Històric d’artistes de l’altell il·lustrat

L’Altell Il·lustrat va obrir les portes l’abril de 2016. Des de llavors, l’espai canvia d'aspecte dos cops l’any, pels volts de Sant Jordi i de la Mercè. Hi aporten el seu talent tant professionals consolidats com valors emergents de la il·lustració a Barcelona.

Pau Gasol i Carles Murillo

Abril 2019 - Setembre 2019

Literatura contra la paret

L’Altell Il·lustrat del març de 2019 presenta un homenatge al llibre Barcelones, de Manuel Vázquez Montalbán, a partir de les il·lustracions i fragments del text que va reeditar l’Ajuntament de Barcelona l’any 2018. El mural l’han creat el dissenyador Carles Murillo i l’il·lustrador Pau Gasol, els quals, després d’estudiar l’obra de Vázquez Montalbán a fons, van arribar a la conclusió que qualsevol intent de rellegir-la o reestructurar-la difícilment seria fidel a l’ànima del llibre. Per això van apostar més per mostrar que no pas per reinterpretar.

Els dos autors van decidir reivindicar la reedició de Barcelones i fer un homenatge al llibre com a objecte. Així, tant el paper com el llibre (com a suport físic) hi són presents, i juntament amb les il·lustracions i els textos configuren el mural. Les il·lustracions surten del llibre, les pàgines se superposen i els textos es mostren de manera fragmentada i lliure, en diferents mides i sense un ordre de lectura lògic ni cronològic de lectura. El resultat és un collage d’històries i fragments il·lustrats.

Lu_J_son

Setembre 2018 - Abril 2019

Tomás Langarita és un artista saragossà conegut pel pseudònim de Lu_J_son. Actual urbanita barceloní, Tomás va estudiar Belles Arts a la Universitat de Salamanca, on es va especialitzar en escultura. Va ser a Barcelona, però, on va connectar amb la seva vocació per la pintura i on va començar a fer acrílics en quadres de gran format.

L’obra de Lu_J_son neix de la seva admiració per l’art minimalista, el pop art, el cubisme i l’expressionisme abstracte, unes influències que respiren les formes geomètriques dels seus quadres i il·lustracions. Dels entramats de línies gruixudes emergeixen les formes que l’ull de l’observador desxifra, amb un impacte visual que sorgeix de la contundència esquemàtica. La seva obra està farcida d’un significat arquitectònic que, sumat a la força dels colors plans, porten l’espectador a un lloc on el temps s’atura.

Lalalimola

Abril 2018 - Setembre 2018

Lalalimola és el pseudònim de la il·lustradora valenciana Sandra Navarro. Va començar la seva trajectòria en el sector de la publicitat i el disseny gràfic, i uns anys després va reorientar la seva carrera professional cap a la il·lustració, la seva vocació.

Des de llavors, desenvolupa projectes per al sector editorial, literari i publicitari, tant en l’àmbit nacional com internacional. Entre els seus treballs hi ha el cartell de la propera Fira del Llibre de València, il·lustracions editorials per a Scoop Magazine i El País, àlbums il·lustrats per a Penguin Random House i Oxford University Press, i altres il·lustracions per a UNICEF i Santillana.

Amb un estil senzill, espontani i fresc, l’obra de Lalalimola es caracteritza per la seva sensibilitat i dinamisme i pel fet d’aportar un toc d’humor. Els seus dibuixos evoquen l’esperit de la il·lustració clàssica dels anys cinquanta. Els traços transformen els paisatges urbans en escenaris narratius per teixir històries entre personatges diversos i quotidians. Les il·lustracions de Lalalimola prenen forma i s’enlairen davant els ulls de l’espectador per revelar el costat més emocional de les persones.