Barcelona i Bolonya renoven la seva col·laboració per treballar conjuntament en diverses àrees

04/04/2022 - 10:08 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

L’acord, de tres anys de durada, busca treballar conjuntament en àrees tan diverses com les polítiques digitals, de ciència i recerca, mobilitat sostenible, cultura o innovació urbana.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Bolonya, Matteo Lepore, van signar el dia 1 d’abril un nou acord per reforçar la col·laboració existent entre les dues ciutats en un acte celebrat a l’Ajuntament de Barcelona on també van participar la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, i una delegació de la ciutat italiana integrada, entre d’altres, per Raffaele Laudani, tinent d’alcaldia d’Innovació Urbana, Recerca, Ciència i Coneixement de l’Ajuntament de Bolonya; Osvaldo Panaro, director de Cultura, Esports i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Bolonya; Francesco Ubertini, president de CINECA (Centre de Supercomputació de Bolonya), i Rebecca Montanari, vicerectora de Transformació Digital de la Universitat de Bolonya.

Ada Colau va subratllar que “Barcelona i Bolonya fem un pas endavant de la mà amb la intenció de seguir aprenent l’una de l’altra i construint un futur cap a ciutats més innovadores, sostenibles i justes per a tota la ciutadania”.

L’acord, de tres anys de durada, manifesta el compromís de compartir polítiques i projectes prioritaris i treballar conjuntament en àrees tan diverses com les polítiques digitals, de ciència i recerca, mobilitat sostenible, cultura, innovació urbana, la promoció de la inclusió digital i l’ús ètic de la intel·ligència artificial, els projectes culturals de proximitat o d’arrel comunitària o les estratègies per afavorir l’accés a un habitatge assequible per a tothom. També s’emplacen a intercanviar bones pràctiques i experiències a favor d’un turisme sostenible, fomentar una cultura esportiva inclusiva o impulsar governs municipals més femenins des del punt de vista de la igualtat d’oportunitats i l’accés als càrrecs de responsabilitat.

Així mateix, l’entesa posa un èmfasi especial en l’impuls de les polítiques digitals de la mà dels centres de recerca computacional d’ambdues ciutats. Barcelona i Bolonya acullen dos dels tres supercomputadors més potents d’Europa, el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i CINECA, el centre de computació avançada italià ubicat a Bolonya. L’agenda d’activitats de la delegació de Bolonya va incloure una visita i reunió de treball al BSC-CNS encapçalada per l’alcaldessa Colau i l’alcalde Lepore el dia 1 d’abril i conduïda pel seu director, Mateo Valero.

A més, durant l’estada a Barcelona, la delegació bolonyesa es va reunir amb representants electes de l’Ajuntament i responsables municipals per conèixer de primera mà polítiques com les superilles o el pla de barris, l’operador públic d’energia Barcelona Energia, polítiques digitals i projectes d’innovació urbana impulsats per la Fundació BIT-Habitat, o experiències de ciència ciutadana i democràcia participativa.

Anterior acord
Les relacions entre Barcelona i Bolonya no s’inicien amb aquest acord; les dues ciutats mantenen una estreta relació i el 2018 van signar un primer acord que ha permès treballar de manera conjunta especialment en els àmbits de la gestió de dades i les polítiques d’habitatge.