Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic

Què és el programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic?

El programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic té per objectiu facilitar l’estada temporal a Barcelona de persones d’aquest col·lectiu amenaçades per l’exercici de la seva professió i el seu activisme a l’hora de denunciar violacions de drets humans. La finalitat és donar-los un respir i reforçar les seves capacitats personals i professionals per afrontar la seva situació, alhora que es visibilitza i s’internacionalitza la seva causa. Així mateix, pretén promoure i consolidar una xarxa de periodistes Catalunya-Mèxic que permeti reforçar la tasca del col·lectiu de periodistes amenaçats.

Durant l’estada a Barcelona de les persones acollides, se’ls proporciona  un acompanyament integral: allotjament, manutenció, suport psicosocial i sanitari, agenda formativa i d’incidència.  Es preveu acollir quatre persones per any, en períodes de sis mesos, havent-hi la possibilitat d’escurçar o allargar-ne l’estada en funció de les necessitats de cada cas.

Les gestions relatives a la tramitació dels visats i l’assessorament legal relatiu a l’estada a Barcelona de les persones acollides es farà a través del SAIER (Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats) de l’Ajuntament de Barcelona.

Per a dur a terme el programa s’ha signat un conveni de col·laboració amb l’associació Taula per Mèxic. Els primers periodistes van arribar a Barcelona el juliol de 2018.

+Info: Nota de premsa de presentació del Programa (24/07/18)

La situació dels professionals de la comunicació a Mèxic

Mèxic es troba sota una espiral de violència que té la premsa  en el focus. L’any 2020, almenys 8 periodistes van ser assassinats en un país que s’ha convertit en el més letal del món per a l’exercici de la professió, segons l’informe de Reporters Sense Fronteres (RSF) elaborat a finals de 2020, el qual recull la mort violenta de 50 periodistes aquell any a nivell mundial. Segons el baròmetre de RSF, els països més mortífers el 2020 en aquest sentit són Mèxic (8), Iraq (6), Afganistan (5), Pakistan (4), Índia (4).

Durant els darrers 5 anys, el país ha registrat una mitjana d’entre 8 i 10 periodistes assassinats cada any.

Segons dades de l’organització Artículo 19, des de l’any 2000 fins al desembre de 2020 s’havien assassinat 137 periodistes a Mèxic, que es troba en el lloc 143 de 180 països en la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2020.

L’arribada al poder del president Andrés Manuel López Obrador  el desembre de 2018 no ha aconseguit alleujar les xacres que pateix Mèxic. Persisteixen els vincles entre els narcotraficants i la classe política, i els periodistes que s’atreveixen a abordar aquests assumptes segueixen sent víctimes de brutals assassinats.

També és preocupant que segons la pròpia Fiscalía Especializada para la Atención de Delitos contra la Libertad de Expresión la impunitat es manté en un 99% dels crims contra periodistes investigats per les autoritats federals.

Context i antecedents del programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic

El Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global 2018-2021 té entre les seus objectius  “contribuir a protegir les persones i col·lectius amenaçats per la seva activitat de defensa dels drets humans” i , com a acció estratègica, la creació d’un programa d’acollida temporal de persones defensores dels drets humans.

L’any 2017, amb la contribució de l’Ajuntament de Barcelona, es va poder posar en marxa un programa pilot executat per l’associació Taula per Mèxic que va permetre acollir, per períodes de tres mesos, dos periodistes mexicans amenaçats.

La valoració positiva d’aquesta experiència pilot ha comportat la creació del programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic.

 

I

Persones acollides pel programa

2018

Jacob Morales, corresponsal del diari El Sur a Chilpancingo (Guerrero)

Luis Daniel Nava, corresponsal del diari El Sur a Chilapa de Álvarez (Guerrero)

Mayra Mireya Cisneros, reportera i conductora de l'estació de ràdio La Poderosa (Coahuila)

Miriam Daniela Ramírez, reportera del setmanari Riodoce (Culiacán, Sinaloa)

2019

Yanely Fuentes Morales, periodista de Diario Alternativo (Guerrero)

Patricia Mayorga Ordóñez, corresponsal del setmanari Proceso (Chihuahua)

2020

Yamil Ali Pacheco Romero, periodista freelance de El Foro de Taxco i  Imagina Periódico (Taxco, Guerrero)

Néstor Troncoso González, periodista freelance de TELENETA TV i  El Sol del Sur Tampico (Tampico, Tamaulipas)

2021

Natividad Ambrocio, corresponsal en El FinancieroDiario de Iguala (Iguala, Guerrero)

Gabriela Rasgado, reportera en Código Veracruz Noticias ( Xalapa,Veracruz)