Una guia per descobrir el monestir femení erigit per la reina Elisenda de Montcada

16/03/2023 - 21:08

Llibres. L’Ajuntament de Barcelona i Triangle Books publiquen una guia sobre el Monestir de Pedralbes, amb textos d’Anna Castellano-Tresserra i Carme Aixalà Fàbregas, i amb fotografies de Pere Vivas.

L’objectiu de la publicació és mostrar l’origen, la història, la vida i l’art que envolta una de les construccions més emblemàtiques de la ciutat, i un dels edificis més representatius del gòtic català, aixecat per allotjar la comunitat religiosa femenina. El llibre, coeditat amb Triangle Books, es presenta el dimecres 22 de març, a les 18.30 hores, al saló d’actes del Monestir de Pedralbes (baixada del Monestir, 9).

Als peus de Collserola, sota la muntanya de Sant Pere Màrtir, prop de l’antiga vila de Sarrià, es retalla la imponent silueta del Monestir de Santa Maria de Pedralbes, un dels millors exemples del gòtic català. Un reducte de tranquil·litat dins el brogit d’una ciutat com Barcelona, que ens transporta al passat.

El monestir va ser erigit per una reina, Elisenda de Montcada, la darrera muller del rei Jaume II el Just, l’any 1327, per a una comunitat de dones que dedicaven la seva vida terrenal a la pregària seguint la regla de les clarisses, germanes espirituals dels franciscans.

Els vincles del monestir amb la ciutat i la Corona li han permès romandre en el temps de manera pràcticament inalterable, tant en la seva configuració arquitectònica com en els béns mobles que la comunitat ha anat atresorant durant els segles. Tot i la pèrdua d’una part del seu patrimoni artístic, el Monestir de Pedralbes és avui un exemple rar i testimoni de pervivència d’una comunitat religiosa femenina en un mateix cenobi al llarg de gairebé set segles.

A partir d’un vell pacte entre la reina fundadora i els representants de l’antic Consell de Cent de Barcelona, l’any 1972 la comunitat de clarisses es va adreçar a l’Ajuntament de la ciutat per signar un acord mitjançant el qual el consistori municipal construiria un nou convent per a la comunitat a canvi d’obrir l’edifici històric a la ciutadania com a museu. Des de l’any 1983, el Monestir de Pedralbes mostra el seu magnífic interior, amb un dels claustres gòtics més grans del món en el seu estil, i totes les estances en què discorria la vida de la comunitat, tant les dedicades al culte com als afers més quotidians, juntament amb les col·leccions d’objectes que són l’expressió tangible de les vivències d’aquesta mateixa comunitat.

En els darrers anys, el museu del monestir s’ha adequat als reptes que una societat diversa i plural demana. Els visitants no només observen, sinó que se’ls convida a participar de múltiples activitats pensades per abordar tots els aspectes que expliquen la vida de la comunitat al llarg dels temps en diàleg amb el món exterior, però que a l’hora connecten totalment amb el nostre present. 

Presentació

El dimecres 22 de març, a les 18.30 hores, tindrà lloc la presentació del llibre al saló d’actes del Monestir de Pedralbes (baixada del Monestir, 9). A l’acte, hi participaran Anna Castellano-Tresserra, doctora en Història Medieval i directora del Museu Monestir de Pedralbes; Carme Aixalà Fàbregas, historiadora de l’art, autores del llibre, acompanyades per Josep Liz, editor, i Jaume Muñoz Jofre, director de Memòria, Història i Patrimoni.