L’Ajuntament de Barcelona s’afegeix i dona cobertura a les commemoracions que diverses institucions organitzen a l’entorn del 150 aniversari de la Primera República, que, malgrat la brevetat, va marcar la història del nostre país.
Entre les activitats de commemoració del 150è aniversari de la Primera República, el dilluns 13 de febrer tindrà lloc la presentació del llibre La República a Barcelona de Miquel González i Sugranyes, 1873-1874, dels autors Jordi Roca Vernet (edició i estudi introductori) i Ginés Puente (presentació dels documents i biografies), i editat per l’Ajuntament de Barcelona. Tots dos intervindran en l’acte de presentació, i també hi participaran Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella, i Teresa Abelló Güell, professora d’Història Contemporània i Món Actual de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. L’acte, organitzat per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, començarà a les 18.00 hores.
Com s’informa en la contraportada del volum, “la història de la Primera República és un país desconegut per a la majoria. És una història fascinant per si mateixa, sense ser el precedent de res, i ens mostra la imprevisibilitat dels moments d’acceleració del temps històric. Per apropar-nos-hi i descobrir el que va significar, en aquest volum reproduïm el llibre original de Miquel González Sugranyes La República en Barcelona. Apuntes para una crònica. Aquest no és un llibre de memòries d’un vell republicà sinó un llibre d’història escrit per un testimoni, protagonista i analista alhora”. L’edició incorpora un estudi introductori “que permet conèixer tant els fonaments del republicanisme i del federalisme com la centralitat de la tensió entre les bases del republicanisme i les institucions en la construcció de la democràcia. A més, el llibre permet consultar els annexos de l’obra de Sugranyes amb més d’un centenar de documents, cadascun precedit d’una petita descripció que s’ha incorporat en aquesta edició per a la lectura. També inclou les biografies de les autoritats polítiques i militars protagonistes de la Primera República a Barcelona”.
Autors
Jordi Roca Vernet és professor lector Serra Húnter i coordinador del màster d’Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona. Doctor, premi extraordinari per la Universitat Autònoma de Barcelona (2007), ha estat investigador postdoctoral a l’Instituto Camões, la University of Warwick i la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat dues monografies de recerca: Barcelona revolucionària i liberal: exaltats, milicians i conspiradors (2011) i Tradició constitucional i història nacional (1808-1823). Llegat i projecció política d’una nissaga catalana: els Papiol (2011). També ha publicat, amb Núria Miquel, La Bullanga de Barcelona: La ciutat en flames. 25 de juliol de 1835 (2021).
Ginés Puente Pérez és doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona amb la tesi De Soledad Gustavo a Teresa Mañé Miravent: els orígens de l’anarcofeminisme a Espanya (1865-1939). Codirector de la col·lecció “Lliurepensaments”, que publica Edicions UB i Publicacions URV, ha estat professor en diferents graus a la UB, la URV i la UOC. Especialitzat en la segona meitat del segle XIX i les primeres dècades del XX, ha treballat els orígens de l’anarquisme i l’anarcofeminisme, els processos migratoris cap a Llatinoamèrica i la construcció i rehabilitació de les xarxes de comunicació catalanes, entre d’altres.