Sarajevo i Barcelona, 30 anys d’amistat i cooperació
Enguany commemorem l’inici de la cooperació directa amb Sarajevo assetjada durant la guerra dels Balcans.
Aquesta història d’amistat entre Sarajevo i Barcelona neix amb la voluntat d’un alcalde que, davant la crueltat del setge de Sarajevo a la Guerra dels Balcans, va apostar per una fórmula de solidaritat internacional pionera a Catalunya. L’alcalde Pasqual Maragall, llavors al capdavant del projecte olímpic Barcelona’92, va acceptar el repte del Consell d’Europa d’establir un lligam de solidaritat “Ciutat-Ciutat” amb Sarajevo, que havia organitzat els Jocs Olímpics d’Hivern del 84.
Un desafiament ingent, no només pel que representava la guerra i per un setge inclement, sinó perquè implicava resoldre complexes qüestions administratives i superar nombrosos entrebancs burocràtics. D’aquesta dificultat va néixer la idea de l’alcalde de convertir Sarajevo en un districte més de la ciutat, l’anomenat Districte 11. Aquesta solució creativa va facilitar el suport a Sarajevo durant la guerra i, un cop signats els Acords de Dayton, permetria la posada en marxa de l’Ambaixada de la Democràcia Local a Sarajevo, que era coneguda com l’Oficina de Barcelona.
Maragall va demanar complicitat amb la campanya de solidaritat “Tot per Bòsnia” que es va promoure des de Barcelona i va aconseguir que s’anés escampant com una taca d’oli arreu de Catalunya. Més de 300 municipis es van solidaritzar amb Sarajevo, organitzant tota mena d’activitats i acollida de refugiats, forjant vincles personals i institucionals d’entitats ben diverses, incloses les esportives i les culturals.
Sarajevo va ser un punt d’inflexió en la gestió de la solidaritat internacional, incorporant un model diferent de cooperació directa, totalment municipalista. Era la primera vegada que es destinaven recursos econòmics i personals a projectes elaborats i liderats per les dues ciutats directament, i no a través de projectes d’entitats i ONG especialitzades.
Acords, convenis i relacions institucionals, així com incomptables vincles personals s’han mantingut durant tres dècades i han posat en valor els beneficis del treball compartit i de la cooperació directa, esdevenint un bona pràctica de solidaritat ciutat-ciutat. Barcelona no només va promoure una reconstrucció urbanística de les instal·lacions olímpiques i la construcció de centenars d’habitatges nous; sinó que va aportar espais i iniciatives de reconstrucció social, perquè la ciutadania de Sarajevo sense distinció es retrobessin de nou, generessin nous vincles i superessin la tragèdia i les tremendes ferides que el conflicte havia provocat. Un model de cooperació municipalista que s’afegia a les estratègies de solidaritat internacional.
Amb motiu del 30è aniversari de les relacions d’amistat i cooperació amb Sarajevo, el passat dia 5 de novembre, l’Ajuntament de Barcelona, Districte 11 City to City i la Fundació Solidaritat UB van organitzar les jornades “Districte XI: 30 anys d’amistat Barcelona – Sarajevo” i el proper dia 17 de desembre tindrà lloc una trobada a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Les línies futures de cooperació entre ambdues ciutats se centraran en temes com la lluita contra la violència de gèneres i el foment de les indústries creatives entre la joventut de Sarajevo.