Una aliança de deu ciutats reclama més pes en les polítiques d'habitatge de la UE
El 19 de desembre, deu ciutats europees que representen 13,5 milions de ciutadans i ciutadanes van enviar una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per demanar estar en la primera línia del disseny de les polítiques comunitàries en matèria d’habitatge i poder administrar més directament els fons europeus que s’hi destinin. En concret, signen la carta els següents màxims responsables municipals: Jaume Collboni, de Barcelona; Anne Hidalgo, de París; Roberto Gualtieri, de Roma; Femke Halsema, d’Amsterdam; Matteo Lepore, de Bolonya; Gergely Karácsony, de Budapest; Giuseppe Sala, de Milà; Carlos Moedas, de Lisboa; Burkhard Jung, de Leipzig, i Bruno Bernard, president de la metròpoli de Lió.
Els signants situen la crisi de l’habitatge que afecta les ciutats i regions metropolitanes com un els reptes que cal abordar amb rapidesa i eficàcia. L’escassetat d’habitatges socials i assequibles, l’augment dels lloguers i l’increment dels preus dels immobles ens aboquen a una problemàtica complexa que afecta sobretot la població més jove i les classes treballadores.
A la carta, els alcaldes remarquen el context favorable per l’abordatge d’aquesta situació global, assenyalant la decisió de tenir, per primera vegada, un comissari d’Energia i Habitatge de la Comissió Europea, també la proposta de creació d’un Pla Europeu d’Habitatge Assequible i la voluntat d’establir un grup de treball de la UE sobre aquesta matèria.
En aquest escenari, les ciutats, com a nivell de govern més proper als ciutadans, demanen iniciar els contactes per a desenvolupar una agenda de treball conjunta que les situï en el centre de les polítiques estructurals per l’habitatge de la Comissió Europea.
Per això les ciutats es coordinen i plantegen unes fites concretes als responsables de la UE:
- Que les ciutats tinguin un seient fixe en els espais de presa de decisions per aportar l’àmplia experiència i coneixement de les necessitats i els reptes relacionats amb l’habitatge. Un paper que reconeixeria les ciutats com a motors per a la innovació i el creixement i que asseguraria resultats tangibles a curt termini.
- L’articulació d’una via ràpida per a les ciutats d’accés als fons de la UE destinats a mesures per pal·liar la manca habitatge assequible i per a la lluita contra el sensellarisme.
- Que part dels Fons de Cohesió de la UE es canalitzin directament als governs locals. Aquesta disponibilitat directa de finançament permetria accelerar l’ impacte en la vida de la ciutadania.
Aquesta nova iniciativa d’enxarxar grans ciutats europees va de la mà del treball que ja es fa en clau municipal en les xarxes d’organitzacions com Eurocities o C40, en el marc de les quals ja es coordinen accions per reclamar polítiques europees per abordar col·lectivament aquest repte.
Notícies relacionades: