La pau es cus a Nou Barris

29/10/2019 - 12:50 h

Districte Nou Barris

L’escola Ciutat Comtal participa en el projecte “Teixint fils d’emocions”, que aposta per construir relacions no violentes amb la creació d’arpilleres

L’escola Ciutat Comtal participa en el projecte “Teixint fils d’emocions”, que aposta per construir relacions no violentes amb la creació d’arpilleres

L’escola Ciutat Comtal de Nou Barris participa en el projecte “Teixint fils d’emocions”, un projecte que busca crear espais de diàleg i construir models de relacions, de comunicació i de formes d’organització no violentes a les aules a través de la gestió de les emocions.

El projecte té com a eix vertebrador la creació d’arpilleres, dibuixos que després es cusen en una peça de roba i que serveixen per plasmar-hi emocions. Les arpilleres van néixer a Xile. Allà, les dones cosien en la roba de familiars desapareguts per projectar el dolor que sentien davant la seva pèrdua.

La pau a l’escola Ciutat Comtal  

El curs passat l’escola Ciutat Comtal va treballar el tema de la pau amb la següent metodologia. El primer que es va fer va ser un treball de sensibilització. Així, els nens i nenes van poder visualitzar la seva relació amb la resta de companys i companyes i parlar dels seus conflictes, tot dotant-los d’eines per poder-los resoldre.

Es tractava de crear un entorn en el qual poguessin expressar com es comuniquen, com cooperar entre ells i com s’han de conèixer i reconèixer des de l’afecte i la diversitat. En definitiva, l’objectiu bàsic era abordar els diferents problemes i posar-hi solucions, tot parlant i escoltant alhora, i creant dinàmiques fomentant la comprensió i el diàleg.

En paral·lel, cada nen i nena va començar a fer un dibuix i a cosir-lo damunt una peça de roba. A través de les arpilleres, tot l’alumnat expressa les seves emocions, al mateix temps que reforça aspectes com la confiança, l’autoestima, l’escolta o l’empatia. Una de les arpilleres, per exemple, volia reflectir que homes i dones són iguals i que no hi ha d’haver discriminacions per raons de gènere i tampoc pel color de la pell.

L’última fase del projecte consisteix a explicar el que s’ha fet de portes enfora. Des de l’escola Ciutat Comtal es va decidir d’ensenyar-ho al barri. Actualment, de fet, l’exposició de les arpilleres del curs passat encara es pot visitar a l’escola.

Aquest any, la diversitat funcional

L’èxit del projecte ha portat l’escola a repetir l’experiència. Enguany, sota el lema “Teixint oportunitats per a tothom”, la temàtica triada és la diversitat funcional. Hi participaran l’alumnat de P3 fins a 6è de Primària, amb la mateixa metodologia però amb la novetat que aquesta vegada el projecte es treballarà conjuntament amb la residència d’avis i la biblioteca de la Zona Nord. A més, per a aquest curs es vol més implicació de les famílies, i això s’ha traduït en el fet que els dimecres se’ls obre les portes per ajudar els seus fills i la resta de nens i nenes amb la creació de les arpilleres.

Teixint fils d’emocions

“Teixint fils d’emocions i cohesió social. Educació transformadora des de l’art i la cultura de pau” és un projecte creat per la mestra i art terapeuta Neus Bartrolí i Pascual el 2010 a la seva aula de l’escola Sant Pau de Sant Pol de Mar, i compartit amb diverses escoles, instituts i altres institucions del Maresme, el Vallès, el País Basc i Hondures.

Actualment, l’Escola de Cultura de Pau de la UAB l’impulsa per promoure la cultura de pau en barris i comunitats de Barcelona, d’Hondures i d’arreu. A l’escola Ciutat Comtal, a Vallbona, es du a terme en el marc del projecte “Barcelona Conviu Pràctiques de Cultura de Pau” que es fa a la Zona Nord. És la primera vegada que s’incorpora a una classe de manera intensiva.

Si en voleu saber més, el programa Docs de BTV del dissabte 2 de novembre, a les 19.30 h, ofereix un reportatge del projecte a l’escola. Aquí us en deixem un resum de sis minuts per anar fent boca.