'El més petit de tots' inicia la col·lecció Barcelona Beceroles

09/03/2022 - 18:26

https://www.youtube-nocookie.com/embed/SiaxM8YvGi8?theme=light&color=white&rel=0&showinfo=0&autoplay=0&rel=0

Llibres. En el 130è aniversari de Lola Anglada i Sarriera, l’Ajuntament i Libros del Zorro Rojo presenten El més petit de tots, que va publicar el Comissariat de la Propaganda de la Generalitat de Catalunya el 1937.

En el 130è aniversari de Lola Anglada i Sarriera, l’Ajuntament i Libros del Zorro Rojo presenten 'El més petit de tots', un encàrrec del Comissariat de la Propaganda de la Generalitat de Catalunya en plena Guerra Civil i ara recuperat en una edició fidel a l'original, a la que s'han afegit dos assajos: sobre l'autora, precursora de la il·lustració i autora cabdal de Catalunya, i sobre la literatura infantil i juvenil durant la II República.

A través d’una prosa pulcra i didàctica, El més petit de tots pretenia inculcar als nens i les nenes els valors republicans, com la igualtat, la llibertat, el respecte a la natura i al patrimoni, alhora que posava en relleu els penosos efectes de la guerra i els beneficis de la pau.

L’Ajuntament de Barcelona i Libros del Zorro Rojo recuperen aquesta obra en una edició fidel a l’original que inclou dos assajos —sobre Anglada i sobre la literatura infantil i juvenil durant la II República—, a càrrec de Montserrat Castillo, historiadora, crítica d’art i comissària de diverses exposicions de Lola Anglada, i de Teresa Mañà, filòloga i coautora del llibre El patrimoni de la imaginació: llibres d’ahir per a lectors d’avui (2007).

«És El més petit de tots, el fill de la revolució. Ha nascut com una guspira en la fornal on els nostres homes, tenaços i abnegats, forgen la gran obra humana i regeneradora de l’alliberació del nostre poble.»

El bordegàs de Lola Anglada, el fill de la revolució

Abans de ser un àlbum il·lustrat, el protagonista es va fer corpori en una escultura de Miquel Paredes que representava un infant vestit amb la gorra frígia, una granota d’obrer, el puny esquerre alçat i una senyera a l’altra mà.

Lola Anglada va rebre l’encàrrec del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya de convertir aquest símbol en un àlbum il·lustrat. I l’autora va presentar el protagonista com un «bordegàs de cabells rinxolats i ulls molt negres» que passeja amunt i avall predicant pertot arreu la bona nova de la revolució.

Cadascun dels onze relats independents que configuren el llibre, caracteritzats per un to pedagògic i esperançador, estan acompanyats d’il·lustracions fidels a l’estil noucentista d’Anglada, amb línies negres definides i formes clàssiques, amb tonalitats que diferencien cada història del volum.