L’exposició “Barcelona fotògrafes” aterra a la Fabra i Coats en el marc dels actes del 8M

10/03/2023 - 13:07

Llibres. El recinte de la Fabra i Coats allotja aquesta exposició itinerant, del 8 de març al 30 d'abril, que té com a punt de partida el llibre del mateix nom coeditat amb La Fábrica.

La mostra recull 70 fotografies que mostren, per primera vegada, una crònica visual de la imatge moderna de Barcelona a través de la mirada de 21 dones fotògrafes, sovint oblidades i poc reconegudes al llarg de la història.

La mostra, que es va estrenar al Born CCM el 2021 i ara recupera la Fabra i Coats. Centre d’Art Contemporani, s’emmarca dins els actes de celebració del Dia Internacional de les Dones i vol reivindicar el paper d’unes dones que van ser pioneres en el món de la fotografia, van situar Barcelona en el centre de les seves obres de creació, i així van construir un relat i un imaginari feminista de la ciutat entre la dècada dels anys trenta i principis dels noranta.

L’exposició presenta imatges de les fotògrafes següents: Pilar Aymerich, Consuelo Bautista, Joana Biarnés, Anna Boyé, Milagros Caturla Soriano, Colita, Silvia T. Colmenero, Carme Garcia Padrosa, Kati Horna, Dora Maar, Rosario Martínez Rochina, Anna Maria Martínez Sagi, Margaret Michaelis, 2 Marta Povo, Guillermina Puig, Marta Sentís, Rosa Szücs del Olmo, Gerda Taro, Anna Turbau, Montserrat Vidal i Barraquer i Pilar Villarrazo.

Les fotografies estan organitzades d’acord amb tres períodes: els anys trenta, dels quaranta als setanta, i fins als noranta.

Barcelona s’internacionalitza (anys 30)

Als anys trenta arriben a Barcelona fotògrafes procedents d’altres països europeus que fugen de l’auge del nazisme. Margaret Michaelis, Dora Maar, i a partir del 1936, Gerda Taro i Kati Horna, que capten una ciutat en guerra. I també Anna Maria Martínez Sagi, que actua com a corresponsal de guerra en el front d’Aragó.

Des del terrat (dels anys 40 als 70)

En els primers anys del franquisme la vida de les fotògrafes circula pels terrats, convertits en observatoris, centres veïnals i vitals, i també per les cuines transformades, durant unes hores, en laboratoris fotogràfics. Es crea el grup femení de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. Carme Garcia, Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, Milagros Caturla, Rosa Szücs i Rosario Martínez Rochina en són algunes de les integrants. I Joana Biarnés és una de les primeres fotògrafes que treballa per a un diari de manera continuada.

A peu de carrer (dels anys 70 als 90)

Pilar Aymerich Fotografia Colita, Pilar Aymerich, Guillermina Puig, Anna Turbau, Anna Boyé, Marta Povo, Marta Sentís, Pilar Villarrazo i Silvia T. Colmenero construeixen la imatge de la quotidianitat de Barcelona, d’una ciutat que es viu intensament.

Llibre coeditat amb La Fábrica

La mostra té com a punt de partida el llibre del mateix nom coeditat per La Fábrica i l’Ajuntament de Barcelona l’any 2020. Amb edició i textos d’Isabel Segura, Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas és el primer llibre que reconstrueix la història de la ciutat a través de la mirada de les dones fotògrafes, les d’aquí i les que van venir de fora, perquè també en siguin protagonistes quan s’explica la ciutat a través de les imatges.

“Barcelona fotògrafes” també es podrà visitar virtualment al web:
barcelona.cat/expofotografes