Estalvia a la compra

Per lluitar a favor de la conservació del medi ambient i la biodiversitat, cal plantejar-se fer un consum responsable: reflexionar sobre què consumim i per què, sobre com produir menys residus o escombraries, sobre la possibilitat de reciclar objectes vells abans de comprar de nous, sobre els materials més ecològics com els envasos reutilitzables...

Segona mà i intercanvi

Abans de llençar un moble, roba, electrodomèstics... pensa si realment ha esgotat la seva vida útil o si és possible donar-li un altre ús, restaurar-lo, reparar-lo... o regalar-lo a una altra persona que el necessita o el vol... o intercanviar-lo per quelcom que necessites o vols.

Per una banda, sàpigues que pots aprendre a reparar objectes als Bancs del temps: espais d'intercanvi on la moneda són les hores que es dediquen a altres persones.

Sense cap interès econòmic, s'hi intercanvien habilitats, coneixements i serveis puntuals: bricolatge i altres petites tasques domèstiques com fer la compra, costura i/o planxat, lectura a invidents, infants o gent gran, acompanyament per fer passejades o fer companyia, ensenyament de receptes de cuina o d'idiomes, assessorament informàtic, cura d'animals domèstics...

Per altra banda, tingues en compte que diferents entitats organitzen mercats de segona mà o d'intercanvi, i que d'altres ofereixen tallers de reparació on t'ajudaran a arreglar els teus objectes espatllats o vells. Informa-te'n a través de pàgines web com per exemple:

Menjar responsable

Productes ecològics

La principal plataforma de comercialització de productes ecològics són les cooperatives i les xarxes de consum solidari, que fomenten una alimentació sostenible, basada en un model de producció agrícola i ramader que prioritza la compra d'aliments del temps conreats el més a prop possible sense l'ús de plaguicides o fertilitzants no respectuosos amb l'entorn.

Sovint, l'alimentació sostenible està relacionada amb el comerç just, és a dir, amb aquell tipus de comerç alternatiu que pretén millorar les condicions de vida dels productors del sud i conscienciar els consumidors del nord de la situació d'aquests productors. Pots informar-te sobre aquest tipus de comerç a la pàgina de la Coordinadora Estatal de Comerç Just.

Horts urbans

Si tens interès en cultivar hortalisses al teu pati, a la terrassa... trobaràs suport a diferents entitats que organitzen tallers per aprendre a ser un "pagès/a de balcó".

Si vols obtenir adob orgànic reciclant matèria orgànica, és a dir, realitzar autocompostatge, tingues en compte que alguns barris, com el de Sagrada Família a l'Eixample, tenen contenidors de compostatge comunitari en actiu. A l'Aula Ambiental t'assessoraran sobre aquesta possibilitat.