Enric Tormo, la invisibilitat del dau

24/05/2022 - 09:36

Llibres. La publicació del llibre està vinculada a l’exposició temporal que es presenta a la Fundació Joan Brossa del 17 de març al 24 de juliol.

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures publiquen Enric Tormo, la invisibilitat del dau. La publicació del llibre està vinculada a l’exposició temporal “Enric Tormo, la invisibilitat del dau”, que es presenta a la Fundació Joan Brossa del 17 de març al 24 de juliol.

L’objectiu, tant de la publicació del llibre com de l’exposició, és reconèixer la figura de l’artista i impressor, a través de la seva vida, la seva obra i el context cultural, artístic i polític.

Amic de Joan Brossa, d’Antoni Tàpies o de Joan Miró; membre del mític grup Dau al Set; home gràfic per excel·lència; impressor, gravador i tipògraf excepcional… I, malgrat tot això, la seva trajectòria i la seva vida han estat invisibles. Amb la publicació d’aquest llibre descobrireu la figura d’Enric Tormo i Freixes (Barcelona, 1919-2016), un impressor inquiet i trencador en alguns moments i conservador i acadèmic en d’altres.

Membre del Dau al Set

Enric Tormo i Freixes (Barcelona, 1919-2016) va ser impressor, gravador artístic, editor, fotògraf, pedagog i museòleg i va estar sempre al voltant de l’art, del llibre i de les arts gràfiques a Catalunya. La seva amistat, de primer amb J. J. Tharrats —durant la Guerra Civil—, després amb Joan Brossa i Joan Miró i més tard amb tots els components de l’antigrup Dau al Set va ser molt rellevant. Tormo va saber plasmar, com a tècnic gràfic, l’art d’aquests creadors i d’altres joves artistes, com ara August Puig o Ramon Rogent, per exemple. Amb tots ells compartia el gust pel gravat popular, la tipografia, l’amistat com a coneixement, la llengua catalana i l’antifranquisme.

Malgrat tot, Enric Tormo Freixes ha restat en l’anonimat de la historiografia de l’art, i el llibre Enric Tormo, la invisibilitat del dau, editat per l’Ajuntament de Barcelona i el Centre de les Arts Lliures – Fundació Joan Brossa, dona visibilitat a la seva obra i la seva vida i li ret, d’aquesta manera, un homenatge i una posada en relleu necessaris, lluny de la persistència de la invisibilitat.

Presentació del llibre a la Fundació Joan Brossa

Dimarts, 24 de maig, a les 18.30 hores, al Centre de les Arts Lliures – Fundació Joan Brossa tindrà lloc la presentació del llibre. A l’acte hi participaran el president de la Fundació Joan Brossa, Vicenç Altaió; Aitor Quiney, autor del llibre i comissari de l’exposició, i Alba Font, de Taller Torrents, dissenyadora del llibre i de l’espai expositiu. Posteriorment es durà a terme una visita comentada a l’exposició a càrrec de Sol Enjuanes, centrada en la relació entre Enric Tormo i Joan Ponç.