La crònica gràfica i documental de la caiguda de Barcelona, amb una introducció que explica el llarg camí des de l’entrada de les tropes franquistes a Lleida l’abril de 1938 fins a la caiguda de la capital de Catalunya, el gener de 1939. Un llibre sobre l’inici de la petjada franquista que agradarà pel seu contingut rigorós i la selecció extensa de fotografies d’arxius públics i privats que mostren els dies previs a l’arribada de l’exèrcit franquista i la desfilada dels soldats a la ciutat.
Després de Viena (març de 1938) i abans de Praga (març de 1939), Barcelona va ser la segona gran ciutat europea a caure en mans feixistes en els anys de l’anomenada “guerra civil europea” (1936-1945). El 26 de gener de 1939, les tropes franquistes entraven a la ciutat. En aquesta crònica densa, gràfica i documental, descobrireu detalladament l’arribada de les tropes franquistes, la història d’aquells que les van acollir i com es va preparar i executar l’ocupació de la ciutat. Amb una estratègia d’ocultació gairebé perfecta, la ciutat vençuda va desaparèixer de la crònica gràfica, però no de la memòria històrica col·lectiva.
L’autor, Francesc Vilanova i Vila-Abadal, és professor titular d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ja ha publicat altres llibres de renom com Nazis a Barcelona i Barcelona en postguerra 1939-1945.
Presentació
L’acte tindrà lloc el dijous 26 de gener, a les 18.00 hores, a El Born Centre de Cultura i Memòria (plaça Comercial, 12). Hi participaran Francesc Vilanova, professor titular d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i autor del llibre; Manel Risques, historiador i professor emèrit de la Universitat de Barcelona (UB), i Mireia Capdevila, documentalista del llibre i historiadora.