Què feien els joves dels 80 i 90 a Barcelona? Tot en el nou fons documental de l'Àrea de Joventut

S'incorpora al fons bibliogràfic del SEDAC la col·lecció especial de l'Àrea de Joventut. Fulletons, cartells, plans estratègics, revistes, catàlegs i monografies que han perdurat al llarg del temps fins a arribar els nostres dies.

..
06/06/2024 - 10:40 h

El Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC) ha incorporat la col·lecció especial Fons de l’Àrea de Joventut (FAJ). Aquest important Fons és el fruit de les donacions de documentació personal d’un grup d’extreballadores i treballadors municipals, iniciativa liderada pel que va ser el primer regidor de l’Àrea de Joventut, el Sr. Enric Truñó i Lagares.

S’hi inclouen tota mena de publicacions com fulletons, cartells, plans estratègics, revistes, catàlegs i monografies, entre altres formats analògics, i sumen un total de més de 900 títols i quasi un miler de recursos d’informació.

L’origen de l’Àrea de Joventut data del 1979, coincidint amb la creació del primer ajuntament democràtic després de la dictadura. L’Àrea va realitzar  una tasca ingent i innovadora per donar suport als joves de la ciutat de Barcelona, amb una visió àmplia que anava més enllà del lleure. La recessió econòmica de l’època i l’atur entre la joventut va fer patent la necessitat d’una àrea que vetllés pels interessos d’aquesta franja de la població.

La manca de serveis per als joves, la vocació de servei públic, la influència d’altres ajuntaments d’Europa, van ser clau per a la nova política de joventut i l’elaboració, en concret, del Projecte Jove. Aquest document que ara en diríem pla estratègic, serà la llavor de totes les propostes fetes des d’aquest àmbit municipal.

Des dels primers colònies i casals per a infants fins a  la dinamització cultural en els Instituts, aquesta Àrea donava suport i repensava serveis i activitats per donar resposta a les carències dels joves des de diferents perspectives. Es publicaren diversitat de materials sobre sexualitat, drogodependències, cooperativisme o drets jurídics, entre altres temàtiques. Descobrirem per exemple que els plans d’ocupació juvenil elaborats per aquesta Àrea, van representar una de les primeres col·laboracions interinstitucionals, entre l’Ajuntament de Barcelona, l’INEM i la Generalitat de Catalunya. També coneixerem iniciatives internacionals com la Biennal de joves creadors de la Mediterrània, o els acords que van permetre la incorporació als ajuntaments dels primers objectors de consciència per fer la Prestació Social Substitutòria.

La importància patrimonial d’aquesta col·lecció radica en tenir documentat i reunit, en un únic lloc, el coneixement municipal generat en l’època i aquests donatius ens complementen la informació existent al Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC) sobre els joves de Barcelona.

Felicitem-nos perquè gràcies a la iniciativa i voluntat personal dels servidors públics hem pogut fer un pas endavant per protegir la memòria col·lectiva i promoure l’estudi sobre aquest àmbit municipal.

Més informació