Per lluitar a favor de la conservació del medi ambient i la biodiversitat, cal plantejar-se fer un consum responsable: reflexionar sobre què consumim i per què, sobre com produir menys residus o escombraries, sobre la possibilitat de reciclar objectes vells abans de comprar de nous, sobre els materials més ecològics com els envasos reutilitzables...
Segona mà i intercanvi
Abans de llençar un moble, roba, electrodomèstics... pensa si realment ha esgotat la seva vida útil o si és possible donar-li un altre ús, restaurar-lo, reparar-lo... o regalar-lo a una altra persona que el necessita o el vol... o intercanviar-lo per quelcom que necessites o vols.
Per una banda, sàpigues que pots aprendre a reparar objectes als Bancs del temps: espais d'intercanvi on la moneda són les hores que es dediquen a altres persones.
Sense cap interès econòmic, s'hi intercanvien habilitats, coneixements i serveis puntuals: bricolatge i altres petites tasques domèstiques com fer la compra, costura i/o planxat, lectura a invidents, infants o gent gran, acompanyament per fer passejades o fer companyia, ensenyament de receptes de cuina o d'idiomes, assessorament informàtic, cura d'animals domèstics...
Per altra banda, tingues en compte que diferents entitats organitzen mercats de segona mà o d'intercanvi, i que d'altres ofereixen tallers de reparació on t'ajudaran a arreglar els teus objectes espatllats o vells. Informa-te'n a través de pàgines web com per exemple:
- Millor que nou. Projecte que fa difusió de les diferents possibilitats per a reutilitzar objectes mitjançant tallers de reparació, botigues de segona mà i mercats i webs d'intercanvi.
- Basurillas. Pàgina web que reuneix idees i projectes per a reutilitzar tota mena de materials; també facilita informació per a conèixer mercats de segona mà, intercanvi o tallers.
- T'ho canvio. Recull d'articles i propostes de webs i recursos per l'aprofitament de recursos i objectes, elaborat pel portal jove.cat.
- Reciclatge i transformació d'objectes: Redcicla.com, X4duros, Piratas de Ikea, Las manualidades, Solo manualidades...
- Donació: No lo tiro, Segunda manita...
- Intercanvi i donació: Cex(es), Intercanvis.net (recull de xarxes o mercats d'intercanvis), Reutil, Trueque web, Quiero cambiarlo...
- Intercanvi de llibres: Bookcrossing...
- Compra/venda: Segunda mano, Second Company, Ebay...
Menjar responsable
Productes ecològics
La principal plataforma de comercialització de productes ecològics són les cooperatives i les xarxes de consum solidari, que fomenten una alimentació sostenible, basada en un model de producció agrícola i ramader que prioritza la compra d'aliments del temps conreats el més a prop possible sense l'ús de plaguicides o fertilitzants no respectuosos amb l'entorn.
Sovint, l'alimentació sostenible està relacionada amb el comerç just, és a dir, amb aquell tipus de comerç alternatiu que pretén millorar les condicions de vida dels productors del sud i conscienciar els consumidors del nord de la situació d'aquests productors. Pots informar-te sobre aquest tipus de comerç a la pàgina de la Coordinadora Estatal de Comerç Just.
- Per tal de fer una compra d'aliments sostenibles, s'aconsella comprar a Mercats municipals, a cooperatives de consum ecològic i a botigues de comerç just (informa-te'n al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica o a la Coordinadora Catalana d'Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics).
- Entitats o botigues vinculades al comerç just: Xarxa de consum solidari, Ideas, Intermón Oxfam, Setem, Olokuti, Espacio de comercio justo, No et mengis el món, De la terra, El cabàs...
Horts urbans
Si tens interès en cultivar hortalisses al teu pati, a la terrassa... trobaràs suport a diferents entitats que organitzen tallers per aprendre a ser un "pagès/a de balcó".
Si vols obtenir adob orgànic reciclant matèria orgànica, és a dir, realitzar autocompostatge, tingues en compte que alguns barris, com el de Sagrada Família a l'Eixample, tenen contenidors de compostatge comunitari en actiu. A l'Aula Ambiental t'assessoraran sobre aquesta possibilitat.