Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic

Què és el programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic?

El programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic té per objectiu facilitar l’estada temporal a Barcelona de persones d’aquest col·lectiu amenaçades per l’exercici de la seva professió i el seu activisme a l’hora de denunciar violacions de drets humans. La finalitat és donar-los un respir i reforçar les seves capacitats personals i professionals per afrontar la seva situació, alhora que es visibilitza i s’internacionalitza la seva causa. Així mateix, pretén promoure i consolidar una xarxa de periodistes Catalunya-Mèxic que permeti reforçar la tasca del col·lectiu de periodistes amenaçats.

Durant l’estada a Barcelona de les persones acollides, se’ls proporciona  un acompanyament integral: allotjament, manutenció, suport psicosocial i sanitari, agenda formativa i d’incidència.  Es preveu acollir quatre persones per any, en períodes de sis mesos, havent-hi la possibilitat d’escurçar o allargar-ne l’estada en funció de les necessitats de cada cas.

Per a les gestions relatives a la tramitació dels visats i l’assessorament legal relacionat amb l’estada a Barcelona de les persones acollides, es compta amb la col·laboració del SAIER (Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats) de l’Ajuntament de Barcelona.

El  programa es porta a terme en col·laboració amb l’associació Taula per Mèxic, que el gestiona.

Els primers periodistes acollits van arribar a Barcelona el juliol de 2018.

+Info: Nota de premsa de presentació del Programa (24/07/18)

La situació dels professionals de la comunicació a Mèxic

Mèxic es troba sota una espiral de violència que té la premsa  en el focus, i segueix sent, any rere any, un dels països més perillosos i mortífers del món per als mitjans de comunicació. Nombrosos periodistes han desaparegut al país; d’altres s’han vist obligats a exiliar-se per a escapar del perill. Segons el Balanç 2021 de Reporters Sense Fronteres (RSF), amb 7 periodistes assassinats el 2021 i un total de 47 morts en cinc anys, Mèxic es manté, per tercer any  consecutiu, com el país més perillós del món per a la premsa. Aquesta organització assenyala un total de 46 periodistes assassinats l’any 2021 en tot el món.

Segons el  baròmetre de RSF, els països més mortífers el 2021 en aquest sentit són Mèxic (7), Índia (4), Iemen (4), Afganistan (3).

Mèxic ocupa el lloc 143 de 180 països en la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2021.

Segons  l’informe  del primer semestre de 2021 de l’organització Artículo 19, la violència contra la premsa preval, igual que la inacció de l’Estat. A Mèxic, es registra una agressió contra periodistes o mitjans de comunicació cada 12 hores.

L’arribada al poder del president Andrés Manuel López Obrador  el desembre de 2018 no ha aconseguit alleujar les xacres que pateix Mèxic. Persisteixen els vincles entre els narcotraficants i la classe política, i els periodistes que s’atreveixen a abordar aquests assumptes segueixen sent víctimes de brutals assassinats.

També és preocupant que, segons la pròpia Fiscalía Especializada para la Atención de Delitos contra la Libertad de Expresión, la impunitat es mantingui en un 99% dels crims contra periodistes investigats per les autoritats federals.

Context i antecedents del programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic

El Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global 2018-2021 té entre les seus objectius  “contribuir a protegir les persones i col·lectius amenaçats per la seva activitat de defensa dels drets humans” i , com a acció estratègica, la creació d’un programa d’acollida temporal de persones defensores dels drets humans.

L’any 2017, amb la contribució de l’Ajuntament de Barcelona, es va poder posar en marxa un programa pilot executat per l’entitat Taula per Mèxic que va permetre acollir, per períodes de tres mesos, dos periodistes mexicans amenaçats.

La valoració positiva d’aquesta experiència pilot ha comportat la creació del programa municipal Barcelona protegeix periodistes de Mèxic.

 

I

Persones acollides pel programa

2018

Jacob Morales, corresponsal del diari El Sur a Chilpancingo (Guerrero)

Luis Daniel Nava, corresponsal del diari El Sur a Chilapa de Álvarez (Guerrero)

Mayra Mireya Cisneros, reportera i conductora de l'estació de ràdio La Poderosa (Coahuila)

Miriam Daniela Ramírez, reportera del setmanari Riodoce (Culiacán, Sinaloa)

2019

Yanely Fuentes Morales, periodista de Diario Alternativo (Guerrero)

Patricia Mayorga Ordóñez, corresponsal del setmanari Proceso (Chihuahua)

2020

Yamil Ali Pacheco Romero, periodista freelance de El Foro de Taxco i  Imagina Periódico (Taxco, Guerrero)

Néstor Troncoso González, periodista freelance de TELENETA TV i  El Sol del Sur Tampico (Tampico, Tamaulipas)

2021

Natividad Ambrocio, corresponsal a El FinancieroDiario de Iguala (Iguala, Guerrero)

Gabriela Rasgado, reportera a Código Veracruz Noticias ( Xalapa,Veracruz)

Viridiana Marlene Martínez, reportera gràfica al portal Lado Bado (Ciutat de Puebla, Puebla)

Tanya Daliri Oropeza, reportera i columnista a Pie de Página (Ciutat de Mèxic)

2022

Iris Mariana Morales Velázquez, reportera del diari Reforma i de Cimac Radio (Tuxtla Gutiérrez, Chiapas)

Paulina A. Ríos Olivera, fundadora i directora del portal digital de notícies Página 3 (Ciutat de Oaxaca, Oaxaca)

Reyna Haydee Ramírez Hernández, reportera freelance(Hermosillo, Sonora)

María Teresa Montaño Delgado, periodista, directora del portal “The Observer, periodismo y verificador del Discurso Público” (Toluca, Estat de Mèxic)

2023

Carlos Enrique Téllez Nava, reporter, locutor i assistent de producció a Radio Universidad de Guadalajara i Canal 44 en Puerto Vallarta (Jalisco)

Jaime Humberto Armendáriz Bencomo, periodista i editor a Raíchali Noticias (Ciutat de Chihuahua)

Rodolfo Montes Godínez, periodista freelance (Ciutat de Mèxic)

Alejandro Guerrero Salgado, periodista del diari El Sur de Guerrero (Guerrero)

2024

Guadalupe Záyago, comunicadora comunitària d'Alpuyeca (Morelos)

Celia Esperanza Espinoza Serrano,  periodista del portal digital informatiu Cuadrante7.mx (Lagos de Moreno, Jalisco)