Els records i l’àlbum visual de la Barcelona canalla

27/07/2021 - 13:11

Contracultura i LGTBI. “El bar Kike y Paca la Tomate” és el nou volum de la col·lecció “Biblioteca Secreta” que edita l’Ajuntament de Barcelona i en què es vol reivindicar la contracultura de la ciutat dels anys setanta i vuitanta.

L’Ajuntament de Barcelona publica “El bar Kike y Paca la Tomate”, de Nazario, que representa un document històric sobre la Barcelona “underground”, així com dels primers moviments que van reivindicar els drets LGTBI, en una societat en plena transformació. A més, el llibre recopila moltes imatges inèdites de l’arxiu personal de l’autor, un dels més extensos de la Barcelona dels anys setanta i vuitanta.

En aquest nou volum, la col·lecció “Biblioteca Secreta” recupera, sota el relat de Nazario, els records i l’àlbum de fotografies d’un espai oblidat, d’una Barcelona canalla desapareguda, i ens introdueix en infinitat d’anècdotes en què els personatges, molts d’ells mítics, com Paca la Tomate, superen fins i tot l’àmbit de la ficció.

Després de signar les seves historietes en algunes de les revistes més destacades del còmic ibèric i d’una infinitat d’exposicions, Nazario va abandonar els pinzells per traçar, com fa en aquest llibre nostàlgic, un mapa històric del que van representar els setanta i els vuitanta en un país canviant, però alhora ple de lluites que continuen pendents. És, sens dubte, un dels grans cronistes de la Barcelona dels anys setanta i vuitanta.

El bar Kike seria el símbol d’una època de llibertats i d’excessos. No hi havia límits, tothom podia expressar la seva sexualitat o la seva essència sense por; qualsevol excusa era vàlida per organitzar una reunió, una exposició col·lectiva amb els artistes que freqüentaven el bar o una festa a la plaça Reial per commemorar la mort d’Ocaña, celebrar un fals casament o organitzar una manifestació a les grades de la catedral en contra del papa Wojtyla.