Amb la fi de l’Exposició, una crisi cruel va deixar els obrers sense feina. Atesa la incapacitat de pagar el preu abusiu dels lloguers, van arribar els desnonaments i la revolta als barris obrers.
Barcelona, 1931, l’any que milers de famílies obreres van deixar de pagar el lloguer. Amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929, Barcelona va rebre l’arribada massiva de mà d’obra. La ciutat va passar a doblar la població, amb el consegüent problema d’habitatge. Amb la fi de l’Exposició, una crisi cruel va deixar els obrers sense feina. Atesa la incapacitat de pagar el preu abusiu dels lloguers, van arribar els desnonaments i la revolta als barris obrers. Barcelona va viure així la primera reivindicació històrica per aconseguir unes condicions dignes en l’habitatge. Aquests fets es reflecteixen ara, en forma de còmic, en el llibre Rebel·lió: La vaga de lloguers del 1931, amb el guió de Francisco Sánchez i les il·lustracions d’Ana Sainz «Anapurna», un volum editat per l’Ajuntament de Barcelona que és el segon de la col·lecció «Barcelona, Memòria en Vinyetes».
Els autors presentaran el llibre el 20 de març, a les 18 h, a la Biblioteca Francesc Candel (c. de l’Amnistia Internacional, 10), juntament amb els regidors de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra. També hi participarà Pepe Gálvez, guionista, crític i teòric del món del còmic.
Descoberta del faristol commemoratiu
Prèviament, a les 17 h, al xamfrà entre el carrer de Pontils i el carrer de Tortosa, se celebrarà l’acte de descoberta del faristol «La vaga de lloguers del 1931 a les Cases barates» en homenatge al moviment vaguista, solidari i amb caràcter emancipador.