Barcelona passa el testimoni a Viena com a Capital Europea de la Democràcia

21/02/2024 - 12:28 h

Redacció

Viena succeirà Barcelona a partir de l’octubre de 2024.

En un acte celebrat a l’Ajuntament de Viena el 20 de febrer, l’alcalde de la ciutat, Michael Ludwig, va rebre de mans de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, el trofeu de relleu de la Capital Europea de la Democràcia. Viena, que succeirà Barcelona en aquesta capitalitat a partir de l’octubre vinent, va ser designada la segona Capital Europea de la Democràcia (2024-2025) en un reconeixement de la seva dedicació a la promoció del diàleg democràtic i la participació ciutadana.

Maria Eugènia Gay va remarcar que “Barcelona va sol·licitar esdevenir Capital Europea de la Democràcia ja que sempre ha estat una ciutat compromesa amb la dimensió global de les ciutats i la democràcia, especialment en el marc de la xarxa de ciutats a nivell internacional. Al mateix temps, s’ha convertit en una referència internacional per la innovació democràtica a través del seu model que promou la participació ciutadana digital i física. Les ciutats són l’administració més propera que permet als ciutadans participar en els assumptes públics, podem dir sense cap dubte que les ciutats són els líders de la democràcia”.

Per la seva part, l’alcalde de Viena va destacar la importància de reforçar la democràcia en un moment en què s’enfronta a desafiaments globals, i va convidar les organitzacions i institucions interessades a implicar-se en el programa d’activitats que tindrà lloc durant la seva capitalitat. El regidor de Clima, Medi Ambient, Democràcia i Recursos Humans de l’Ajuntament de Viena, Jürgen Czernohorszky, va assegurar que “enmig de les creixents tendències autoritàries al món, com a Capital Europea de la Democràcia volem augmentar la consciència de la importància de la democràcia per a la pau social i proporcionar nous impulsos perquè més persones puguin modelar activament el seu entorn de vida”.

També van assistir a l’acte el fundador de la Capital Europea de la Democràcia, Helfried Carl, i el seu director general, Stefan Sindelar, i Alberto Terrén en representació de l’ambaixada d’Espanya a Àustria.

D’altra banda, la delegació de Barcelona, integrada també per Arnau Monterde, director d’Innovació Democràtica de l’ajuntament, i per una representació de la Direcció de Relacions Internacionals, es va reunir amb Helfried Carl i Stefan Sindelar amb l’objectiu de seguir explorant vies de cooperació i possibles iniciatives conjuntes, i amb el tinent d’alcalde de Viena Christoph Wiederkehr, responsable d’Educació, Joventut, Integració i Transparència. Així mateix, la delegació va compartir amb Viena l’experiència de la primera Capital Europea de la Democràcia; Monterde va dir que es tracta d’una “doble oportunitat: aprofundir en la innovació democràtica a la ciutat i obrir espais de debat sobre els reptes globals“.

Barcelona Capital Europea de la Democràcia

Barcelona va ser nomenada la primera Capital Europea de la Democràcia (ECoD en les seves sigles en anglès) el 18 de gener de 2023. La coordinació executiva del programa està formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i té una durada d’un any (setembre 2023 – octubre 2024).

En aquest marc, Barcelona i la seva regió metropolitana acullen una sèrie d’esdeveniments, conferències i activitats vinculades a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i a l’espai públic. L’ECoD busca establir un espai de reflexió i gran visibilitat en què la ciutadania es trobi, s’impliqui, experimenti noves formes de democràcia participativa i inclusiva en l’acció col·lectiva i s’inspirin en un ampli programa dissenyat per fer avançar la democràcia i construir o reconstruir la confiança en aquesta.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb ECoD i el PEMB, s’ha creat també un ampli espai de col·laboració amb múltiples entitats, organitzacions, fundacions i altres institucions públiques a nivell europeu i a escala metropolitana i de Barcelona. Entre elles es destaca la col·laboració i implicació d’altres institucions públiques com la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Durant l’any del programa s’aborden diferents temàtiques que interseccionen amb la democràcia, com són la tecnologia, la cultura, l’educació, els videojocs, els reptes climàtics i els drets fonamentals. Una de les accions que arrenca el mes de març és, precisament, el procés deliberatiu en el marc de la Biennal Manifesta: Assemblea Metropolitana Manifesta.

Foto: Copyright City of Vienna/Martin Votava