L'Escola del Mar recupera contes dels alumnes dels anys trenta a 'Parlen els menuts'

15/12/2022 - 11:29

Llibres. El llibre celebra el centenari d’una institució educativa que va ser pionera en l’àmbit de la pedagogia.

L’Ajuntament de Barcelona i Edicions de la Universitat de Barcelona publiquen 'Parlen els menuts', a cura de Jordi Brasó i Rius i Xavier Torrebadella Flix, un llibre que recupera més de quaranta contes escrits pels infants de l’Escola del Mar de Barcelona entre el 1933 i el 1936 i il·lustrats amb dibuixos de l’alumnat actual.

Vet aquí que una vegada hi havia una escola de fusta en una platja de la Barceloneta. Era un edifici modern en què els menuts gaudien d’aire pur, sol, llum, mar, vent i sorra. Formava part d’un moviment educatiu renovador que havia situat Catalunya com un referent en l’àmbit pedagògic. Enmig d’una ciutat industrialitzada, l’Escola del Mar, fundada el 1922, vetllava per la millora higiènica, els aspectes culturals i morals i el desenvolupament intel·lectual dels nens i nenes.

El centre escolar funcionava com una petita república governada pels nens i les nenes, amb un model jeràrquic i alhora democràtic, atès que les funcions i els càrrecs s’anaven alternant entre els menuts: caps de classe, bibliotecaris, etcètera. El 7 de gener de 1938, però, en plena Guerra Civil, l’escola va ser bombardejada: arribava una època fosca d’adoctrinament en una Espanya dictatorial.

Enguany l’Escola del Mar celebra els 100 anys de la seva fundació i Parlen els menuts ret homenatge a la institució, i als infants que van patir la guerra, amb una edició acurada que inclou els dibuixos de l’alumnat d’avui.

Contes escrits i il·lustrats pels alumnes d’una escola ‘única’

El llibre es va presentar el passat dimarts 13 de desembre al teatre de l’Escola del Mar. La Núria, el Pol i l’Oriol, tres dels il·lustradors d’aquest llibre intergeneracional a cavall entre dos segles, van llegir tres contes dels infants que els van precedir en aquella escola de fusta tant especial. “Era única: una escola damunt de la sorra i per infants que necessitaven salut i educació. Es va construir de fusta i semblava un vaixell a punt d’iniciar la navegació”, va explicar Jordi Brasó, coautor del llibre. Els mestres guiats pel seu director, en Pere Vergés, van proposar una primera República d’infants, amb drets i deures, amb jocs, amb competicions, música, obres de teatre, concerts… I fins i tot feien una revista, Garbí, on es van publicar per primer cop els contes que ara s’han recuperat.

A l’acte també van intervenir Teresa Guillaumes, directora de l’Escola del Mar; Núria Obiols, professora del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Barcelona (UB) i experta en contes infantils; i Àfrica Guerrero, professora jubilada del centre escolar i coordinadora de les il·lustracions.