L’alcalde de Barcelona situa l’accés a l’habitatge com un problema global i demana als Estats més implicació i recursos a la cimera de l’Urban 20 a Rio
Cimera de l'U20 a Rio.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va participar en la cimera d’alcaldes de ciutats de l’Urban 20 –plataforma de diplomàcia urbana que vol influir en les decisions dels caps d’Estat i de govern del G20–, que es va celebrar a Rio de Janeiro els dies 16 i 17 de novembre de forma prèvia a la cimera del G20. Es va tractar de la primera vegada que Barcelona està representada al més alt nivell en aquest fòrum, on van participar representants de 38 ciutats, com Amsterdam, Buenos Aires, París, Nova York, Milà, Johannesburg, Rio, Londres, Guadalajara (Mèxic), Montreal o Singapur, entre d’altres.
Jaume Collboni va aprofitar la seva agenda de treball –que incloïa la seva intervenció en la sessió plenària d’alcaldes, la seva participació en la presentació del Local Social Convenant de la xarxa CGLU, així com diverses reunions amb els alcaldes i alcaldesses de ciutats com Freetown, Guadalajara, Hèlsinki, Oslo i París, i amb alts càrrecs com la directora executiva d’ONU Habitat, Anacláudia Rossbach, el director executiu de C40, Mark Watts, i la secretària general de CGLU, Emilia Saiz– per compartir l’experiència de Barcelona amb la regulació dels preus de lloguer o la futura eliminació dels pisos turístics, i per fixar en l’agenda internacional el que des de Barcelona es considera una de les principals prioritats de les polítiques públiques com és l’accés a l’habitatge.
Sessió plenària i lliurament del Communiqué al president Lula
L’alcalde de Barcelona va participar en la sessió plenària de la cimera, que va comptar amb la presència del president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, així com en l’entrega prèvia que se li va fer del Communiqué de l’U20, el text que integra les propostes de les ciutats de cara a la reunió de caps d’Estat i de govern, i que en aquest cas inclou un apartat específic sobre habitatge i demana als Estats el reconeixement del paper dels governs locals en l’esfera pública i els emplaça a treballar de manera eficaç amb les ciutats, donant-les suport en la lluita contra la pobresa, l’acció climàtica i la transformació urbana, entre d’altres. Es va tractar de la primera vegada que un cap d’Estat i president de torn del G20 recull aquest document fruit de la cimera de governs locals per elevar-lo a les reunions de les economies més importants del món.
En la seva intervenció en la sessió plenària, a la qual també va assistir el president xilè, Gabriel Boric, Collboni es va referir a la que, al costat de ciutats com Montreal, ha estat la principal aportació de Barcelona al debat en el marc de l’Urban 20: l’accés a l’habitatge. “El G20 ha de prendre consciència i treballar conjuntament amb les ciutats per disposar dels recursos i instruments necessaris”, va dir, tot afegint que “Barcelona està intensificant les relacions amb les xarxes de ciutats amb aquest propòsit des d’una perspectiva multilateral que ha d’incloure societat civil, sector privat i institucions internacionals com el Banc Europeu d’Inversions o el Banc Interamericà de Desenvolupament, que han de ser aliats”.
L’alcalde també va reconèixer la feina de les xarxes de ciutats CGLU i C40, organitzadores de l’Urban 20, “per ajudar les ciutats a vertebrar horitzons d’acció i compromís” davant les interdependències globals i els reptes compartits.
L’habitatge, una excepció en el marc de les regles fiscals a la UE
Jaume Collboni va aprofitar la trobada per avançar una de les propostes que s’està gestant sota l’impuls de Barcelona, un grup de ciutats europees en favor de l’habitatge. “L’habitatge ha esdevingut una infraestructura social en tant que element cohesionador i pot esdevenir un problema democràtic si la ciutadania percep que els ajuntaments no tenen capacitat per frenar la lògica econòmica i turística que s’està imposant arreu”. D’aquesta constatació sorgeix la proposta que “l’habitatge esdevingui una excepció davant una futura limitació de la capacitat d’endeutament de les ciutats i que, per tant, l’endeutament derivat de la construcció d’habitatge assequible no computi en les regles fiscals de la UE”.
Local Social Convenant
Durant la trobada d’alcaldes, el dia 16 la xarxa CGLU va presentar el Local Social Convenant, una coalició política multidisciplinària enfocada a construir una societat de drets i reduir la pobresa i les desigualtats socials. L’alcalde de Barcelona hi va intervenir juntament amb l’alcalde de Rio, Eduardo Paes, la directora executiva d’ONU-Habitat, Anacláudia Roossbach, i la cap de la delegació de Women 20, Adriana Carvalho.