L’Ajuntament de Barcelona publica 'Survey Barcelona. Una mirada fotogràfica sobre les transformacions de la ciutat, 2015-2023'. Es tracta d’una mirada sobre la ciutat i les diferents intervencions que s’hi han desenvolupat durant els últims anys a través de la fotografia, des de grans transformacions en l’espai públic, nous equipaments o habitatge social, fins a petites actuacions en carrers i places. El testimoni d’un moment de canvi global a la ciutat.
El llibre repassa la transformació de Barcelona del 2015 al 2023. Compara el passat i el present, el canvi en la centralitat de l’espai públic, en el pas del gris a una ciutat més en contacte amb la natura i en les noves jerarquies humanes. “Ara, Barcelona és una ciutat feta per als nens i les nenes, i també per a la gent gran, i això significa que la fem bona i segura per a tothom”, ha explicat Janet Sanz Cid, regidora d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat i segona tinenta d’alcaldia, en la presentació del llibre a l’auditori del DHUB.
A partir de les 600 imatges del total del projecte, el ‘Volum I: Mirades’ recull una selecció de les fotografies més representatives de deu fotògrafes i fotògrafs que, a partir de deu criteris temàtics, han plasmat els canvis que ha sofert Barcelona en els últims anys i han creat un conjunt d’imatges que aporten una visió coral sobre l’evolució de la ciutat. Els textos del primer volum són obra d’Adrià Goula —arquitecte, fotògraf i coordinador de l’obra— i de Valentín Roma, director de La Virreina Centre de la Imatge.
El ‘Volum II: Projectes’ ofereix una mirada sobre els grans projectes centrals desenvolupats a la ciutat com les Superilles; Grans eixos; Increment de verd; Ciutat jugable; Escoles; Millora de barris; Reactivació de teixits econòmics; Mobilitat sostenible; Equipaments i Habitatge. El text és obra de Xavier Matilla Ayala, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona. En aquest volum es recull cada projecte que s’ha dut a terme, a través de fitxes tècniques, i es transcriu una conversa sobre els reptes als quals s’enfronta la ciutat de Barcelona actualment i com s’hauria de plantejar la reforma urbana, entre Eva Franch, Margarita Jover, Carme Pinós i Janet Sanz.
Les fotografies que apareixen en els dos volums són de Milena Villalba, Andrés Flajszer, Pedro Pegenaute, Aitor Estévez, Jon Tugores, Xavi Bou, Joan Diví, Adrià Goula, Maite Caramés, Pol Viladoms i Simona Rota. Els autors han fotografiat la petita fauna urbana, els veïns i les veïnes de les últimes promocions públiques en la intimitat de casa seva, els parcs plens de vida als barris, les grans transformacions urbanístiques i també les petites intervencions en carrers i places.
El projecte és molt més que un llibre que convida a passejar per aquesta nova Barcelona transformada i transformadora. S’ha dissenyat un web específic que abasta tot el contingut del projecte Survey Barcelona, amb imatges incloses, en català, castellà i anglès: survey.barcelona.