Barcelona i altres ciutats del món s'uneixen per combatre la desigualtat de gènere

24/11/2020 - 09:45 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

La xarxa internacional de ciutats ‘CHANGE’ (City Hub and Network for Gender Equity) ha estat cofundada per Barcelona, Los Angeles, Ciutat de Mèxic, Freetown, Londres i Tòquio.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va participar el 23 de novembre en la presentació de ‘CHANGE’ (City Hub and Network for Gender Equity), la primera xarxa internacional de ciutats del món per recolzar la igualtat de gènere. La xarxa uneix Barcelona amb Los Angeles, Ciutat de Mèxic, Freetown, Londres i Tòquio -les sis ciutats cofundadores- amb l’objectiu de compartir les millors pràctiques en la lluita contra el masclisme, la misogínia i la injustícia basada en el gènere

CHANGE promourà enfocaments innovadors per desmantellar les barreres a la igualtat de gènere, al mateix temps que garantir que això segueixi sent un focus per a les ciutats de tot el món. El treball de la xarxa reconeixerà i intentarà respondre explícitament a les desigualtats que es creen en funció de la raça, la religió, l’origen ètnic, la discapacitat, l’orientació sexual i la identitat o expressió de gènere.

L’acte de presentació, que es va realitzar de forma virtual, va consistir en un diàleg moderat per Inga Beale que va comptar també amb la participació d’Eric Garcetti, alcalde de Los Angeles; Yvonne Aki-Sawyerr, alcaldessa de Freetown; Sadiq Khan, alcalde de Londres; Claudia Sheinbaum, alcaldessa de Ciutat de Mèxic, i Yuriko Koike, governadora de Tòquio.

Ada Colau va posar en valor les polítiques feministes que s’han dut a terme des de que ella és alcaldessa, destacant la creació d’una regidoria específica de Feminismes i LGTBI i d’un departament de transversalitat de gènere dedicat a integrar la perspectiva de gènere a totes les polítiques impulsades per l’Ajuntament. “Hem de portar les polítiques feministes a totes les esferes del govern, des del pressupost a la planificació urbanística passant per les polítiques culturals per aconseguir la paritat en la programació”, va dir.

L’alcaldessa de Barcelona també va destacar que “lamentablement la crisi econòmica no afecta per igual homes i dones” i va subratllar “la necessitat de posar les cures al centre i posar en valor les tasques de cura dels infants i de la gent gran que sovint han estat invisibilitzades i no remunerades”, objectiu que va exemplificar amb la creació de l’Espai Barcelona Cuida.

D’altra banda, segons Sadiq Khan “Londres simplement no seria la ciutat que és sense la contribució de dones valentes al llarg de la seva història. Sóc un feminista orgullós i, tot i que sé que s’ha avançat cap a la igualtat de gènere, és evident que massa dones encara s’enfronten a barreres d’èxit i ara s’enfronten a reptes creixents derivats de l’impacte de Covid-19”.

La primera presidència de la xarxa recaurà en la ciutat de Los Angeles, on, sota la direcció de l’alcalde Eric Garcetti, la prioritat serà aprofitar el poder col·lectiu de les ciutats per transformar serveis i sistemes en benefici de tothom. Les ciutats membre ajudaran a crear canvis sistèmics identificant disparitats i implementant iniciatives per atendre les necessitats locals.