Totes les ordenances fiscals des del 1902 a un clic

El BCNROC posa a disposició de la ciutadania totes les ordenances fiscals de la ciutat des de l’any 1902 amb motiu del 120è aniversari de l’existència d’aquestes normes.

..
10/12/2022 - 10:05 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

El Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC), amb la col·laboració de la Direcció de Planificació Estratègica i Fiscalitat, ha estat l’encarregat de la digitalització retrospectiva dels volums en paper d’aquestes normes, que són referència en matèria tributària local i memòria.

La primera publicació és en castellà i data de principis del segle XX, quan les ordenances es publicaven com un annex als pressupostos municipals, els quals també es portaven a l’aprovació del Consell Plenari. A partir del 1929 ja es van començar a editar com a volums separats, amb paginació pròpia i en format de publicació periòdica fins a l’any 2012.

La versió en català, també en paper, va començar anys més tard, el 1933, i s’acaba el 2012, i sempre com a publicació periòdica independent. A partir d’aquesta data, les ordenances municipals es publiquen electrònicament al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i, més recentment, s’ha posat a disposició de la ciutadania la publicació digital a través del portal jurídic Norma.

En total, s’han digitalitzat més de 42.000 fulls, que, per exemple, permetran conèixer l’evolució d’activitats com els preus de lloguer de les parades dels mercats, la taxa per la concessió de nínxols als cementiris, els permisos sobre la tinença de gossos, les taxes de les terrasses dels districtes de Barcelona, els pobles agregats de l’època, els sous dels operaris municipals el 1922 o la classificació dels carrers.

Més informació