Barcelona reivindica el paper de les ciutats en la gestió dels grans reptes globals
Foro La Toja 2024.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va participar el 9 d’abril a Lisboa en la segona edició del “Foro La Toja-Vínculo Antlántico”, espai de diàleg i reflexió sobre els grans reptes i desafiaments globals que afecten especialment Espanya i Portugal. També hi va assistir la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay.
En concret, l’alcalde Collboni va intervenir en la taula rodona “Ciutats a l’avantguarda de la transformació social” juntament amb els alcaldes de Lisboa, Carlos Moedas, i de Porto, Rui Moreira, on van abordar alguns dels principals reptes per les ciutats i regions metropolitanes, com les transicions climàtiques, energètiques i de mobilitat per fer ciutats més sostenibles; la construcció de ciutats més inclusives amb habitatges assequibles i xarxes d’equipaments públics de qualitat o el paper de les ciutats en la governança global i europea.
Coincidint amb els seus homòlegs, Collboni va parlar del paper central de les ciutats a Europa i al món com la solució al repte climàtic, a les noves desigualtats, i a la transició digital “per què és a les grans ciutats on tindran lloc totes aquestes transformacions. Som la solució, però no tenim totes les competències per afrontar aquests reptes”.
L’accés a l’habitatge es va identificar com el problema principal a les tres ciutats i segons l’alcalde Collboni és la primera font de desigualtat, especialment per als fills de la classe mitjana i treballadora. Va parlar d’augmentar les polítiques d’oferta pública i privada subratllant que els ajuntaments “no tenen ni les competències, ni la capacitat financera per a abordar tot el problema. Hauria de ser la preocupació principal dels Estats i també de la UE, perquè és un problema transnacional.”
Reunió amb l’alcalde de Lisboa
Jaume Collboni va mantenir el mateix dia 9 d’abril una trobada amb el seu homòleg lisboeta, Carlos Moedas; els dos alcaldes van compartir la seva visió de les dues ciutats i es van comprometre a enfortir la col·laboració en els àmbits de l’economia blava (clau per avançar cap a la sostenibilitat i generar ocupació de qualitat); la mobilitat (per assolir l’objectiu de la descarbonització a través de l’electrificació), així com dinamitzar els ecosistemes innovadors, intercanviant bones pràctiques per a la creació i consolidació d’empreses en sectors d’alt valor afegit com la ciència i la salut.
Aquesta reunió va contribuir a reforçar les relacions entre Barcelona i Lisboa de manera bilateral; no obstant això, ambdues ciutats mantenen contactes de col·laboració que s’emmarquen en diverses xarxes i fòrums de ciutats i regions metropolitanes. En l’àmbit europeu, principalment a través de la xarxa Eurocities, i també Polis (Ciutats i Regions per la Innovació en el transport), Metropolis o Ciutats Educadores. També coincideixen en la UCCI (Unión de Ciudades Capitales Iberoamericanas) i al fòrum Urban 20, que el 2024 està co-liderat per Rio de Janeiro i Sao Paulo.