mateixa plaça de Joanic i a la plaça del Sol, rebatejada durant les festes com la plaça del Folk. Els mateixos 20 i 21 d’agost la programació d’aquests dos espais s’implicarà d’una manera activa vers la sensibilització, la normalització i l’acció positiva contra les soledats no desitjades en els veïns i veïnes de Gràcia.
Per a la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, aquest plafó és una oportunitat per visibilitzar que la problemàtica de la soledat està més aprop nostre del que pensem.
Quatre preguntes
El panell inclou quatre preguntes senzilles per ajudar les persones que hi interactuïn a saber si se senten soles o no. Respondre majoritàriament ‘sovint’ /o ‘molt sovint’ pot assenyalar una situació d’aïllament social o de soledat i tot i no ser, evidentment, un test científic, aquest plafó té l’objectiu de visibilitzar la soledat.
Amb quatre possibles respostes que van de mai a molt sovint, les quatre preguntes són: amb quina freqüència sents que et falta algú amb qui parlar?, Amb quina freqüència et sents exclòs/osa?, Amb quina freqüència et sents aïllat/ada de la resta de persones? i Amb quina freqüència et sents sol/a?. Aquest panell es va instal·lar per primera vegada a la plaça Universitat el juliol del 202 en el marc de la campanya de comunicació ‘Contra la soledat, reconnectem’.
Aquesta acció s’emmarca en l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 que posa sobre la taula que la soledat no desitjada s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l’increment de l’individualisme i que Barcelona no n’és una excepció. Per això, des de l’Ajuntament es treballa per estudiar-la, detectar-la i actuar-hi per pal·liar-la, per tornar a connectar amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb l’entorn.
Paraules clausoledat no desitjada/