Servei de Premsa
21/01/2025
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Pla d’Infància 2021-2030 s’actualitza amb la participació dels infants i adolescents de Barcelona
19/11/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- El comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, ha presentat l’actualització pel període 2024-2027 del Pla d’Infància de Barcelona 2021-2030 a la Comissió de Drets Socials
- El 90% de les actuacions previstes en el període 2021-2023 s’han dut a terme i el 74% es mantenen per al nou període que incorporarà, a més, 23 noves actuacions, especialment en l’àmbit de l’educació, la salut, la protecció davant les violències i la participació infantil
- El comissionat explica les novetats del Pla d’Infància als nens i nenes de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat després que el novembre del 2023 li presentessin l’Agenda dels Infants
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports l’actualització del “Pla d’Infància 2021-2030. Reptes i actuacions per millorar les vides i drets de la infància i l’adolescència a Barcelona” amb el paquet d’actuacions per al període 2024-2027. En aquesta fase, s’ha tingut en compte les aportacions dels nens i nenes dintre del programa ‘Parlen els nens i nenes’, i l’Agenda dels infants.
El comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, ha destacat que Barcelona treballa perquè educar un infant a la ciutat de Barcelona tingui un valor afegit. A més, ha celebrat que “els serveis públics de l’Ajuntament tenen present, de manera integral, el Pla d’Infància i desenvolupen les seves actuacions d’una manera totalment transversal”. Així mateix, Rodríguez ha explicat en la seva intervenció a la Comissió que aquesta avaluació del primer trienni i actualització per als quatre anys següents: 2024-27 ja estava prevista en la posada en marxa del pla, donat que per primera vegada la ciutat es va plantejar un pla a 10 anys vista, marcant objectius a llarg termini. L’actualització del pla ha estat realitzada per l’Institut Infància i Adolescència per encàrrec del departament de Promoció de la Infància dins la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona.
El pla, que es fonamenta en una àmplia diagnosi de la realitat de la infància i l’adolescència a la ciutat elaborada en el marc de l’Observatori 0-17 BCN, estableix els principis, els eixos transversals i els reptes de ciutat en clau de drets de la infància, així com les actuacions municipals destacades. El plantejament del nou període es fa a partir d’una avaluació rigorosa dels primers 3 anys del pla (actualitzant la diagnosi inicial amb més de 200 indicadors) i s’actualitza amb aquesta visió integral, amb perspectiva de drets i combinant la mirada universal amb les situacions de més vulnerabilitat, que requereixen actuacions específiques i orientades. A més, s’ha tornat a tenir en compte la veu dels infants a l’hora de definir les actuacions del pla per al nou període, incorporant les demandes de l’Agenda dels infants.
Objectius àmpliament assolits i noves actuacions
El comissionat Javier Rodríguez ha arrencat la seva intervenció presentant l’avaluació del primer període del pla, que destaca com a molt positiva, ja que el 90% de les actuacions previstes s’han acomplert i en un 7% dels casos s’han assolit parcialment.
A banda, pel període 2024-2027, s’han afegit 23 actuacions més, arribant així a 76 actuacions destacades per fer front als 23 reptes que la ciutat es planteja amb horitzó 2030 en relació amb la infància i l’adolescència. Les actuacions noves reforçaran els reptes relacionats amb l’educació, la salut, la protecció davant les violències i la participació infantil.
Pel que fa als reptes (es tracta d’indicadors de ciutat no específicament vinculats a les actuacions), els que evolucionen més favorablement són els que tenen relació amb la bretxa digital, la petita infància, la segregació escolar, l’educació post-obligatòria i la discapacitat i atenció precoç.
Entre algunes de les noves actuacions hi ha el Pla Clima Escola, mitjançant el qual l’Ajuntament finançarà la climatització dels 170 centres educatius públics de la ciutat de Barcelona en els pròxims sis anys; els Pressupostos Participatius; l’ampliació de la Xarxa d’Espais Familiars de Criança Municipal o la Guia per Famílies que vol donar a conèixer les actuacions de la ciutat en funció del cicle de vida dels infants amb un llenguatge visual i entenedor per a les famílies.
El Pla d’Infància parteix d’una mirada universal, per atendre a totes les infàncies de la ciutat, però alhora es combina amb tres eixos transversals en els quals el govern municipal vol incidir de manera específica.
Un d’ells és la pobresa infantil i les situacions de vulnerabilitat o el risc de patir exclusió social, amb un 50% de les actuacions del Pla que pretenen donar-hi resposta. També, les desigualtats de gènere (amb un 20% de les actuacions), les desigualtats per raó d’origen (amb un 18,6% d’actuacions) i les desigualtats per discapacitat (amb un 17,1% d’actuacions). El pla també incorpora la mirada de l’equitat territorial, que està estretament vinculada amb les zones on es concentra la major vulnerabilitat social i residencial.
El comissionat explica el pla als nens i nenes de la ciutat
El Pla d’Infància de Barcelona 2021-2030 és el primer de la ciutat que s’ha elaborat a 10 anys vista, de forma participada i incorporant la visió dels infants. En l’elaboració del pla hi han participat més de 150 persones provinents de diferents àrees de l’Ajuntament, dels districtes de la ciutat, persones amb expertesa en l’àmbit de la infància i l’adolescència i entitats d’infància. I s’ha tingut en compte la veu i opinió dels infants de la ciutat, d’acord amb diferents processos de consulta realitzats, com ara el programa ‘Parlen els nens i nenes’, i l’Agenda dels infants.
Ara, en la fase d’actualització per a la nova etapa, també s’ha fet un procés amb unes 100 persones participants en la Jornada Deliberativa sobre el Pla d’Infància, coorganitzada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona. La jornada ha estat marcada no només per l’avaluació del primer període del pla (2021-2023) sinó també per les demandes i propostes dels nens i nenes de la ciutat per millorar el benestar de la infància, demandes que estan recollides a l’Agenda dels Infants (2a edició) i que ells mateixos han presentat al comissionat Javier Rodríguez i a la tinenta d’Alcaldia, Maria Eugènia Gay. També s’han tingut en compte els resultats del procés participatiu Volem Decidir! en què infants i adolescents han pogut fer sentir la seva veu i posat un seguit de propostes sobre la taula.
Respecte a l’Agenda dels infants, la setmana passada, el comissionat ha pogut donar una resposta acurada a cada una de les 11 demandes dels nens i nenes, a partir d’un diàleg amb l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, que és el grup d’infants que està exercint de representants dels infants barcelonins i que va rebre l’encàrrec formal i solemne per part de l’alcalde Jaume Collboni d’explicar l’Agenda dels Infants als representants polítics i socials de la ciutat amb l’objectiu d’arrencar compromisos de millora del benestar de la infància a diferents nivells. Es tracta de la fase més participativa del programa municipal de recerca i participació infantil ‘Parlen els nens i nenes de Barcelona’.
Material relacionat
- Declaracions en àudio del comissionat, Javier Rodríguez, a l’Altaveu dels Infants
- Declaracions en vídeo del comissionat, Javier Rodríguez, a l’Altaveu dels Infants
- Imatges de recurs de l’Altaveu dels Infants
Paraules clauPla d’Infància 2021-2030/