Servei de Premsa
21/11/2024
L’Ajuntament aprova la subvenció de 2,5 milions en quatre anys per impulsar el Bloc4BCN com a pol del cooperativisme
28/10/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- La comissió de govern ha donat llum verda a la subvenció municipal que s’abonarà entre aquest any i el 2027 per contribuir a la posada en marxa de l’espai de referència del cooperativisme i l’Economia Social i Solidària (ESS) a Can Batlló. L’Ajuntament impulsa el Bloc4BCN de la mà del Departament d’Empesa i Treball de la Generalitat de Catalunya i de l’Associació Bloc 4
- L’objectiu del conveni aprovat és fer créixer el cooperativisme i l’ESS, apropar-los a la ciutadania i contribuir a la innovació i l’enfortiment d’aquest àmbit en el marc del Bloc4BCN
L’Ajuntament de Barcelona referma l’aposta per impulsar el Bloc4BCN de Can Batlló com el gran pol d’Europa del cooperativisme i per continuar treballant en aquest objectiu de la mà de l’Associació Bloc4, que és qui s’ocupa de la gestió de l’espai, i del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. La comissió de govern ha aprovat el conveni entre l’Ajuntament i Associació Bloc 4 pel qual s’atorga una subvenció de 2,5 milions d’euros entre els anys 2024 i 2027 per al desenvolupament del projecte.
L’objectiu d’aquesta subvenció és fer créixer el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària (ESS), apropar-los a la ciutadania i contribuir a la innovació i l’enfortiment d’aquest àmbit en el marc del Bloc4BCN. En concret, la subvenció s’enfoca a desenvolupar el programa d’activitats previst a l’espai entre aquest any i el 2027 i, especialment, a donar suport a la posada en marxa de l’espai, que està en funcionament des de principis d’aquest any. Es preveu poder consolidar la cartera de serveis i augmentar de forma progressiva el percentatge de cofinançament a través de la generació de recursos propis.
Els 2,5 milions que aportarà l’Ajuntament al desenvolupament del projecte en aquests quatre anys representen el 54% del seu cost total (4,6 milions d’euros). El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat en finançarà el 28% (prop d’1,3 milions d’euros) i la generació de recursos propis permetrà arribar al 100% dels costos. L’Associació Bloc 4, que és qui gestiona l’espai, és una entitat participada per les principals entitats de referència del cooperativisme i l’ESS a la ciutat (la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’Associació Coòpolis).
El gener del 2023, Ajuntament i Generalitat van firmar l’acord marc de col·laboració per fomentar l’ESS per cooperar en les polítiques públiques dirigides a impulsar aquest àmbit. D’una banda, el Bloc4BCN és un dels deu projectes de ciutat inclosos en l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 (Estratègia #ESSBCN2030), un document consensuat entre les entitats representatives de l’àmbit de l’ESS, liderades per l’Associació d’Economia Social Catalunya, i l’Ajuntament de Barcelona.
De l’altra, el projecte Bloc4BCN és una oportunitat per estendre a nivell de Catalunya alguns dels serveis i accions que s’impulsaran a Barcelona. Coòpolis, que forma part del projecte, és un dels 14 ateneus cooperatius que hi ha a Catalunya i, com a tal, forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) impulsada pel Departament d’Empresa i Treball. En aquest sentit, el Bloc4BCN es vincula amb la visió territorial del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, adreçat a fomentar la creació d’un ecosistema favorable a l’ESS a nivell català, amb la participació del sector cooperatiu.
Espai per a més de 60 projectes
Les obres de rehabilitació de l’edifici, que estan enllestides des del mes de novembre de l’any passat, han suposat una inversió de 10,3M€ per part de l’Ajuntament de Barcelona, que ha cedit l’antiga nau fabril a l’Associació Bloc 4.
La rehabilitació ha permès aconseguir 4.500 m2 dedicats al desplegament i l’enfortiment de l’Economia Social i Solidària (ESS) de Barcelona i de Catalunya. L’espai té capacitat per encabir més de 60 projectes del cooperativisme i l’ESS vinculats amb tecnologia i digital, atenció i cura de les persones, energia, habitatge, mobilitat, cultura, turisme i tèxtil sostenible, comerç de proximitat i alimentació sostenible i l’agroecologia. El seu objectiu és contribuir al desenvolupament i la transformació socioeconòmica de Barcelona i de tot el territori català a través de la sensibilització i la promoció del cooperativisme, la incubació i acceleració de cooperatives, la intercooperació, la connexió local i internacional i l’aliança amb altres agents culturals, educatius i empresarials.
L’equipament inclou, també, Sants-Montjuïc Activa, on Barcelona Activa ofereix programes de suport a l’ocupació i l’activitat econòmica del districte. Així com serveis d’acompanyament a l’economia social i solidària i les cooperatives en lògica ciutat que complementaran altres serveis de Bloc4BCN.
L’ESS ha crescut un 10% en cinc anys a Barcelona
L’ESS ha guanyat múscul a Barcelona, on ha registrat un creixement del 10% en cinc anys. Segons les últimes dades disponibles, s’ha passat de 4.280 organitzacions, a finals del 2018, a 4.713 el tercer trimestre del 2023. A més, ha assolit fites com la posada en marxa del propi Bloc4BCN a Can Batlló, que s’ha de convertir en el gran pol de promoció del cooperativisme d’Europa i reforçar el paper capdavanter de Barcelona en aquest àmbit.
L’ESS a la ciutat s’ha vist reforçada per les polítiques d’impuls promogudes per l’Ajuntament de Barcelona i pels serveis especialitzats en ESS de Barcelona Activa, i també pel suport de la Generalitat de Catalunya a través de diverses línies emmarcades en el Programa d’Economia Social.
Barcelona va acollir, el passat 4 de juliol, el Congrés de Cooperativisme de Catalunya, organitzat per la Confederació de Cooperatives, que va reunir més de 1.500 persones per commemorar el recorregut del moviment cooperatiu català.
Paraules clauAssociació Bloc4/