El Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació impulsa des de Barcelona la creació d’una Aliança Global Antiracista
IV Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació
Després de dos dies de debats, l’11 de desembre es va tancar el IV Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació celebrat a Barcelona, en el qual s’han reunit més de 140 líders polítics, activistes i experts procedents de 85 països de tot el món, hi han assistit 1.400 persones, més de 50.000 l’han seguit de manera telemàtica, i han participat 150 ponents, convertint-se en el Fòrum Global contra el Racisme més gran de totes les edicions, les anteriors celebrades a París, Ciutat de Mèxic i Sao Paulo.
Aliança Global contra el Racisme i la Discriminació
El resultat del fòrum és la creació de l’aliança global, que servirà per a l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques i suposarà una clara crida a l’acció. El seu objectiu és promoure el respecte als drets humans i la igualtat de gènere, i lluitar contra el racisme i les discriminacions en tots els aspectes de la vida. Aquest compromís servirà per a enfortir capacitats, generar coneixement, realitzar recerques i contribuir al disseny i implementació de polítiques públiques i accions en diversos àmbits. El Sector de Ciències Socials i Humanes de la UNESCO exercirà com a secretaria encarregada de promoure i dinamitzar el seu funcionament i activitats.
L’aliança instarà les parts a redoblar esforços a institucions internacionals i regionals, a governs nacionals, regionals i locals, a l’acadèmia, la societat civil, el sector privat, els mitjans de comunicació i a les comunitats artístiques. A més, promourà la rendició de comptes en l’avanç de l’agenda internacional d’equitat racial i justícia mitjançant espais on l’adreça política sigui fèrtil i es puguin establir indicadors per a mesurar el progrés.
La UNESCO posarà a la disposició dels membres de l’aliança totes les seves eines, plataformes i polítiques per a combatre el racisme i els avanços s’avaluaran en cada edició del fòrum, i els membres es comprometen a dur a terme diverses accions, com ara fer costat als governs locals com a actors principals en la lluita contra el racisme i les discriminacions, invertir en dades i recerca per a documentar els impactes multifacètics del racisme sistèmic i les discriminacions o promoure campanyes de comunicació basades en recerques avançades.
Cerimònia inaugural del fòrum
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va intervenir en la cerimònia inaugural del fòrum juntament amb Gabriela Ramos, directora general adjunta per a l’àrea de Ciències Socials i Humanes de la UNESCO; Ana Redondo, ministra d’Igualtat; Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya; Beatriz Carrillo, directora general per a la Igualtat de Tracte i no Discriminació i contra el Racisme del Ministeri d’Igualtat; i Wole Soyinka, Premi Nobel de Literatura.
En la seva intervenció, l’alcalde Collboni va parlar d’un doble llegat del fòrum amb “la creació d’una aliança global contra el racisme i les discriminacions” i, de l’altre, assumir un posicionament “més actiu a favor de la diversitat i en contra de les discriminacions, perquè avui no n’hi ha prou en no ser racista, hem de ser antiracistes”. Davant els discursos l’ascens de l’extrema dreta i dels discursos racistes arreu del món, l’alcalde va refermar el compromís per “desmantellar les estructures i pràctiques racistes, i alhora combatre la desigualtat econòmica, per aconseguir una societat més justa i igualitària”.
“Avui a Barcelona hi viuen més d’1,7 milions de 180 nacionalitats que parlen 300 llengües. Les ciutats som fonamentals en aquesta lluita contra el discurs d’odi i en favor de la diversitat de la nostra societat”. En aquest fòrum, va dir l’alcalde, “ens trobem per rellançar, per reforçar i per renovar el nostre compromís antiracista i contra les discriminacions”.
Acte de cloenda del fòrum
Jaume Collboni també va participar en la cerimònia de cloenda del fòrum juntament amb Gabriela Ramos de la UNESCO; Ignacio Sola Barleycorn, subsecretari del Ministeri d’Igualtat del Govern d’Espanya; Eva Menor Cantador, consellera d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya; i Simona-Mirela Miculescu, presidenta de la 42a Conferència General de la UNESCO.
Durant la seva intervenció, Collboni va destacar que el naixement d’aquesta aliança global, que es coneixerà com Aliança de Barcelona, “ha de ser un espai per compartir experiències, bones pràctiques, idees, informacions, però sobretot, en els moments que vivim, saber que un no està sol en aquesta lluita”. “Posem tota la nostra capacitat, la nostra experiència, la nostra projecció com a ciutat per donar suport a aquesta aliança, per impulsar-la i perquè sigui una realitat”, va concloure.
Altres sessions
Per la seda banda, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, va participar en el panell “Establint l’Aliança Global contra el Racisme i les Discriminacions” i en la ponència ‘Les ciutats com a catalitzadors: Estratègies municipals per a polítiques urbanes integradores’, on va defensar el paper integrador de la ciutat de Barcelona i la seva gestió proactiva contra les discriminacions i el racisme des del ple convenciment que el futur implica abolir aquest fenomen.
Així mateix, la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Religiosa, Sara Belbeida, va moderar la sessió ‘Societat civil en Acció’ al voltant del paper de les ciutats i els governs locals en la promoció de la cohesió social, i el comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, va participar a la sessió “Reptes i avenços: polítiques dirigides a les especificitats de la població LGBTQI+”.
El fòrum va ser organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i la UNESCO en col·laboració amb el Ministeri d’Igualtat i el Ministeri d’Afers Exteriors, així com el Departament d’Igualtat i Feminisme i el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya. Establerta l’any 2021, aquesta iniciativa emblemàtica de la UNESCO s’ha celebrat a París, Ciutat de Mèxic i Sao Paulo.
Programa “Veus contra el Racisme” a Barcelona
Durant el mes de novembre i fins a la celebració del fòrum, l’Ajuntament de Barcelona va dur a terme el programa “Veus contra el Racisme”, una iniciativa que ha aglutinat prop de 60 activitats a diferents espais de la ciutat, per generar debat, reflexió i implicació de la ciutadania en la lluita antiracista amb propostes dissenyades en col·laboració amb entitats socials i antiracistes de la ciutat. També s’ha desplegat una campanya de sensibilització “Uneix la teva veu contra el racisme” que busca donar visibilitat a les veus dels activistes locals i de la ciutadania compromesa, sumant esforços per combatre les discriminacions.