Xarxes d’acció en prevenció i seguretat
Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS)
El Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS) és una organització internacional no governamental formada per entitats locals i creada l’any 1987 a Barcelona sota l’impuls del Consell d’Europa.
L’objectiu de la xarxa és enfortir les polítiques de prevenció de la delinqüència, de promoció de la convivència i la participació dels governs locals en les polítiques de seguretat urbana nacionals i europees. De fet, ha inspirat la creació d’altres fòrums estatals a Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Portugal i Espanya.
Per fer-ho, estableix vincles entre les autoritats locals europees a través de l’intercanvi de bones pràctiques i de coneixements, la cooperació i la formació, i actua com a nexe entre les autoritats locals i les institucions nacionals, europees i internacionals.
L’organització es gestiona a través d’un Comitè Executiu format per 33 administracions territorials elegides per tots els membres de la xarxa (al voltant de 250 ciutats i administracions locals).
Fòrum Espanyol per a la Prevenció i la Seguretat Urbana
El Fòrum Espanyol per a la Prevenció i la Seguretat Urbana (FEPSU), del qual forma part l’Ajuntament de Barcelona, és una associació de municipis i entitats locals per a la defensa i la promoció de polítiques públiques de prevenció i seguretat a través d’espais de debat i l’intercanvi de bones pràctiques en xarxa per abordar els reptes de les ciutats en matèria de seguretat urbana.
Per fer-ho, promou la difusió d’experiències, projectes i polítiques públiques entre les ciutats membres a través de reunions, jornades, seminaris, sessions de treball i publicacions, i també intervé amb caràcter consultiu en la formulació de projectes vinculats a les polítiques públiques de prevenció i seguretat.
FEPSU és el representant a Espanya del Fòrum Europeu per a la Seguretat Urbana (EFUS), [enllaç a l’apartat web de l’EFUS] una associació de la qual formen part al voltant de 250 ciutats i regions de 17 països.
Counter Terrorism Preparedness Network
La Counter Terrorism Preparedness Network (CTPN) és una xarxa de col·laboració internacional centrada a analitzar la manera en què han actuat les ciutats que han patit un atac terrorista per tal de millorar la capacitat de previsió i reacció davant aquestes situacions.
La CTPN es va crear formalment l’any 2018 després d’una cimera de coordinació a Londres centrada en l’experiència dels atacs de París de l’any 2015. D’aquí van sorgir una sèrie de recomanacions, com la necessitat de continuar amb l’aprenentatge compartit entre agències d’Europa i també internacionals mitjançant la creació d’associacions amb altres ciutats.
La finalitat és influir en els acords estratègics entre les ciutats que en formen part perquè puguin preparar-se per fer front al terrorisme i respondre i recuperar-se amb més rapidesa en cas de patir un atac terrorista.
La xarxa de treball està integrada per ciutats on persones expertes i acadèmiques intercanvien coneixements i informació per tal de combatre accions terroristes.
Radicalisation Awareness Network
La Radicalisation Awareness Network (RAN) és una xarxa de professionals fundada l’any 2011 que treballa per prevenir la radicalització de possibles col·lectius vulnerables de patir-la, o bé amb persones que ja han iniciat un procés de radicalització.
La xarxa està finançada pel Fons de Seguretat Interna de la Comissió Europea i es gestiona per un consorci de persones sòcies externes que proporcionen suport logístic, tècnic i administratiu.
Els seus membres són professionals del treball i l’educació social, l’ensenyança, la salut, representants de les autoritats locals, dels cossos policials i agents penitenciaris que es dediquen tant a prevenir els extremismes violents en totes les seves formes, com a reintegrar les persones que passen per una situació de radicalització.
La manera de fer-ho és a través de grups de treball temàtics i l’elaboració de publicacions per la seva xarxa de professionals.
Projecte SPIRIT
L’objectiu del projecte, que s’acabarà l’abril del 2025, és desenvolupar una plataforma operativa i dinàmica que identifiqui vulnerabilitats, suggereixi escenaris d’amenaces específiques i proporcioni recomanacions per mitigar-les en llocs de culte i trobades religioses.
S’introduiran diferents escenaris per analitzar possibles atacs diferents. Seran simulacions per explorar virtualment en 4D els diferents escenaris d’atac i avaluar l’efectivitat de les mesures de mitigació proposades. El resultat serà un sistema de mòduls tecnològics i organitzatius que cobreixi les necessitats actuals de seguretat i de protecció dels llocs de culte i de reunió religiosa massiva.
A més, gràcies a aquest projecte s’establiran relacions estables i enriquidores de col·laboració entre líders religiosos, forces de l’ordre públic o comunitats civils locals, entre d’altres.
Secur'Cities
El projecte Secur’Cities va néixer el gener del 2019 amb l’inici de la col·laboració entre les ciutats de Barcelona i Lió, que van unir esforços per millorar la protecció dels espais públics que fan la funció de seu d’esdeveniments o activitats amb gran afluència de públic davant d’incidents crítics. L’objectiu d’aquesta col·laboració és generar estratègies i metodologies de treball comunes a partir de l’intercanvi de bones pràctiques en aquesta matèria. El projecte, d’una durada de tres anys, ha comptat amb un pressupost de 2,78 milions d’euros, i el 90% d’aquest import ha estat finançat per la Comissió Europea a través del fons Internal Security Fund Police (ISFP).
Arran dels atemptats terroristes del 17 d’agost del 2017, la ciutat de Barcelona va detectar la necessitat de millorar la prevenció i la capacitat de resposta davant d’incidents amb múltiples víctimes. En aquest context, va esdevenir imprescindible proposar un nou disseny del paisatge urbà que permeti reduir la vulnerabilitat dels espais públics, oferir refugis en cas d’atacs per tiradors actius, impedir atropellaments massius amb vehicles i mitigar l’ona expansiva d’una explosió.