Reutilització de la documentació
El preàmbul de la Llei 18/2015, de 9 de juliol, que modifica la Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic, reconeix que la informació que generen les administracions públiques és un recurs de gran valor potencial per promoure l’economia del coneixement. D’acord amb aquesta llei, l’Ajuntament de Barcelona té l’obligació de permetre la reutilització dels seus documents, amb l’excepció dels documents que tenen un accés restringit o que resten exclosos d’accés, en virtut de l’ordenament jurídic.
Aquesta llei reconeix també que les biblioteques han de fomentar la reutilització dels recursos d’informació que recullen, respectant els drets d’autor de tercers. És amb aquest doble requeriment que el Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC), com a biblioteca governamental del consistori municipal, impulsa la reutilització de la informació continguda en els documents publicats per l’Ajuntament, amb els objectius de donar suport al govern obert, a la transparència, al compromís social municipal, al foment del creixement econòmic de la ciutat, a la millora de l’eficiència de la mateixa administració i, a més, per permetre la reutilització del patrimoni bibliogràfic i documental digitalitzat que aplega aquest servei de documentació, com a institució de memòria.
Impuls de la reutilització
Per potenciar la reutilització dels documents d’autoria municipal, el SEDAC segueix els principis de la Carta internacional de dades obertes i el mandat municipal del Decret d’alcaldia de 23 de març de 2015 que estableix l’obligatorietat dels autors municipals de publicar els seus documents de divulgació al repositori BCNROC, amb les seves metadades i les llicències Creative Commons (CC) més adequades per a cada cas amb la finalitat de poder obrir-los al món sense infringir la legislació que se’ls aplica.
L’objectiu de la reutilització és que qualsevol usuari, humà o màquina, amb accés a internet, pugui accedir a tot el coneixement municipal publicat, llegir-lo, baixar-lo, desar-lo, imprimir-lo, usar-lo, reutilitzar-lo de forma individual o massiva, distribuir-lo i, fins i tot, fer-ne obres derivades, només tenint en compte la llicència CC associada al document que en molts casos és la CC-BY (Reconeixement). És una de les maneres de retornar a la societat el que ha estat produït amb diner públic.
Condicions per la reutilització
Els documents textuals s’ofereixen en dos formats digitals diferents: l’un en versió PDF, considerat un estàndard d’ús generalitzat per a la ciutadania, respectant el que indica l’article 23.1 del Reial Decret 4/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat en l’àmbit de l’Administració electrònica, i l’altre en format TXT, que com a estàndard obert, facilita la reutilització i la preservació permanent.
Els documents fotogràfics tenen les seves pròpies condicions de reutilització. Les podeu consultar a Drets d’autor de les fotografies al BCNROC.
La reutilització del material audiovisual, concretament els vídeos nascuts digitals i/o digitalitzats, també està disponible des del BCNROC però respectant, sempre, les diferents casuístiques de condicions d’ús,ja que en la realització d’aquestes obres intervenen molts actors diferents.
Des del SEDAC també es treballen les metadades dels documents municipals per permetre que puguin ésser enllaçats i enriquits amb altres dades al web semàntic, per poder augmentar-ne l’ús, la utilitat i el valor per a la societat i per a la mateixa administració.
Portal de dades obertes Open Data BCN
L’Ajuntament impulsa, entre altres actuacions, el servei de dades obertes Open Data BCN, en què també trobareu conjunts de dades provinents del BCNROC i que han estat preparats per a la reutilització massiva, orientats a la lectura mecànica i el processament automàtic per a grans volums d’informació.
Tots els datasets creats es poden visualitzar, o descarregar, en format CSV i XML des d’aquest portal. Les freqüències d’actualització de la informació varien en funció dels continguts. Al BCNROC s’indiquen les col·leccions o comunitats documentals que estan al portal de dades obertes amb una icona identificativa.
La finalitat d’exposar les col·leccions del BCNROC a Open Data BCN és deixar experimentar de forma massiva amb les metadades descriptives dels documents i amb els continguts oberts.
Ambdós repositoris, transversals i complementaris, treballen alineats amb l’objectiu final d’assolir un sistema integral d’obertura i de reutilització de la informació municipal per a tothom.
Llicències Creative Commons
Tots els documents aprovats per l’Ajuntament per a divulgació pública i elaborats pel personal municipal en el marc de la seva activitat laboral a l’Ajuntament són propietat de l’Ajuntament de Barcelona i, en virtut de la Circular relativa a les pautes d’actuació en relació amb el funcionament del repositori obert de la documentació de l’Ajuntament de Barcelona (BCNROC) publicada al BOP del 29 d’abril de 2015, l’Ajuntament els posa a disposició del públic, mitjançant el repositori BCNROC, perquè siguin compartits lliurement i reutilitzats per tothom amb la llicència Creative Commons més àmplia possible per a cada cas, que com a norma general serà la CC-BY (Reconeixement).
Enllaços relacionats
- Llei 18/2015, de 9 de juliol, per la qual es modifica la Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic.[CAS]
- Carta internacional de dades obertes [CAS]
- Decret d’Alcaldia de 23 de març de 2015. Circular relativa a les pautes d’actuació en relació amb el funcionament del repositori obert de la documentació de l’Ajuntament de Barcelona (BCNROC).
- Reial decret 4/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat en l’àmbit de l’Administració electrònica. [CAS]
- Datasets del SEDAC al Catàleg Open Data BCN
- Llicències Creative Commons