Mobile World Congress: es presenta Giga, programa de l’ONU per connectar digitalment totes les escoles del món que s’ubicarà a Barcelona

02/03/2023 - 09:42 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

El Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i l‘Ajuntament de Barcelona van acordar acollir el centre tecnològic de Giga a Barcelona.

El dia 1 de març es va presentar en el marc del Mobile World Congress el projecte Giga, iniciativa d’UNICEF i la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU) -organisme especialitzat de les Nacions Unides per a les tecnologies de la informació i la comunicació- per connectar digitalment totes les escoles del món per al 2030. El Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i l‘Ajuntament de Barcelona van acordar acollir el centre tecnològic del projecte a Barcelona, concretament a Ca l’Alier.

Van intervenir en la sessió, organitzada per Mobile World Capital Barcelona i titulada “Giga: an ITU-UNICEF partnership for universal school connectivity”, representants de totes les institucions vinculades al projecte: Francesc Fajula, CEO de Mobile World Capital Barcelona; Ángeles Moreno, secretària d’Estat d’Assumptes Exteriors i Globals d’Espanya; Carme Artigas, secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial d’Espanya; Meritxell Serret, consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, i Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.

La ponència principal de la sessió va anar a càrrec de la nova secretària general de la Unió Internacional de Telecomunicacions, Doreen Bogdan, i posteriorment van presentar el projecte els seus co-líders, Alex Wong (ITU) i Chris Fabian (UNICEF). La vicepresidenta d’UNICEF Espanya, María Solanas, va fer la cloenda.

Durant la sessió, que va servir per analitzar i debatre el fet que Barcelona acollirà el centre tecnològic, Doreen Bogdan va remarcar que “la pandèmia va demostrar que Internet és necessari per tenir accés a l’educació i al coneixement. Des del 2019, Giga ha connectat 2.100.000 estudiants a tot el món”, i que “com més ràpid es mou la tecnologia, més creix la bretxa digital. I la meitat de les escoles del món encara estan fora de línia”.

Per la seva banda, Chris Fabian va explicar el funcionament de Giga: mapejar la localització de les escoles; planificar la infraestructura, les polítiques, la regulació i la inversió necessària per oferir connectivitat escolar; ajudar els governs a contractar connectivitat per a les escoles.

Pel que fa a l’àmbit institucional, Laia Bonet va posar en valor la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya per tenir a Barcelona la seu tecnològica de Giga.

El 15 de juliol de 2022 es va fer públic que Barcelona seria la seu del centre tecnològic del programa.

Amb imatges de la Unió Internacional de Telecomunicacions.

 

Més informació