L’Ajuntament de Barcelona publica «Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat», amb text d’Estela Ocampo i il·lustrat amb nombroses fotografies que permeten descobrir una expressió cultural d’una riquesa estètica extrema i un fort rerefons metafísic.
Aquest llibre, en edició trilingüe en català, castellà i anglès, té com a punt de partida una àmplia selecció de pintures sobre escorça d’eucaliptus de les col·leccions que es conserven al Museu Etnològic i de Cultures del Món —una de les millors d’Europa—, fetes al voltant dels anys seixanta i setanta.
Estructurat en dos àmbits i precedit per un text introductori d’Ainize González, l’autora Estela Ocampo, comissària de l’exposició que es va fer fa un temps del mateix nom, ens endinsa en un viatge visual que va des de la pintura tradicional sobre escorça d’eucaliptus fins a la contemporaneïtat més global, crítica i actual.
Un primer àmbit està dedicat a la pintura sobre escorça tradicional —d’una gran sofisticació i atractiu visual, vinculada al món ritual i porta d’accés al Temps dels somnis—, el segon tracta de la irrupció de l’art aborigen australià en l’escena i el mercat d’art internacional mitjançant les pintures acríliques dessacralitzades de grans dimensions.
Les peces dels artistes contemporanis d’arrels indígenes Brook Andrew i Judy Watson representades en la publicació representen una crítica al passat colonial australià i als comportaments neocolonials en general, amb mitjans procedents de l’art contemporani.
«La memòria, els relats —i les seves veus—, els avantpassats, la concepció del món, el territori, la terra, els mapes, les cartografies i fins i tot la pell travessen cadascuna de les obres —pintures rituals, tradicionals i peces contemporànies—, i “tracen” un delicat fil invisible que les connecta totes de manera subtil.»