El Museu del Disseny de Barcelona i l'editorial Blume publiquen 'Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat', una àmplia visió de les aplicacions actuals de la fusta en la construcció, els automòbils, l'aeronàutica, el tèxtil, l'acústica, la salut i l'energia en benefici de la sostenibilitat del planeta.
Toquem fusta! —escrit per la directora del Museu del Disseny de Barcelona, Pilar Vélez, i Martí Boada, geògraf i especialista en medi ambient— recorre, des de la perspectiva històrica, de disseny i sostenibilitat, objectes i artefactes fets de fusta, com ara armes, eines, jocs, elements constructius, mobiliari, etcètera.
En el pròleg, Pilar Vélez explica que “cal retornar a la fusta el seu valor historicocultural minvat i fins i tot oblidat a causa de la seva fungibilitat”. Si el segle XIX va ser conegut com el del ferro i el XX com el del formigó, el XXI hauria de ser el segle de la fusta, assegura la directora del Museu del Disseny. La fusta com un material imprescindible per a la bioeconomia circular, incorporant la fórmula de la “biociutat”. Una transformació que estaria basada “en l’ús de recursos renovables i locals per produir béns i serveis en tots els sectors econòmics”, assenyala Martí Boada, perquè “és determinant la necessitat de canviar de paradigmes”.
Un dels últims capítols està dedicat a la casa MHM (Mòdul Hàbitat Mediterrani), un habitatge modular i industrialitzat que respon a les exigències climàtiques del nostre entorn, i que tanca l’exposició “Toquem fusta”, que es podrà veure al Museu del Disseny de Barcelona del 9 de novembre de 2022 al 22 de gener de 2023 i que està centrada en la fusta com a material clau al servei de l’evolució cultural humana.
Repertori arbori il·lustrat
En l’última part del llibre s’inclou un repertori il·lustrat de 30 espècies d’arbres i fustes de l’àrea mediterrània, amb dades sobre característiques, creixement, floració, fructificació i alguns dels usos tradicionals.