On pots cercar un habitatge?

Borsa d'Habitatge de Lloguer de Barcelona

La Borsa d'Habitatge de Lloguer de Barcelona ofereix la possibilitat d'accedir a un pis de lloguer a un preu més assequible de l'existent al mercat immobiliari, gràcies als beneficis que dona a les persones propietàries que cedeixen un habitatge per tal que, des de la Xarxa de mediació per al Lloguer Social, pugui ser llogat a totes aquelles persones que en tinguin necessitat i compleixin els requisits establerts a la normativa.

La Borsa actua com a mediadora per facilitar els acords dels contractes d'arrendament, entre les persones propietàries d'habitatges buits i possibles llogaters, gestiona la seva signatura i fa el seguiment del compliment de les obligacions contractuals.

Les despeses de gestió són gratuïtes i només cal pagar un mes de fiança, sense cap garantia addicional.

  • Per accedir-hi cal complir una sèrie de requisits: estar empadronat/ada a Barcelona, tenir uns ingressos mínims i màxims establerts, inscriure's al Registre de Sol·licitants d'Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona...
     
  • Informa-te'n a qualsevol de les Oficines de l'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona amb cita prèvia o bé contacta amb el servei "Habitatge Et truca" i seran les oficines les que es posaran en contacte amb tu.

Entitats, Col·legis professionals i Agències immobiliàries

A les següents adreces disposen de pisos de compra o de lloguer:

  • Cambra de la Propietat Urbana: entitat sense ànim de lucre al servei de les persones propietàries de béns immobles, als quals representa i ajuda per defensar els seus interessos. Compten amb un portal de pisos de lloguer o compra.
     
  • Col·legi d'Administradors de Finques: organisme que aglutina els i les professionals encarregats d'administrar finques de tercers, ja siguin urbanes o rústiques. Disposa d'un servei gratuït obert a la ciutadania de borsa de lloguer, tant presencial (a la seva oficina) com virtual (el seu web inclou un cercador on es poden cercar pisos i altres immobles en lloguer segons comarca, ciutat, barri, trets de l'habitatge...).
     
  • Una altra opció és acudir a intermediaris com els Agents de la Propietat Immobiliària (API), professionals que, de manera regulada i acreditant una formació específica, presten serveis d'intermediació, consultoria i assessorament en tot tipus de transmissió immobiliària, a canvi d'una comissió. Pots consultar quins són els API autoritzats de Barcelona i un llistat d'immobles al web del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària.

Pàgines web

Existeixen moltes planes web dedicades a la recerca d'allotjament. Són útils perquè posen directament en contacte propietaris i llogaters (Alerta! Algunes d'elles contenen ofertes d'agències immobiliàries), i permeten afinar la recerca definint criteris com ara el preu, la superfície o la zona geogràfica.

  • La majoria de pàgines web tenen un perfil propi a xarxes socials com Twitter o Facebook, i algunes també han dissenyat aplicatius pel mòbil que et facilitaran la teva cerca d'habitatge.

Xarxa personal

Fes saber als teus coneguts, amics i familiars que vols llogar un pis, així podràs esbrinar si alguna persona propera a tu o a la teva xarxa de contactes volen compartir, llogar o vendre un allotjament.

Per això et pot ser d'utilitat aprofitar les xarxes socials!

Assessoria en Habitatge compartit

El Departament de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona ofereix un servei d'assessorament on una advocada especialista en habitatge t'ofereix orientació en la recerca d'habitació, proporcionant eines i recursos, i consells legals i de convivència en la compartició d’habitatge.

Premsa especialitzada i cartells

Als quioscos trobaràs diaris especialitzats en immobiliària i diaris que inclouen un suplement específic amb ofertes i demandes d'allotjament. També estigues atent/a als cartells penjats a les parets o als balcons de les mateixes finques on s'ofereixen pisos en lloguer o venda.

Habitatges de Protecció Oficial (HPO)

Els HPO són habitatges que l'Administració ha qualificat com a protegits, amb l'objectiu d'introduir-los en el mercat per tal de facilitar l’accés a un habitatge a persones que tenen dificultats o no poden accedir al mercat privat d’habitatge.

Els avantatges fonamentals que ofereixen són el seu preu regulat per sota del mercat.

Per optar a un habitatge d'aquest tipus cal inscriure's al Registre de Sol·licitants d'HPO de Barcelona, i complir els següents requisits:

  • Ser major d'edat o menor legalment emancipat/ada
  • Residir i estar empadronat/ada a Barcelona
  • No superar el límit d'ingressos màxims que estableix la normativa en cada convocatòria
  • Tenir necessitat d'habitatge, perquè no se'n té cap o no se'n té un adequat

Per informar-te i formalitzar la inscripció tens diverses vies:

Convivència intergeneracional

Aquesta és una alternativa que fomenta la convivència i el suport entre generacions.

Les persones joves s'instal·len a casa de gent gran amb el compromís de fer-los companyia. A canvi, el preu de l’habitació sol ser molt més econòmic.

A Barcelona comptem amb el programa de convivència intergeneracional “Viure i Conviure” impulsat per la Fundació Roure, una entitat privada sense ànim de lucre que treballa acompanyant a persones procurant la seva inclusió social. 

Aquest programa proporciona allotjament a joves estudiants en el domicili de persones grans, de més de 65 anys i no dependents.

Per accedir-hi, cal que l’estudiant estigui matriculat/ada en un Grau, Màster o Postgrau universitari, ser major d’edat i menor de 35 anys, i comptar amb disponibilitat per dedicar a la convivència amb la persona gran. 

 

Habitatge
Habitatge
Habitatge
Enllaços relacionats: