L’Ajuntament de Barcelona i Cossetània Edicions publiquen Els camins antics de Barcelona, del geògraf i historiador Xavier Martínez i Edo. Un total de 21 suggeriments per fer volar la imaginació fins a dos mil·lennis enrere, per saber una miqueta més sobre la història de Barcelona i, també, senzillament, per caminar per la ciutat, xafardejar-la i gaudir-ne.
“Es pot practicar el senderisme allí on no hi ha senders? Aquest llibre és una proposta perquè transiteu per camins que ja no hi són, camins que ja no existeixen perquè allí on es van crear —alguns fa més de dos mil anys— ara hi ha la immensa estora d’edificis que ocupa tot el pla de Barcelona”, apunta l’autor en la introducció del llibre.
La major part dels camins que us proposa aquesta guia de senderisme urbà són d’origen romà, tot i que l’existència prèvia dels assentaments laietans a Montjuïc, a Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet), al turó d’en Boscà (Badalona) i d’altres, tant al litoral com a l’interior, fan pensar que els romans ja van aprofitar alguns traçats anteriors. Molts van perdurar amb poques modificacions fins a l’època moderna, i generalment es van perdre amb la urbanització de l’Eixample, i en tots els casos en queden referències modestes i molt curioses, testimonis físics i, fins i tot, sectors inalterats.
En la fitxa tècnica de cada itinerari es mostra la distància per recórrer en quilòmetres i les línies de transport públic més properes des de l’inici fins al final.
Xavier Martínez i Edo, l’autor
Xavier Martínez i Edo és llicenciat en Geografia i Història (UAB) i ha escrit i il·lustrat nombroses guies de viatge, així com manuals d’educació de ciències socials. Entre les seves darreres publicacions destaquen la Guía por el patrimonio arqueológico industrial de España (Anaya, 2020), els textos de la col·lecció “Guies de Catalunya i Andorra” (ed. 62, 2020), il·lustrades per Pilarín Bayés, o la cartografia de l’Atlas de los países en busca de la felicidad (Larousse, 2021).
Presentació del llibre el 6 d’abril
Els camins antics de Barcelona es presentarà dimecres 6 d’abril a les 18 h a la sala polivalent del Mercat de Sant Antoni. Hi participaran Xavier Martínez i Edo, geògraf i autor del llibre, i Emiliano Hinojo García, arqueòleg. En acabar l’acte es farà una visita guiada per les restes arqueològiques.