Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic

Què és el programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic?

El programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic té per objectiu facilitar l’estada temporal a Barcelona de persones d’aquest col·lectiu amenaçades per l’exercici de la seva professió i el seu activisme a l’hora de denunciar violacions de drets humans. La finalitat és donar-los un respir i reforçar les seves capacitats personals i professionals per afrontar la seva situació, alhora que es visibilitza i s’internacionalitza la seva causa. Així mateix, pretén promoure i consolidar una xarxa de periodistes Catalunya-Mèxic que permeti reforçar la tasca del col·lectiu de periodistes amenaçats.

Durant l’estada a Barcelona de les persones acollides, se’ls proporciona  un acompanyament integral: allotjament, manutenció, suport psicosocial i sanitari, agenda formativa i d’incidència.  Es preveu acollir quatre persones per any, en períodes de sis mesos, havent-hi la possibilitat d’escurçar o allargar-ne l’estada en funció de les necessitats de cada cas.

Les gestions relatives a la tramitació dels visats i l’assessorament legal relatiu a l’estada a Barcelona de les persones acollides es farà a través del SAIER (Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats) de l’Ajuntament de Barcelona.

Per a dur a terme el programa s’ha signat un conveni de col·laboració amb l’entitat Taula per Mèxic. Els primers periodistes han arribat a Barcelona el juliol de 2018.

+Info: Nota de premsa de presentació del Programa (24/07/18)

La situació dels professionals de la comunicació a Mèxic

Segons dades de l’organització Artículo 19, des de l’any 2000 fins agost de 2019 s’havien assassinat 131 periodistes a Mèxic. Enguany i fins el més de setembre ja porten registrats 10 assassinats de periodistes. L’any 2018 es van documentar 9 assassinats de periodistes i  2017 va ser l’any més violent de la història recent de Mèxic amb 12 casos, la mateixa xifra que a Síria, la qual cosa convertia Mèxic en el país que no està en guerra més perillós per a les persones que exerceixen aquesta professió.

El Programa de Libertad de Expresión y Género de la Organización Comunicación e Información de la Mujer A.C. (CIMAC) va documentar durant el període 2012-2018 448 casos de violència contra dones periodistes en 31 dels 32 estats del país. D’aquests casos, 11 van ser feminicidis, 6 estan relacionats amb el seu treball periodístic i es van  documentar 8  casos de desplaçament, 2 d’ells es van convertir en exili per a les periodistes amenaçades.

Una situació molt preocupant també pel que es refereix a la actuació de les instàncies mexicanes responsables de la seguretat i protecció. Segons la pròpia Fiscalía Especializada para la Atención de Delitos contra la Libertad de Expresión la impunitat es manté en un 99% dels crims contra periodistes investigats per les autoritats federals.

Mèxic es troba en el lloc 144, entre 180 països, de la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa elaborada por Reporters Sense Fronteres.

Context i antecedents del programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic

El Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global 2018-2021 té entre les seus objectius  “contribuir a protegir les persones i col·lectius amenaçats per la seva activitat de defensa dels drets humans” i , com a acció estratègica, la creació d’un programa d’acollida temporal de persones defensores dels drets humans.

L’any 2017, amb la contribució de l’Ajuntament de Barcelona, es va poder posar en marxa un programa pilot executat per l’entitat Taula per Mèxic que va permetre acollir, per períodes de tres mesos, dos periodistes mexicans amenaçats.

La valoració positiva d’aquesta experiència pilot ha comportat la creació del programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic.

 

I

Persones acollides pel programa

2018

Jacob Morales, corresponsal del diari El Sur a Chilpancingo (Guerrero)

Luis Daniel Nava, corresponsal del diari El Sur a Chilapa de Álvarez (Guerrero)

Mayra Mireya Cisneros, reportera i conductora de l'estació de ràdio La Poderosa (Coahuila)

Miriam Daniela Ramírez, reportera del setmanari Riodoce (Culiacán, Sinaloa)

2019

Yanely Fuentes Morales, periodista de Diario Alternativo (Guerrero)

Patricia Mayorga Ordóñez, corresponsal del setmanari Proceso (Chihuahua)

2020

Yamil Ali Pacheco Romero, periodista freelance de El Foro de Taxco i  Imagina Periódico (Taxco, Guerrero)

Néstor Troncoso González, periodista freelance de TELENETA TV i  El Sol del Sur Tampico (Tampico, Tamaulipas)

2021

Natividad Ambrocio, dir. Hora Cero i corresponsal de El FinancieroDiario de Iguala (Iguala, Guerrero)

Gabriela Rasgado, periodista ( Xalapa,Veracruz)