Seminaris «Refugi, universitat i món local»

10/06/2021 - 09:21 h

Redacció

Organitzats per la Fundació Solidaritat UB, els seminaris «Refugi, universitat i món local» tindran lloc la setmana del 14 al 18 de juny de 2021 a través de Zoom i Youtube.

Organitzats per la Fundació Solidaritat UB, els seminaris «Refugi, universitat i món local» tindran lloc la setmana del 14 al 18 de juny de 2021 a través de Zoom i Youtube.

Precedint el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny), Solidaritat UB impulsa el cicle de sis seminaris en línia «Refugi, universitat i món local», en el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona (“Potenciant sinèrgies per afrontar els reptes per a la justícia global des de la universitat: educació, recerca i acció”). El seu objectiu és analitzar i debatre com l’aliança entre la universitat i el món local pot afavorir l’acollida de persones migrants i refugiades i impulsar, així, la cohesió i la inclusió social amb una clara perspectiva de drets humans. També s’estudiaran els reptes a què tant universitats com món local s’enfronten en aquest àmbit.

Les sessions són gratuïtes i es realitzaran la setmana del 14 al 18 de juny de 2021, en diferents horaris i amb xat en directe, a través de la plataforma Zoom (inclou traducció simultània d’anglès/francès a castellà) i del Youtube de Solidaritat UB.

La presentació del cicle serà a càrrec del vicerector de Política d’Internacionalització de la UB, Markus González, i el director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar. El cicle arrencarà el dilluns 14 de juny amb dues trobades: de 10:30 a 11:45 hores, el seminari «Món local i universitats. Una mirada des de i cap a Europa», sobre les principals iniciatives i lliçons apreses per universitats i món local europeu en l’àmbit de l’acollida de persones migrants i refugiades; i, de 12 a 13:45 hores, el seminari «Àfrica: municipis, universitats i persones refugiades», sobre la situació de la migració i el moviment forçat de persones al Magreb i l’Àfrica subsahariana, i sobre possibilitats de cooperació i intercanvi amb el continent africà. En el primer seminari (en anglès), hi participaran Graziella Gaglione, de la Sapienza Università di Roma (Itàlia), qui presentarà el projecte UNICORE – University Corridors for Refugees i el projecte de mentoria que desenvolupa la Sapienza; Rania Tzoraki, professora associada de la Universitat de l’Egeu a Lesbos (Grècia) i coordinadora del projecte Science4Refugees a l’Egeu, i Cati Jerez, coordinadora del Programa UB de suport a persones refugiades. En el segon seminari (en francès) hi intervindran Omar Fassatoui (Tunísia), Hachemi Bentahar (el Marroc) i Aly Tandian, de la Université Gaston Berger de Saint-Louis (Senegal).

La segona jornada del cicle (en anglès), prevista per a dimarts 15 de juny de 10:30 a 11:45 hores, és «Orient Mitjà: municipis i universitats». Debatrà sinèrgies de programes nacionals i internacionals d’acollida de persones refugiades amb iniciatives municipals i universitàries de l’Orient Mitjà. Entre els ponents confirmats, hi ha Anwar Kawtharani, degà de la Facultat d’Educació de la LIU (Lebanese International University) i participant actiu en diversos projectes universitaris de suport a persones refugiades al Líban, i Ashraf Shaqadan, professor adjunt de la Universitat Zarqa (Jordània) i responsable tècnic del projecte RESCUE en aquesta universitat.

El dimecres 16 de juny, de 17 a 18:45 hores, la tercera jornada del cicle (en castellà) és «Amèrica: gestió de crisis humanitàries i de refugi». Donarà a conèixer la gestió de crisis humanitàries i de refugi a Amèrica, amb èmfasi en les problemàtiques i possibilitats de cooperació d’universitats i món local en el desplegament del dret d’asil. Entre altres, hi intervindran Manuel Ramiro, director de l’Institut d’Estudis Interculturals (IEI) de la Pontificia Universidad Javeriana de Cali (Colòmbia), i una persona representant del Proyecto Habesha (Mèxic).

La quarta jornada del cicle, prevista per a dijous 17 de juny de 10:30 a 11:45 hores, és «Món local, universitats i pobles sense estat». Es dedicarà a analitzar com viuen els pobles sense estat el desplaçament forçat de persones i les vulneracions de drets humans que el poden acompanyar, i quines són les possibilitats de col·laboració entre universitats i món local en aquest àmbit. Obrirà la sessió David Bondia, professor de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), i, per analitzar el cas del poble kurd, el seminari comptarà amb Jenkidar Dmmar.

El cicle es tancarà el divendres 18 de juny, de 10:30 a 11:45 hores, amb la sessió «Migracions i crisis mediambientals», que inclourà una conferència sobre el context legal del refugi mediambiental a càrrec de Susanna Borràs, professora de Dret Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i les intervencions de Sergio Salinas, catedràtic de Dret Públic de la Universitat de Saragossa, i Beatriz Felipe, investigadora associada al Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) de la URV.

Podeu ampliar aquesta informació consultant la pàgina web de la Fundació Solidaritat UB .