'Àlbum Joaquim Molas', retrat d’un crític literari que va ser mestre de generacions d’autors

31/03/2022 - 13:18

Llibres. Presentació del llibre el dilluns 4 d’abril, a les 18 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte estarà presidit per Jordi Martí, regidor de la Presidència i sisè tinent d’alcaldia.

L’Ajuntament de Barcelona publica 'Àlbum Joaquim Molas', amb edició a càrrec de Manuel Llanas i Llorenç Soldevila. Una visió polièdrica i documentada d’un crític i historiador literari excepcional, d’una gran influència i projecció.

L’àmplia selecció de documents, molts dels quals són desconeguts o inèdits, complementada amb una selecció de fotografies de la seva col·lecció particular, segueix la seva biografia i en posa en relleu les vivències i el pensament. També s’hi inclou una mostra de correspondència mantinguda per Joaquim Molas amb escriptors com ara J. V. Foix, Llorenç Villalonga, Mercè Rodoreda o Salvador Espriu.

Mestre d’estudiosos i crítics literaris

Per mitjà d’iniciatives editorials o de l’activitat docent (als Estudis Universitaris Catalans, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Barcelona), Joaquim Molas (Barcelona, 1930-2015) va contribuir decisivament a formar diferents generacions d’estudiosos i crítics, sovint anomenats moletes. En aquest sentit, un dels primers, Joan-Lluís Marfany, en el pròleg que encapçala el volum, explica que l’activitat formativa Molas l’exercia “escrivint, sí, però també, i sobretot, instigant vocacions, promovent i orientant iniciatives, assessorant, aconsellant, animant i corregint, donant generosament el seu temps i les seves energies”.

Amb paraules dels editors en la presentació, el llibre s’ha beneficiat del fet que “com en la seva tasca de crític i d’historiador de la literatura, Molas va consagrar molts esforços interpretatius a comprendre’s ell mateix. A explicar-se, a intentar esbrinar d’on venia, a analitzar quines circumstàncies, quines vivències, quines lectures o quins personatges l’havien marcat”. És per això que l’Àlbum Joaquim Molas constitueix “una àmplia antologia biogràfica i temàtica, una mena de Joaquim Molas par lui-même”. I en relació amb les fotografies reproduïdes, tot seguit afegeixen que “distribuïdes pels capítols atenent a criteris de cronologia i de contingut, el gruix essencial prové del fons familiar, que s’ha pogut ampliar amb el concurs de particulars i d’alguns arxius”.

Presentació al Saló de Cent

El dilluns 4 d’abril, a les 18.00 h, tindrà lloc la presentació del llibre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. A l’acte, presidit per Jordi Martí, regidor de la Presidència i sisè tinent d’alcaldia, hi participaran Manuel Llanas i Llorenç Soldevila, els autors; Manuel Jorba, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona; Maria Àngels Verdaguer, professora de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, i el periodista Xavier Graset, que exercirà de moderador.