Barcelona brutalista, un paisatge a escala metropolitana

27/10/2022 - 13:17

Llibres. En el llibre Paolo Sustersic relaciona les connexions del brutalisme amb la Barcelona del desenvolupament a partir dels anys setanta.

L’Ajuntament de Barcelona i Àmbit Editorial publiquen 'Barcelona brutalista y tardomoderna. La construcción de un paisaje a escala metropolitana (1953-1967)', de Paolo Sustersic, una lectura crítica i incisiva sobre la gestació del nou paisatge urbà que va anar donant forma a la Barcelona desenvolupista del tercer quart del segle XX, el trànsit de la ciutat a la modernitat tardana, a través de l’arquitectura.

El moviment arquitectònic anomenat «brutalisme» neix a la dècada del 1950 al Regne Unit, com a resultat dels projectes de reconstrucció de la postguerra. La Barcelona brutalista neix a partir del anys setanta, quan la ciutat està en ple creixement i desenvolupament, i que en les seves construccions es deixen veure aquestes connexions internacionals.

En el llibre Paolo Sustersic relaciona els dos fenòmens: les connexions del brutalisme i la Barcelona del desenvolupament, però el seu estudi també té com a objectiu demostrar, entre altres coses, com el llenguatge i l’expressivitat escultòrica del brutalisme van sintonitzar amb la construcció de la Barcelona metropolitana.

Barcelona brutalista y tardomoderna repassa així l’aparició al territori de Barcelona de diversos exemples d’arquitectura, com ara els polígons residencials d’habitatge en altura a les perifèries urbanes; els nous equipaments construïts als barris, com, per exemple, esglésies; o bé aquells altres derivats de la lògica del creixement metropolità, com ara hospitals o infraestructures de transport. Una diversitat d’elements construïts, tots funcionals per a la nova ciutat metropolitana, i que aniran deixant l’empremta del llenguatge formal brutalista a tota mena de llocs del mapa de Barcelona, ​​de manera tan discontínua en el temps com dispersa a l’espai.

Es tracta d’un paisatge urbà que l’onada posterior de projectes de rehabilitació, reconstrucció i renovació urbana, desenvolupats des de la dècada del 1980, ja a l’època democràtica, ha anat transformant, desdibuixant en uns casos i amagant-ne d’altres. Per això, un dels grans valors de l’extraordinari treball de Paolo Sustersic no fa referència tant a l’inventari d’una arquitectura present com al rescat d’un patrimoni ocult.

Presentació del llibre

La presentació del Barcelona brutalista y tardomoderna tindrà lloc divendres 4 de novembre a partir de les 18.30 h a la Sala Mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), amb una taula rodona en què intervindran Laia Grau Balagueró, gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona; Susana Landrove, de DoCoMoMo Ibérico; Marina Cervera, de la Biennal de Paisatge de Barcelona; Josep Maria Montaner, arquitecte i catedràtic de l’ETSAB; Paolo Sustersic autor del llibre; i Francesc Muñoz, director de la col·lecció “Paraula i Paisatge” de l’editorial Àmbit, com a moderador de l’acte.