Acte d'homenatge als bombers caiguts en acte de servei

Acte d'homenatge als bombers caiguts en acte de servei

08/03/2021 - 15:18

Redacció

L'Espai Bombers, inaugurat el 2016, és un centre formatiu, divulgatiu i museístic dels Bombers de Barcelona.

Com cada any i en el marc de les festes del Patró de Bombers, avui ha tingut lloc l’acte d’homenatge als bombers caiguts en acte de servei, que malauradament són 31 des de la creació del cos.

L’acte s’ha iniciat amb una ofrena floral a peu del monument ubicat a l’exterior de l’Espai Bombers en homenatge als bombers morts al servei dels ciutadans. Hi ha participat Albert Batlle, tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció; Sebastià Massagué, cap del cos de bomberes i bombers; i una representació del CAU del Jubilat del cos.

Més tard, i ja a la sala d’exposicions del centre, ha tingut lloc l’atorgament de distincions i s’han lliurat diplomes a set persones per motius diversos:

  • A la dotació del primer tanc que va arribar a un servei de fuita de gas el 10 de setembre del 2020, per la seva actitud i pel treball realitzat en un servei d’especial complexitat.
  • A un fotògraf, Quim Pol, que des que el 1974 va fer unes primeres fotografies del cos per a uns treballs de l’escola, ha dedicat gran part de la seva vida a copsar la imatge de la feina de les bomberes i dels bombers amb molta dedicació, coneixement i identificat amb els valors del cos.
  • A Francesc Ferrán Arbós. L’any 1979 el seu pare, cirurgià traumatòleg, va operar un bomber que tenia un pronòstic greu. Aquest, en agraïment va convidar al metge i la seva família al parc de bombers on treballava, cosa que van tenir sempre present els seus fills, que volien ser bombers de professió. Anys més tard, en 2015, el vol Barcelona-Düsseldorf s’estavellava a la zona de la Provença francesa causant la mort de 150 persones, entre les quals es trobava el germà del guardonat. Arran d’un conveni de col·laboració, l’empresa matriu de Germanwins, Lufthansa, dona als familiars  l’opció d’acomplir un projecte pòstum en el qual se sentís realitzat el difunt; i Sr. Francesc Ferran proposa destinar-lo a un projecte re rehabilitació d’un vehicle històric del cos, donat el sentiment que els dos germans tenien cap als Bombers de Barcelona.

Finalment, el tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció ha lliurat la darrera litografia incorporada a la col·lecció dels Bombers de Barcelona, de l’artista Lita Cabellut, a Ferran Barenblit, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba).

Cada any des del 2002 diferents artistes cedeixen una litografia a la col·lecció dels bombers; i a finals de l’any passat es va cedir a aquest museu una sèrie de totes elles, que va passar a ampliar el seu fons documental.

La celebració de la festa patronal dels Bombers de Barcelona conclourà dijous, amb un acte institucional que se celebrarà al Saló de Cent.

Més informació