Barcelona presidirà el fòrum digital de les ciutats europees

06/11/2020 - 09:25 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

Barcelona presidirà durant els propers dos anys el Knowledge Society Forum de la xarxa de grans ciutats europees Eurocities; la vicepresidència correspondrà a Rotterdam.

L’Assemblea General anual de la xarxa de grans ciutats europees Eurocities, que es va celebrar de forma telemàtica els dies 4 i 5 de novembre amb la presència de les 140 ciutats que la formen, va triar la candidatura de l’Ajuntament de Barcelona per presidir durant els propers dos anys el seu fòrum de ciutats digitals, anomenat Knowledge Society Forum (KSF), amb l’objectiu d’influir, des de les ciutats, en l’agenda digital europea i posar al centre del debat la inclusió digital com a prioritat. La candidatura conjunta de Barcelona i Rotterdam (que tindrà la vicepresidència) prendrà el relleu de l’equip sortint, liderat per la ciutat de Ghent i on Barcelona ja exercia la vicepresidència.

En aquesta nova etapa, Barcelona vol convertir el KSF en un actor principal de la política digital a nivell de la UE i exercir de lobby de ciutats davant la Comissió Europea, que ha d’establir la regulació de l’economia digital a nivell europeu. Barcelona pretén situar les ciutats en la taula de debat sobre les polítiques digitals a nivell europeu i introduir en l’agenda prioritats urgents de les ciutats  la reducció de les desigualtats que comporta la digitalització. Les àrees prioritàries d’actuació es concentraran en tres pilars: inclusió digital, tecnologies emergents i drets digitals.

Segons la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, la pandèmia ha fet “més evident i més urgent que les ciutats siguin a la taula de decisió europea”. “Barcelona assumeix el lideratge de les ciutats digitals europees en un moment crucial, en què una crisi econòmica i sanitària global està accelerant la transició digital d’una manera sense precedents”, va dir. Bonet va subratllar que “les ciutats són actors clau en la transformació digital d’Europa, perquè la digitalització, encara que no estigui dins les competències legals municipals, determina molts àmbits de la vida urbana, de la cohesió social i de les oportunitats econòmiques a les ciutats”.

Participació de l’alcaldessa de Barcelona a la sessió inaugural de l’assemblea

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va participar el 4 d’octubre a la sessió inaugural de l’Assemblea General, “Future cities, do cities have a future?”, juntament amb Greg Clark, urbanista i assessor internacional; Klára Dobrev, vicepresidenta Parlament Europeu; l’alcaldessa d’Estocolm, Anna König Jerlmyr; l’alcalde de Bristol, Marvin Rees; l’alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto; l’alcalde de Helsinki, Jan Vapaavuori; l’alcaldessa de Nantes, Johanna Rolland; l’alcalde de Braga, Ricardo Rio; l’alcaldessa de Gdansk, Aleksandra Dulkiewicz; l’alcalde de Cluj-Napoca, Emil Boc, i l’alcalde de Praga, Zdeněk Hřib.

L’alcaldessa va plantejar que l’actual crisi ha de ser una oportunitat per fer les transformacions que ja eren necessàries abans de la pandèmia i que les ciutats −eixos de proximitat i d’innovació que concentren la majoria de la població però no dels recursos− han hagut de reinventar-se arrel de la crisi, per exemple mitjançant l’urbanisme tàctic.  També va aprofitar la seva intervenció per reivindicar que part del Fons de Recuperació europeu es destini a les zones urbanes, en tant que espais en els quals s’han de executar les transicions digital i verda promogudes per la UE.

L’alcalde de Florència, nou president d’Eurocities

L’alcalde de Florència, Dario Nardella, va ser elegit pels delegats de més de 100 ciutats com a president d’Eurocities durant els propers dos anys. Succeeix l’alcaldessa d’Estocolm, Anna König Jerlmyr, i se li uneix l’alcalde de Leipzig, Burkhard Jung, que serà el vicepresident de la xarxa.