Un trajecte pels feminismes fílmics

22/03/2022 - 12:41

Llibres. Amb motiu de la commemoració dels 30 anys de la MIFDB, l’Ajuntament de Barcelona, publica Un trajecte pels feminismes fílmics: 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.

Amb motiu de la commemoració dels 30 anys de la MIFDB, l’Ajuntament de Barcelona, publica 'Un trajecte pels feminismes fílmics: 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona', escrit per Marta Selva i Anna Solà (cofundadores de la Mostra).

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFB) arriba aquest 2022 a la 30a edició. Celebra tres dècades, des del juny del 1993, en què es va iniciar aquest trajecte compromès amb la difusió de les cinematografies de dones, un viatge que ens ha fet créixer i posar en comú la visió feminista del cinema.

Aquest esperit es tradueix en una edició en què la programació s’enriqueix a través de propostes per commemorar els 30 anys. La publicació Un trajecte pels feminismes fílmics: 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, escrita per Marta Selva i Anna Solà, cofundadores de la Mostra, i editada per l’Ajuntament de Barcelona, és una d’aquestes propostes. El llibre recorre aquest període fent una atenció especial en la manera en què, al llarg de les edicions, la Mostra i el moviment feminista s’han anat retroalimentant i s’han concretat tant en els temes com en les propostes formals de les pel·lícules programades.

En la publicació s’articulen deu temes que es desenvolupen a partir de les aportacions fílmiques de cineastes que ens ofereixen el seu punt de vista sobre la diversitat de l’experiència femenina i la intersecció d’aquesta experiència amb les diversitats relacionades amb la cultura, la classe, la identitat o l’ètnia, entre d’altres.

El llibre també destaca el paper que ha tingut la MIFDB en el rescat de cineastes pioneres i la importància de crear una genealogia de cineastes, un llegat cinematogràfic femení, i posa en relleu les interrelacions de les cineastes contemporànies amb les seves predecessores.