Publiquem una nova 'Barcelona desapareguda'. Un segon volum del llegat de Giacomo Alessandro, arquitecte i creador d’un arxiu fotogràfic a Facebook on de manera voluntària la gent penjava imatges històriques de la ciutat.
L’Ajuntament de Barcelona publica Barcelona desapareguda de Giacomo Alessandro II, edició a càrrec de Jorge Álvarez, Enric Comas i Víctor Oliva, un recorregut tant social com arquitectònic, per la història de la ciutat a través de la fotografia.
El llibre és el resultat d’una recerca comunitària i de la generositat dels propietaris d’aquestes imatges històriques, més de cinc-centes, provinents de col·leccions privades però també públiques. Està dividit en 32 capítols que agrupen les instantànies per paisatges urbans —Barcelona en construcció, fàbriques, banys i platges, Rambla, passeig de Gràcia, Tibidabo, Montjuïc, etcètera— i paisatges humans com retrats, fotografies de mainada, treballadors, àrees de pícnic i terrasses o festes populars.
En paraules de Carme Grandas en el primer dels tres pròlegs, “Giacomo feia una immersió en el passat per entendre el passat i mirar cap al futur”. Enric Comas destaca que “no ens ha costat gens convèncer tots aquells que han contribuït a enriquir aquestes pàgines: de tots els que el coneixien sempre rebia la mateixa resposta: “Pel Giacomo, el que sigui”.
En el conjunt d’imatges hi ha un biaix de classe i de gènere, apunta Oriol Oliva en l’últim pròleg: “Els homes apareixen més que les dones. Els rics apareixen més que els pobres. I els barris cèntrics i benestants apareixen més que els perifèrics”. Són, doncs, un material impagable per documentar les relacions de jerarquia d’èpoques passades.
Qui era Giacomo Alessandro?
Giacomo Alessandro (Porto Torres, 1976 – Barcelona, 2016) fou un arquitecte italià que va viure bona part de la vida a la seva admirada i estimada ciutat de Barcelona. El 12 de setembre de 2012 crea una pàgina a Facebook, amb el títol Barcelona desapareguda, amb una fotografia de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona feta per Josep Domínguez el 1930, de l’avinguda Diagonal en el tram davant el Palau de Pedralbes.
Amb aquesta idea es va dedicar a recopilar imatges de Barcelona per contextualitzar la història de la ciutat. En tres anys, la popularitat de Barcelona desapareguda es reflectia en els més de 74.000 seguidors del mur de Facebook. Lamentablement, Giacomo va morir precoçment, a l’edat de quaranta anys, a causa d’una leucèmia. Però el seu llegat continua. Un any després de la seva mort es publica Barcelona desapareguda, amb les imatges que va ajudar a descobrir.
Presentació del llibre
El llibre es presentarà dilluns 7 de novembre, a les 18 h, a la sala Moragues d’El Born Centre de Cultura i Memòria (plaça Comercial, 1). Hi participaran Joaquim Borràs, Arxiver en cap; Enric Comas, Oriol Oliva i Víctor Oliva, autors del llibre, acompanyats de Carme Grandas, autora del pròleg d’aquesta publicació, i d’Enric H. March, historiador.